Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA ČEKANJU

Bez mjesta u vrtićima ove će godine ostati čak 250 mališana

vrtići
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
26.04.2010.
u 15:49

Za ovu je pedagošku godinu napravljen novi pravilnik o upisu po kojem predškolci, odnosno njihovi roditelji moraju ostvariti određeni broj bodova.

Za upis djece u karlovačke vrtiće stiglo je čak 450 prijava. Kako će mjesta biti za njih oko dvije stotine, na listi čekanja i ove će se godine naći njih 250. U deset objekata Dječjeg vrtića Karlovac ima 45 odgojnih skupina u kojima je 1098 mališana.

Najčešće "uskaču" bake

Za ovu je pedagošku godinu napravljen novi pravilnik o upisu po kojem predškolci, odnosno njihovi roditelji moraju ostvariti određeni broj bodova. Po tome najveće šanse za upis imaju djeca kojima su oba roditelja zaposlena ili na školovanju. Zbog velikog interesa i manjka mjesta u vrtićima i jaslicama, mnogi će biti razočarani.

– Na osnovi pristiglih prijava do 23. svibnja moramo napraviti ljestvicu poretka onih koji će dobiti mjesto u jaslicama i vrtićima. Bit će objavljena u našim ustanovama, kao i na internetskim stranicama vrtića i Grada – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac Marina Gojak. Najavila je da će se potom roditeljima čija djeca neće biti uključena u redovni, predložiti kraći programi, igraonice i predškole. Među onima koji strahuju od ljestvice poretka je i Aleksandra Štefan, majka jednogodišnje Hane i petogodišnje Nike, koja je za obje kćeri podnijela zahtjev za smještaj u vrtiću.

– Nika je dosad bila kod kuće i snalazili smo se oko čuvanja. Često su "uskakale" bake. Otkaz ugovora o radu dobila sam za porodiljnog dopusta, pa sam sada kod kuće. Bojim se da ću zbog toga i novog pravilnika teže zadovoljiti kriterije za upis oba djeteta. Međutim, tražim posao i vjerujem da ću ga dobiti do jeseni. Stoga se nadam da će barem Nika prije polaska u školu dobiti priliku da se druži i uči sa svojim vršnjacima, što nema prilike u svojoj sredini – kaže Aleksandra Štefan.

U Slunju mogu svi

I dok je u karlovačkim vrtićima velika gužva, u Slunju vjeruju da će moći upisati sve mališane.

– Prijave počinju 3. svibnja. Iako u školu kreće petnaest mališana, grupe nam nisu prebukirane, tako da ćemo i tijekom pedagoške godine imati mogućnost upisati djecu zainteresiranih – kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Slunj Gordana Kovačević. Uz predškolu, djeca će moći učiti i strani jezik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije