Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatvara se sisačkih tvornica

Kraj Herbosa, zadnja 24 radnika završit će na cesti

Nakon stečaja i niza prosvjeda, Herbos se zatvara
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
26.01.2014.
u 14:00

Pod sumnjivim je okolnostima izgubljeno veliko tržište Srbije

Prema pouzdanim informacijama, krajem ovog mjeseca ipak trajno prestaje poslovanje sisačkog Herbosa, nekad vodećeg proizvođača sredstava za zaštitu bilja u regiji. Preostala 24 zaposlenika, u petak, 31. siječnja, posljednji će put kao radnici tvrtke proći kroz tvorničku kapiju.

Sve obaveze izmirene

Nažalost, nenadoknadiva šteta, koja je nakon neuspjele privatizacije nastala u vrijeme bivše uprave društva, ubrala je svoj danak. Sada je još jedino preostalo da se stečajni postupak korektno privede kraju i, koliko je to moguće, u cjelosti isplate potraživanja vjerovnika, ponajprije bivših zaposlenika. Treba napomenuti da je i dvije godine, koliko je Herbos poslovao u stečaju, tvrtka dobro radila, da je poslovanje finacirano vlastitim sredstvima, te da su sve obveze društva u cjelosti izmirene.Kako su izjavile osobe ovlaštene od stečajnog upravitelja Branka Petanjeka za vođenje društva, realno je očekivati da će se nakon prestanka tekućeg poslovanja naplatom postojećih potraživanja i prodajom preostalih zaliha proizvoda steći uvjeti za isplatu još oko 20 posto potraživanja vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, kao i osigurati novac za daljnje vođenje stečajnog postupka.

Zastupstva i dozvole

Na temelju obveza PDV-a, poreza i doprinosa u dvije godine stečaja isplaćeno je više od 10 milijuna kuna. Za neto plaće zaposlenika je izdvojeno 6,9 milijuna, a za isplatu 20 posto potraživanja vjerovnika prvog isplatnog reda 4,8 milijuna.“Poslovanje u stečaju bilo je otežano, jer je u novonastaim okolnostima trebalo vratiti povjerenje kupaca uz strogo poštivanje zakonskih propisa. Naime, Herbos je ostao bez brojnih dozvola za proizvodnju i promet sredstava za zaštitu bilja. Uz brojne pokušaje opstruiranja poslovanja i “preuzimanja” zastupstva za dio proizvoda, izgubljeno je veliko tržište Srbije. Tako su dozvole za crveno ulje, kao strateškog proizvoda Herbosa, 2012. godine pod sumnjivim okolnostima, prebačene na Fitofarmaciju iz Novog Sada. Za zaštitu svojih prava obratili smo se pravosudnim tijelima Hrvastke i Srbije. Zbog goleme štete očekujemo da će se cijeli slučaj rasvijetliti, a krivci sankcionirati”, stoji u priopćenju Herbosa.O daljnjim koracima stečajnog postupka bit će riječi i na sjednici Odbora vjerovnika u utorak.

Komentara 1

BR
brownie
09:03 27.01.2014.

dragi reporteru strižiću,tvorničku kapiju su imali u željezari kada si pisao o njoj,ili ,negdje na baniji ima kapija,u sisku nema kapija odnosno ima ih kod onih koji su sa hrvatskim jezikom posvađani ili ga ne govore baš najbolje,vrijeme ti jee za penziju,nije čudo što se broj čitalaca večernjeg u sisku smanjuje,odi lepo u penziju,pusti mleđe da pišu ne ono što smiju nego onako kako je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije