Naslovnica Vijesti Hrvatska

Putin nagradio zagrebačkog gradonačelnika: Bandić je čuvar odnosa s Rusijom

Red prijateljstva zagrebački je gradonačelnik primio u Kremlju za razvoj pobratimskih veza s ruskim gradovima Moskvom i St. Peterburgom: potvrđen je kao čuvar odnosa s Rusijom
04. studenoga 2018. u 21:41 86 komentara 9829 prikaza
Bandić i Putin
Foto: Ured gradonačelnika grada Zagreba
Pogledajte galeriju 1/5

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je danas u Kremlju rusko odličje Red prijateljstva, i to iz ruku samog predsjednika Putina. Riječ je o odlikovanju koje je ustanovio ruski predsjednik Boris Jeljcin, a dodjeljuje se istaknutim stranim državljanima čiji rad, zalaganje i požrtvovnost, kako stoji u obrazloženju odlikovanja, uvelike doprinose razvoju odnosa i promociji ruske države i ruskog naroda. Gradonačelnik Bandić već godinama gaji prilično dobre odnose s ruskom zajednicom u Hrvatskoj, ne samo u glavnom gradu već i na području cijele zemlje.

Milan Bandić o pucnjavi u Vukovarskoj u Zagrebu Primio Dragana Markovića Hrvatski logoraši Bandiću: Na naša obilježavanja nisi dobrodošao

Među najcjenjenijim odličjima

– Mi visoko cijenimo doprinos gospodina Bandića kao gradonačelnika Zagreba u razvoju pobratimskih veza s ruskim gradovima, Moskvom i St. Peterburgom. Oni su u zadnjih nekoliko godina izrasli na sasvim novu razinu. Zahvaljujemo mu na jačanju dobrih i prijateljskih odnosa između naših dvaju naroda. Ove godine obilježili smo 50. obljetnicu veza Zagreba i St. Peterburga, a organiziran je cijeli niz kulturnih događanja. U Zagrebu je gostovao jedan od najboljih ruskih baleta, organizirana je i izložba Katarina Velika iz Ermitaža – izjavio je Dmitrij Malcev, glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Zagrebu. Nakon što je primio orden, Bandić je zahvalio na mješavini ruskog i hrvatskog:

– Poštovani predsjedniče, hvala vam na Ordenu družbe i prijateljstva. Na blago dva naša prijateljska grada, Zagrebu i Moskvi, na blago dva prijateljska naroda Ruske Federacije i Republike Hrvatske, spasibo!

Red prijateljstva, iako je osnovan prije samo nešto više od 20-ak godina, jedno je od najcjenjenijih priznanja koje se dodjeljuje stranim državljanima. Na popisu primatelja ovog odlikovanja cijeli je niz poznatih osoba, među kojima su uz političare i umjetnici, sportaši i gospodarstvenici. Inače, iako gradonačelnik Zagreba ne kreira niti ima bilo kakve veze s vanjskom politikom Hrvatske, upravo su dobri odnosi Bandića kao prvog čovjeka glavnog grada Hrvatske s predstavnicima Rusije svojedobno “čuvali” ugled Zagreba i Hrvatske u očima Moskve.

Milan Bandić Opraštanje dugova Bandić: Mir i vama i njima, danas ništa o politici

Naime, već nekoliko godina Rusija je pod svojevrsnom “političkom ofenzivom” sa Zapada, ponajprije zato što se od 2014. godine ponovo pozicionira na globalnoj karti svijeta kao istinska velesila. Upravo zbog toga Moskva je “na ciljniku” cijelog niza zapadnih država koje ne gledaju na ovo ponovno pozicioniranje Moskve potpuno blagonaklono. Posebno u tome prednjači London koji nastoji, između ostalog, skrenuti pažnju javnosti s relativno neuspješnih pregovora o Brexitu. U tom svjetlu treba promatrati i cijelu vrlo diskutabilnu aferu s trovanjem dvostrukog špijuna Skripala u Britaniji prije nekoliko mjeseci.

Uloga gradonačelnika Bandića u svjetlu odnosa s Rusijom posebno je bitna kada se zna kako je Hrvatska do prije godinu dana bila svojevrsni lakmus-papir u odnosima Zapada s Rusijom. Konkretno, upravo su iz Zagreba nerijetko išli prilično kontroverzni zahtjevi ili ponude koje su zadirale u sferu ruske vanjske politike. Poput prijedloga hrvatske Vlade koja se nudila za posredovanje pri rješenju sukoba u Ukrajini.

Milan Bandić DAVOR IVANKOVIĆ Milan Bandić opet prvi – nabavio je ljudske dronove s rokom uporabe do 2020.

Prijatelji ili saveznici

Dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću, Europa, u njoj i Hrvatska, shvatila je da u očima Sjedinjenih Američkih Država ne postoje prijatelji, već samo trenutačni saveznici kojih će se Washington odreći kada mu to bude oportuno. I vraća se polako na građenje normalnih odnosa s Moskvom. U međuvremenu odnose Hrvatske s Rusijom čuvao je Bandić, pokazuje se, prilično uspješno, a tek se sada vidi koliko je to Moskva do sada cijenila.

Pogledajte i video Bandić primio predsjednika Skupštine grada Jagodine

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar PLEN_KI_MOON
  PLEN_KI_MOON:

  Jučer primio četnika a danas odlikovan!

 • grebza:

  Najveća nagrada će nam svima biti kada izađemo, mi zagrepčani, na izbore i jednom zauvijek ga maknemo iz grada. Neka ima sto svojih partija ali na čelu grada ovakav bezlični probisvijet nemože biti. Uvredljivo i sramnotno do boli.

 • SoloHan:

  Ko je onaj do Bandića, poznat mi od nekud.