Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavonski brod

21. obljetnica od pogibije vojnika 105. bjelovarske brigade

brigada
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
18.08.2013.
u 18:58

Kod spomenika podignutog u čast poginulim braniteljima 105. bjelovarske brigade polaganjem vijenaca obilježena 21.obljetnice pogibije osamnaest branitelja

Kod spomenika podignutog u čast poginulim braniteljima 105. bjelovarske brigade u Slavonskom Brodu je danas polaganjem vijenaca obilježena 21.obljetnice pogibije osamnaest branitelja, pripadnika ove brigade, koji su svoje živote dali u teškim bitkama 1992. godine koje su vođene s obije strane rijeke Save. Vijence su kao i svih godina do sada položili članovi obitelji poginulih, suborci, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i ratni zapovjednik 105. bjelovarske brigade, umirovljeni brigadir Stjepan Ivanić. Polaganjem vijenaca počast poginulim braniteljima odali su i predstavnici gradskih, te županijskih vlasti gradova Bjelovara i Slavonskog Broda, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Đurđica Ištef Benčić i zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije i zamjenica župana Dunja Magaš, te predstavnici grada Slavonskog Broda, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić i predsjednik Gradskog vijeća Davor Gruber.

Tih teških dana prisjetio se ratni zapovjednik 105. bjelovarske brigade, brigadir Stjepan Ivanić -Branitelji koji su poginuli na brodskom području nisu bili mobilizirani neposredno pred odlazak u Posavinu. Oni su imali gotovo godinu i pol dana ratnog iskustva ratujući od zapadne Slavonije, preko Pakraca, Lipika i Kozarica, pa sve do obrane Istočne Slavonije i Vukovara. 105. brigada bila je prva koja je do tada od neprijatelja već uzela dva prostora. Tek tada nastavlja operacije većih razmjera i snaga. Brigada je osnovana u srpnju 1991. godine. Imala je žestok sukob u Bjelovaru i tada je izgubila sedam branitelja. Uzeli smo od neprijatelja mnogo oružja, 84 tenka, preko 70 transportera, 12 samohotki, te veliku količinu pješačkog naoružanja i tada smo mogli naoružati čitav korpus. Poslije toga brigada je dobila zadaću na ratištima prvo Zapadne, a potom Istočne Slavonije i u obrani Vukovara. Povratkom iz Istočne Slavonije brigada dobiva zadatak da dođe u Slavonski Brod i pomogne u obrani Bosanske Posavine. Unatoč našim velikim žrtvama kojih se danas prisjećamo, tada smo uspjeli zaustaviti daljnji prodor neprijatelja.

- U ime Bjelovarsko-bilogorske županije prisutnima se obratila zamjenica župana Đurđica Ištef Benčić riječima -Klanjam se i zahvaljujem svima onima koji su dali svoj doprinos u obrani naše domovine u području Slavonskog Broda i Posavini, kao i u obrani teritorijalno cjelovite Republike Hrvatske. Spomen na hrabre hrvatske domoljube Bjelovarsko-bilogorska županija smatra svojom moralnom dužnošću i obavezom, ali prije svega čašću. Prisjećamo se ovih dana teških vremena iz ratnih devedesetih kada su braneći domovinu Hrvatsku i sve nas od nadmoćnijeg neprijatelja ginuli najbolji i najodaniji sinovi hrvatskoga kraja. Najmanje što danas možemo učiniti je doći i pokloniti se njihovoj žrtvi, izraziti zahvalnost za sve što su učinili, izraziti zahvalnost i suosjećanje njihovim dragim roditeljima, djeci i obiteljima, koji njihov odlazak osjećaju svakoga dana i kod svakog obiteljskog okupljanja. Svim poginulim Hrvatskim braniteljima neka je vječna slava i hvala im.

- Osamnaest poginulih pripadnika 105. bjelovarske brigade velika je brojka, jer i jedan je ugašeni život puno. To samo pokazuje koliko smo visoku cijenu platili za našu slobodu. Ponosan sam što se svake godine ovdje nađemo da im odamo dužno poštovanje, jer se na takav način održava sjećanje i istina o Domovinskom ratu, naglasio je u svom govoru župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

>>Obilježena 21. obljetnica osnivanja 157. brigade Hrvatske vojske

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije