Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv pušenja

Australija zabranjuje brendiranje cigareta, proizvođači prijete

pusenje
AFP
29.04.2010.
u 20:30

Standardizirane kutije bit će od bijeloga kartona, a na njima će masnim slovima biti otisnuta upozorenja o štetnosti pušenja za zdravlje.

Australija je postala prva zemlja u kojoj proizvođači cigareta na kutijama svojih proizvoda više neće moći isticati svoj logo i brand. Standardizirane kutije bit će od bijeloga kartona, a na njima će masnim slovima biti otisnuta upozorenja o štetnosti pušenja za zdravlje. Ime cigareta i proizvođača bit će otisnuti sitnijim slovima. Prijedlog novoga zakona o duhanskim proizvodima razbjesnio je proizvođače, no australski premijer Kevin Rudd kazao je da je vladi upravo to i bio cilj zato što cigarete ubijaju ljude i nisu nikakav "cool" proizvod koji treba izgledati atraktivno. Ova odredba zakona na snagu stupa 2012. godine.

Uz to, novi zakon predviđa i 25-postotno povećanje poreza na cigarete pa  je od sutra ujutro kutija od 30 cigareta u prosjeku dva australska dolara (oko 9 kuna) skuplja nego danas. Novac namaknut ovim porezom ide izravno u proračun za zdravstvo. Rudd je također kazao kako njegova vlada planira oštru kampanju kako bi suzbila reklamiranje cigareta na internetu. U žestoku kampanju protiv pušenja vlada kani uložiti 28,7 milijuna dolara.

Australski proizvođač cigareta Imperial Tobacco Australia planira sudskim putem oboriti zakon i to argumentom da brendiranje proizvoda ima komercijalnu vrijednost i da će im prazne kutije s upozorenjima donijeti samo pad profita zato što ljudi više neće razlikovati njihove proizvode od proizvoda drugih proizvođača. Stručnjaci za intelektualno vlasništvo tvrde da će proizvođači dobiti sporove i da će to državu stajati više od tri milijarde dolara u odštetama. Premijer Rudd im poručuje da će zakon biti napisan vrlo precizno i da te tri milijarde i nisu prevelika suma u odnosu na 31 milijardu dolara, koliko se godišnje troši na liječenje bolesti koje su izravna posljedica pušenja. Također je kazao kako od posljedica pušenja svake godine umre 15 tisuća Australaca.

Ključne riječi

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
22:08 29.04.2010.

Svaka čast !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UK
Ugo Kajvez
22:10 29.04.2010.

VL novinar, ... malo više vodite brigu o pisanju članaka, pun je tipfelera .............

OR
ordinaryhandsome
19:09 30.04.2010.

hmm nemojmo pušit.. a kaj ćemo onda? loptat se po cijele dane? napučit planetu? :D \"od pusenja je umrlo 15 000 australaca\"... dakle nepušači žive vječno?! hvala nisam znao.. hehe :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije