Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
matteo Renzi

Bijedno je da list Giornale dijeli Mein Kampf kako bi povećao nakladu

Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
11.06.2016.
u 14:09

Inicijativa lista Giornalea izazvala je zgražanje u Izraelu i među talijanskim Židovima

„Držim bijednim to što jedan talijanski list danas poklanja Hitlerov Mein Kampf“, napisao je talijanski premijer Matteo Renzi na Facebooku, te je dodao kako je on uz talijansku židovsku zajednicu. List Giornale u vlasništvu Paola Berlusconija, brata bivšeg premijera Silvija, koji je inače u bolnici gdje će slijedeći tjedan biti operiran na srcu, danas na kioscima dijeli i knjigu Mein Kampf valjda u namjeri da poveća svoju nisku nakladu.

Inicijativa lista Giornalea izazvala je zgražanje u Izraelu i među talijanskim Židovima.

„To je bijedna činjenica, udaljena svjetlosne godine od bilo koje logike izučavanja i produbljivanja saznanje o Shoah“, izjavio je predsjednik talijanske židovske zajednice, Renzo Gattegna.

Izraelsko veleposlanstvu u Rimu izrazilo je „iznenađenje“ i dodalo da ako se htjelo izučavati i razumijeti Shoah, onda se to moglo s drugim knjigama, a ne s Hitlerovom.

Direktor centra Wiesenthal u Jeruzalemu, Efraim Zurroff, osudio je „komercijalnu operaciju“.

„To što je netko pomislio upotrijebiti Mein Kampf za povećanje prodaje lista je stvar bez presedana i uznemirujuća“, izjavio je Efraim Zurroff i dodao kako je vjerojatno taj „list nanjušio da postoji zahtjev“ za tom knjigom „dali zbog znatiželje ili zbog identificiranja“.

Glavni urednik lista Giornale, Alessandro Sallusti, želi ublažiti polemike i kaže kako se „htjelo omogućiti upoznavanje izvora najveće tragedije 20. stoljeća, ideologije koju mi na apsolutni način osuđujemo“.

Da, znalo se kakva je ideologija opisana u knjizi Mein Kampf, pa je tim više zabrinjavajuće što se misli kako će se djeljenjem te knjige povećati naklada lista. 

>>  'Mein Kampf' s potpisom Adolfa Hitlera postigao rekordnu cijenu na aukciji

 

Komentara 9

Avatar superhik74
superhik74
17:09 11.06.2016.

Ta knjiga vise nije zabranjena prema tome Il Giornale je moze djeliti kako ih je volja, osim toga sto se Izrael treba mjesati u izdavacku politiku Italije. Bilo bi im pametnije da postuju sve one rezolucije UN-a koje krse umjesto da drugima odredjuju sto smiju a sto ne smiju raditi, kao sto je okupacija zapadne obale, okupacija I aneksija Sirijske Golanske visoravni itd.

BK
branko-kockica
14:30 11.06.2016.

Bolje bi bilo da dijele sabrana djela Bože Braunsberger Petrova, dođe na isto.

IZ
izbrisan
09:36 13.06.2016.

Pa prije par godina neko je objavio Mein Kampf,ali u nepunih dva tjedna nestao je iz svih knjizara.Vjerojatno na vristanje Zuroffa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije