Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO UOČI IZBORA

Aktivisti optužuju vlast: Izmislili ste napad na šeficu izbornog povjerenstva

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
07.09.2019.
u 23:00

U ured oporbenjaka Navalnog upala je policija, a dužnosnicu koja nadgleda glasanje ozlijedio je maskirani napadač

U Moskvi će sutra biti održani izbori za gradski parlament, što analitičari drže lakmus-papirom za procjenu stvarnih odnosa snaga i popularnosti predsjednika zemlje Vladimira Putina i oporbe među građanima Rusije. Izbori su posebno u fokusu nakon prosvjeda koji su posljednjih mjeseci potresali glavni ruski grad. Naravno, tezu o provjeri povjerenja birača treba uzeti s određenim oprezom jer Moskva nije Rusija, a najveći broj pristaša ruske opozicije nalazi se upravo u Moskvi.

“Oprez, kandidat vladajućih”

Koliko je ovaj “test”, ali i buduće upravljanje glavnim gradom, bitno za Putina, pokazuje i činjenica da je razvio posebnu strategiju. Naime, kada Moskovljani sutra izađu na izbore, na listićima ispred njih neće biti ponuđeni kandidati Ujedinjene Rusije, Putinove stranke koja je danas, prema broju parlamentarnih zastupnika, uvjerljivo najjača politička snaga Rusije. Svi članovi Ujedinjene Rusije koji se kandidiraju na izborima u Moskvi izlaze pred birače kao “neovisni kandidati” kako bi bar malo prikrili svoju povezanost s Kremljom.

Ovo je prvi put od osnivanja Ujedinjene Rusije da ta stranka, barem formalno, nema kandidata na izborima za moskovsku gradsku Dumu.

Foto: Reuters/PIXSELL

Kandidati opozicije posljednjih dana vrlo revno označuju postere neovisnih kandidata natpisom: “Oprez! Kandidat Ujedinjene Rusije!”

– To je crna oznaka i uteg svakom tko je danas na izborima. Ujedinjena Rusija u posljednje je vrijeme prilično nepopularna među građanima, i nikome na izborima ne treba takav uteg – kaže politički analitičar Konstantin Gaaze iz moskovskog Carnagie centra.

Podrška Ujedinjenoj Rusiji počela je znatno padati nakon cijelog niza korupcijskih afera koju su stvorili njeni dužnosnici na raznim razinama, a posljednji jaki udarac bila je i najavljena reforma mirovinskog sustava prema kojoj se dobna granica za odlazak u mirovinu diže za nekoliko godina, što Rusi jednostavno ne žele prihvatiti.

Uostalom, čak se i sam predsjednik Putin na prošlim predsjedničkim izborima kandidirao kao neovisni kandidat odbacujući povezanost s vladajućom strankom kako bi osigurao čvršću pobjedu. Unatoč tome, daleko je od mogućnosti da kandidati koji potječu iz Ujedinjene Rusije ne zauzmu bitnu ulogu u budućem gradskom parlamentu.

Putin je, iako mu je podrška u posljednje vrijeme nešto pala, i dalje izuzetno bitan i popularan političar, čovjek kojeg dobar dio Rusa drži tvorcem moćne Rusije kakva je ona danas lider koji je Rusiju iz zemlje na koljenima, kakva je bila na kraju vladavine Borisa Jeljcina, ponovno pretvorio u globalnu velesilu. I nema sumnje da će se dio ove popularnosti preliti i na lokalne, moskovske političare koji imaju njegovu podršku. Trenutačno se koriste svi mogući modeli i taktike za dobivanje kojeg glasa više na sutrašnjim izborima.

Gruba igra

Tako je policija pretražila i tri ureda Alekseja Navaljnog, vodećeg oporbenjaka u Moskvi, a privedeno je devet članova njegova stožera koji su potom pušteni bez podizanja optužnice. Prije nekoliko dana uhićena je i opozicijska aktivistica Ljubov Sobol nakon prošlotjednih prosvjeda održanih u glavnom gradu.

S druge strane, neki upozoravaju da ni opozicija nije “cvijeće”. Prema napisima medija, jučer rano ujutro maskirani muškarac provalio je u kuću Elle Pamfilove, šefice ruskog središnjeg izbornog povjerenstva, i više je puta ozlijedio elektrošokerom te potom pobjegao. Pamfilova je inače odbila registrirati cijeli niz opozicijskih kandidata za sudjelovanje na gradskim moskovskim izborima rekavši da su krivotvorili potpise.

Navalni pak smatra da su vlasti izmislile napad na Pamfilovu kako bi skrenule pozornost s “izborne prijevare koju planiraju izvesti”. Predizborna kampanja, ako je sve to moguće tako nazvati, dosegnula je točku ključanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije