Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ante Pranić kritizira Ministarstvo kulture: Nije stvar samo novca, nego odnosa prema Tinu Ujeviću

- Iako nažalost nikada tijekom svog života nije dobio ni jednu književnu nagradu, danas njegovo ime nosi najveća nagrada za pjesništvo u Hrvatskoj. Utemeljena je 1980. godine, a u Vrgorcu se dodjeljuje od 1993. Ministarstvo kulture nije za to dalo ni jedne lipe, pa me zanima stav koji Ministarstvo ima prema ovom poznatom pjesniku - kritizirao je Pranić.
04. srpnja 2018. u 14:45 3 komentara 375 prikaza
Vrgorac: Grad s više očuvanih kula iz osmanlijskog razdoblja
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Mostov Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, zamjerio je danas Ministarstvu kulture jer nije dalo ni kune za književnu nagradu Tin Ujević koja se dodjeljuje u Vrgorcu. Saborske je zastupnike u vremenu posvećenom za njihove slobodne rasprave podsjetio da je sutra obljetnica rođenja velikana hrvatske avangardne književnosti, Vrgorčanina Tina Ujevića.

Vrgorac: Grad s više očuvanih kula iz osmanlijskog razdoblja Obnova u pripremi Zvuči nevjerojatno, ali kad dođete u Vrgorac, uvjerite se sami: Tin Ujević rodio se u dvije kule

- Iako nažalost nikada tijekom svog života nije dobio ni jednu književnu nagradu, danas njegovo ime nosi najveća nagrada za pjesništvo u Hrvatskoj. Utemeljena je 1980. godine, a u Vrgorcu se dodjeljuje od 1993. Ministarstvo kulture nije za to dalo ni jedne lipe, pa me zanima stav koji Ministarstvo ima prema ovom poznatom pjesniku - kritizirao je Pranić. Naglašava da je Ministarstvo dodijelilo preko 3 milijuna za razne književne manifestacije i festivale stripa, ali Tin Ujević, drži, očito Ministarstvu ništa ne vrijedi.

Sonja Čikotić Stambeni krediti MOST: Pravo na mjere demografske obnove moraju imati svi

- Zaista ne znam što Tin Ujević treba napraviti, ne znam koliko se posthumnih djela treba objaviti i tko ih treba objaviti, da mu Ministarstvo oda neko priznanje. Sramota me reći da ni kune nisu dali, to nije beznačajna nagrada nego najveća književna nagrada u Hrvatskoj. Nije stvar samo novca, nego odnosa, zaboravljen je tijekom stvaranja, očito i kasnije - zaključio je Pranić.

66. LJUBLJANSKI FESTIVAL Kultura Fenomenalni novi spektakl kultne trupe La Fura dels Baus
U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja