Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Red prijateljstva

Putin nagradio zagrebačkog gradonačelnika: Bandić je čuvar odnosa s Rusijom

Bandić i Putin
Foto: Ured gradonačelnika grada Zagreba
1/5
04.11.2018.
u 21:41

Red prijateljstva zagrebački je gradonačelnik primio u Kremlju za razvoj pobratimskih veza s ruskim gradovima Moskvom i St. Peterburgom: potvrđen je kao čuvar odnosa s Rusijom

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je danas u Kremlju rusko odličje Red prijateljstva, i to iz ruku samog predsjednika Putina. Riječ je o odlikovanju koje je ustanovio ruski predsjednik Boris Jeljcin, a dodjeljuje se istaknutim stranim državljanima čiji rad, zalaganje i požrtvovnost, kako stoji u obrazloženju odlikovanja, uvelike doprinose razvoju odnosa i promociji ruske države i ruskog naroda. Gradonačelnik Bandić već godinama gaji prilično dobre odnose s ruskom zajednicom u Hrvatskoj, ne samo u glavnom gradu već i na području cijele zemlje.

Među najcjenjenijim odličjima

– Mi visoko cijenimo doprinos gospodina Bandića kao gradonačelnika Zagreba u razvoju pobratimskih veza s ruskim gradovima, Moskvom i St. Peterburgom. Oni su u zadnjih nekoliko godina izrasli na sasvim novu razinu. Zahvaljujemo mu na jačanju dobrih i prijateljskih odnosa između naših dvaju naroda. Ove godine obilježili smo 50. obljetnicu veza Zagreba i St. Peterburga, a organiziran je cijeli niz kulturnih događanja. U Zagrebu je gostovao jedan od najboljih ruskih baleta, organizirana je i izložba Katarina Velika iz Ermitaža – izjavio je Dmitrij Malcev, glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Zagrebu. Nakon što je primio orden, Bandić je zahvalio na mješavini ruskog i hrvatskog:

– Poštovani predsjedniče, hvala vam na Ordenu družbe i prijateljstva. Na blago dva naša prijateljska grada, Zagrebu i Moskvi, na blago dva prijateljska naroda Ruske Federacije i Republike Hrvatske, spasibo!

Red prijateljstva, iako je osnovan prije samo nešto više od 20-ak godina, jedno je od najcjenjenijih priznanja koje se dodjeljuje stranim državljanima. Na popisu primatelja ovog odlikovanja cijeli je niz poznatih osoba, među kojima su uz političare i umjetnici, sportaši i gospodarstvenici. Inače, iako gradonačelnik Zagreba ne kreira niti ima bilo kakve veze s vanjskom politikom Hrvatske, upravo su dobri odnosi Bandića kao prvog čovjeka glavnog grada Hrvatske s predstavnicima Rusije svojedobno “čuvali” ugled Zagreba i Hrvatske u očima Moskve.

Naime, već nekoliko godina Rusija je pod svojevrsnom “političkom ofenzivom” sa Zapada, ponajprije zato što se od 2014. godine ponovo pozicionira na globalnoj karti svijeta kao istinska velesila. Upravo zbog toga Moskva je “na ciljniku” cijelog niza zapadnih država koje ne gledaju na ovo ponovno pozicioniranje Moskve potpuno blagonaklono. Posebno u tome prednjači London koji nastoji, između ostalog, skrenuti pažnju javnosti s relativno neuspješnih pregovora o Brexitu. U tom svjetlu treba promatrati i cijelu vrlo diskutabilnu aferu s trovanjem dvostrukog špijuna Skripala u Britaniji prije nekoliko mjeseci.

Uloga gradonačelnika Bandića u svjetlu odnosa s Rusijom posebno je bitna kada se zna kako je Hrvatska do prije godinu dana bila svojevrsni lakmus-papir u odnosima Zapada s Rusijom. Konkretno, upravo su iz Zagreba nerijetko išli prilično kontroverzni zahtjevi ili ponude koje su zadirale u sferu ruske vanjske politike. Poput prijedloga hrvatske Vlade koja se nudila za posredovanje pri rješenju sukoba u Ukrajini.

Prijatelji ili saveznici

Dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću, Europa, u njoj i Hrvatska, shvatila je da u očima Sjedinjenih Američkih Država ne postoje prijatelji, već samo trenutačni saveznici kojih će se Washington odreći kada mu to bude oportuno. I vraća se polako na građenje normalnih odnosa s Moskvom. U međuvremenu odnose Hrvatske s Rusijom čuvao je Bandić, pokazuje se, prilično uspješno, a tek se sada vidi koliko je to Moskva do sada cijenila.

Pogledajte i video Bandić primio predsjednika Skupštine grada Jagodine

Komentara 86

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
13:53 04.11.2018.

Jučer primio četnika a danas odlikovan!

GR
grebza
14:57 04.11.2018.

Najveća nagrada će nam svima biti kada izađemo, mi zagrepčani, na izbore i jednom zauvijek ga maknemo iz grada. Neka ima sto svojih partija ali na čelu grada ovakav bezlični probisvijet nemože biti. Uvredljivo i sramnotno do boli.

SO
SoloHan
14:07 04.11.2018.

Ko je onaj do Bandića, poznat mi od nekud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije