Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O Agrokoru u Saboru

Anka Mrak Taritaš: Sumnjam da Todorić sam piše svoj blog, to radi netko drugi

Zagreb: Sabor 5. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama zakona o hrvatskim braniteljima
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
27.09.2017.
u 11:26

Davor Bernardić podsjeća da Agrokor može ugroziti svako peto radno mjesto u Hrvatskoj

Saborsko zasjedanje danas je počelo raspravom o Agrokoru nakon stanki koje su zatražile i oporba i vladajući.

– Svima u Hrvatskoj jasno je da nakon ovih zastrašujućih optužbi na račun umiješanosti Vlade u slučaj Agrokor, optužbi da je Vlada ucijenila i da direktno stoji iz strvinarskog fonda, ni jedna osoba nije i ne može biti protiv osnivanja istražnog povjerenstva. Odgovornost svakog zastupnika jest da digne ruku za to, nitko kome je Hrvatska interes, ne može biti protiv – poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Podsjeća da Agrokor može ugroziti svako peto radno mjesto u Hrvatskoj, pa pita Vladu zašto već pet mjeseci skriva istinu o Agrokoru te kako je moguće da se lex Agrokor i pisanje tog zakona događalo prije sastanka s Todorićem.

Zagreb: Sabor 5. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama zakona o hrvatskim braniteljima
1/15

– Tko je napisao lex Agrokor, je li pisac povezan s nekim u Vladi, možda osobno s premijerom. Sve ovo govori da je premijer sve znao i da se od naroda skrivala istina. Pozivam Plenkovića da dođe pred Sabor i zastupnike, odgovori zašto se protivi osnivanju povjerenstva, neka to odmah stave na dnevni red da se što prije formira povjerenstvo i onda će kao svjedoci zajedno doći Todorić i Plenković i objasniti istinu koja se skriva od hrvatskog naroda – zaključuje Bernardić.

Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a sumnja da Todorić sam piše svoj blog, uvjerena je da to radi netko drugi za njega, no i upozorava da su "naknadne pameti su najopasnije pameti".

– Ovome treba reći dosta, građani nisu zaslužili da ih se zabavlja s blogovima, da se međusobno nabacuje s blatom, jer su onda svi blatni. A tko će snositi posljedice? Snosit će ih hrvatski proračun. Zato pozivam Vladu da u izvršnoj vlasti odradi svoj posao, a interes je ovog doma da se imenuje istražno povjerenstvo, ne da se istražuje što je bilo prije 15 godina ili više, nego za 2017. Premijer treba preuzeti odgovornost, idemo formirati istražno povjerenstvo s jasnim zadatkom i rokom – poručuje Mrak Taritaš koja poziva Vladu da što prije dovrši priču s Agrokorom kako građani na kraju ne bi sve plaćali.

Nikola Grmoja iz Mosta kaže kako se počelo odmotavati klupko oko Agrokora, a pokrenuo ga je predsjednik njegove stranke Božo Petrov s kaznenom prijavom koju je podnio.

– Čekamo hoće li to pokazati neku odgovornost Todorića i uskog kruga oko njega, no zanima nas i kako je došlo do svega toga. Ne slažem se s kolegicom Mrak Taritaš, ne trebamo se baviti samo 2017. godinom, nego i s onim što je bilo prije jer Todorić treba reći tko mu je omogućio da stvori ovakav koncern koji utječe na sudbinu države. To je ključno za oporavak Hrvatske. Trebamo otkriti koje su institucije, ljudi, političari, omogućili ovakvu aferu da nam se to ne bi opet ponovilo, moramo vidjeti koje institucije su svojim činjenjem i nečinjenjem to omogućile – tvrdi Grmoja te dodaje kako je pokrenut proces katarze koji je nužan kako mladi ne bi odlazili iz RH, i iako će, dodaje, biti bolan, bit će i ljekovit. Zato je, naglašava, nužno osnivanje istražnog povjerenstva jer samo zatvaranje Todorića neće biti rješenje problema. Moramo, naglašava, znati kako je došlo do ove situacije.

– To je zadatak nas kao zastupnika, temelj za zdravije, transparentnije društvo u kojem će svi biti jednaki – zaključuje Grmoja. Isto misli i Ivan Pernar iz Živog zida te usput podsjeća da je prošlo pet godina od obećanja da će Robert Ježić vratiti pet milijuna kuna u proračun, pa se pita kako je moguće da on ne poštuje nalog suda.

HDS-ov Goran Dodig slaže se da je Agrokor sudbonosna tema za RH.

– Nemam problema s povjerenstvom, ali nakon sudjelovanja u jednom, zaključio sam da smo nekompetentni za tako ozbiljan posao – drži Dodig koji poziva na izmjenu zakona o istražnim povjerenstvima kako bi se, smatra, u njemu mogli angažirati kompetentni ljudi.

Milorad Batinić iz HNS-a kaže da njegova stranka nije protiv povjerenstva, ali tvrdi kako postoje različiti motivi zašto se ova tema aktualizira.

– Pustimo DORH-u da odradi posao do kraja, što mi možemo, mi smo političko tijelo, nemojmo si uzimati ovlasti koje nemamo. Govori se je li izvješće frizirano ili nije, pa ja nisam kompetentan da to kažem. Naša je politička odgovornost da pustimo da se istraga dovrši – poručuje Batinić, a isto vjeruje i predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić koji drži kako se zbog "blogova povezanima s objavljivanjem financijskih izvještaja o stanju Agrokora zaboravlja meritum". Pa navodi da je prije donošenja lex Agrokora ta firma bila na rubu stečaja, prijetilo je otpuštanje 56 tisuća zaposlenika, propadanje tvrtki povezanih s tom kompanijom, Agrokor je bio blokiran s tri milijardi kuna, dug je tvrtke oko 40 milijardi kuna, a njegov je kolaps prijetio financijskoj i gospodarskoj sigurnosti RH.

Komentara 34

DD
ddh
11:31 27.09.2017.

"Građani nisu zaslužili da ih se zabavlja s blogovima" tumaci Mrak Taritas. Tocno. Ali zakaj te komunjare, Yugo-Bernardic i njegov polupismeni kompanjon Maras, zasto totalno nepismeni Grmoja ili upravo ta Mrakova ne puste, da DORH odradi svoj posao do kraja? Zasto pokusavaju osnovati nekakvo povjerenstvo koje bi ometalo DORH ili mozda zele da DORH prekine istragu, pa sa komunisti tu istragu vode po partijskoj liniji. Vecinu gradjana zanima jedino, hoce li se zadrzati radna mjesta, hoce li dobacljaci pogotovo oni mali dobiti svoja potrazivanja i hoce li Agrokor i dalje zaposljavati i proizvoditi u Hrvatskoj. Jer sto dobivaju gradjani s tim, ako saznaju da je Todoric eventualno izvlacio novac ili cinio nekakva kaznena djela? Nista. A radi toga nista, bi se oporba rado prepucavala i "privredni strucnjaci" ala Grmoja i Maras sebe svaki dan plasirali u medije. Ali gradjani nisu niti zasluzili da ih razni Yugo-Bernardici, Marasi, Grmoje ili Mrakova maltretiraju s njihovim nebulozama i njihovim stalnim pokusavanjem rusenja Vlade i konstruiranja krivice i isprepletenosti Plenkovica sa Agrokorom, kad Plenkovic Todorica do veljace ove godine nikada nije niti sreo. Cijela kriza u Agrokoru nastala je uglavnom dok su SDP i HNS bili na vlasti. Tada su se uzimali krediti od Rusa, Rada se kupovao Mercator i tada su nastali najveci dugovi Agrokora. A u to vrijeme je Plenkovic bio u Brüsselu.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
11:16 27.09.2017.

Ako ovu lepoticu prikazete jos par puta onda SELIM, u neku normalnu zemlju.

Avatar zajutrak
zajutrak
11:03 27.09.2017.

Koja je to tragikomedija da Bernardić i Pernar uz Mrakaču i Marasa budi glavni korektori hrvatske pravednosti ..., jadno je da sdp-ovci imaju samo natjecanje tko će dalje pljunuti na hdz a ne tko će nešto konkretno predložiti .., sramota .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije