Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni sporazum

Američka Vlada isplatit će 554 milijuna dolara odštete Navajo Indijancima!

Barack Obama
Foto: Press Association/Pixsell
1/2
26.09.2014.
u 08:50

Ovo je potez kojim američka Vlada priznaje odgovornost u vezi povijesti indijanske zemlje. Nagodba sigurno neće ispraviti sve nepravde koje su počinjene starijim generacijama Indijanaca, ali će omgogućiti prilike novima", rekla je Dana Bobroff, zamjenica glavnog odvjetnika koja zustupa Navajo naciju

Nakon godina parničenja, Navajo nacija postigla je povijesni uspjeh: američka Vlada pristala je isplatiti 554 milijuna dolara odštete najvećem indijanskom plemenu zbog tužbe koju su pokrenuli 2006. godine, piše CNN. Ugovor će se potpisati danas u Window Rock Tribal Park u Arizoni.

Navajo Indijanci su tužbom tražili naknadu jer je Vlada od 1946. godine loše gospodarila zakladom i resursima za uzgoj stočarstva, razvoja energije, rudarenja... na području od oko 56.656 četvornih kilometara (usporedbe radi površina Hrvatske je 56.594 četvornih metara). To je najveća nagodba koju je američka Vlada dogovorila sa samo jednim indijanskim plemenom.

 

 

"To je monumentalan događaj. Ovo je potez kojim američka Vlada priznaje odgovornost u vezi povijesti indijanske zemlje. Nagodba sigurno neće ispraviti sve nepravde koje su počinjene starijim generacijama Indijanaca, ali će omgogućiti prilike novima", rekla je Dana Bobroff, zamjenica glavnog odvjetnika koji su zastupali Navajo naciju.

Glavni državni odvjetnik Eric Holder nazvao je sporazum povijesnim rekavši kako dokazuje da je Vlada pokazala obvezu jačanja parnerstva s plemenskim nacijama. Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, Vlada je dogovorila sporazum vrijedan oko milijardu dolara još u travnju 2012. s ukupno 41 plemenom Indijanaca. Otada je cilj riješiti i preostale slučajeve lošeg gospodarenja imovinom.

U svibnju postignut je dogovor između članova Navajo indijanaca, Ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova i Ureda za Indijanske poslove

Navjo nacija ima preko 300.000 članova i najveće je pojedinačno pleme u Sjedinjenim Američkim Državama. Imaju i najveći rezervat koji se prostire na 43.452 četvorna kilometra u Arizoni, Novom Meksiku i Utahu s dodatnih  56.656 četvornih kilometara na kojima su napravljene zaklade koje su bile predmet nagodbe.

>> Croatoan Indijanci: Tragom legende o Hrvatima u Sj. Karolini

Komentara 7

Avatar jigaboo
jigaboo
13:52 26.09.2014.

oteli im cijelu drzavu a daju im novaca u vrijednosti 5 raptora . ja im onaj moj peljesac ne bi prodo za to

Avatar abcd
abcd
17:57 26.09.2014.

Genocid koji su izvrsili nad Indijancima nece nikada moci platiti. A i ovo je smijesno.

MX
Mister X
09:35 26.09.2014.

a području od oko 56.656 četvornih kilometara (usporedbe radi površina Hrvatske je 56.594 četvornih metara). Sad znnamo koliko nam Hrvatska vrujedi na američkom tržištu ... Zaista ako netko zna neka mi javi dali je tu i površina Jadrana do granice sa Italijom uračunata ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije