Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

12000 više nezaposlenih nego mjesec prije - na burzi 180 tisuća ljudi

Sindikati, poslodavci i Vlada pokrenuli novi krug pregovora o redefiniranju mjera za zapošljavanje, no nisu našli zajednički jezik. Nezaposlenost će još rasti jer je 31. listopada radne knjižice preuzelo 10.429 radnika
05. studenoga 2017. u 22:18 7 komentara 477 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Zavod za zapošljavanje iduće će godine raspolagati pozamašnim budžetom od približno 2,8 milijardi kuna te mu je namijenjeno tri posto više novca nego ove godine.

Turistička godina sezona u hrvatskoj Tajni gosti ispitivali su kvalitetu usluge u turizmu. Radimo jednu jako veliku grešku!

Nezaposleni koji ostanu bez posla mogu računati na približno 861 milijun kuna, oko 220 milijuna kuna troškovi su upravljanja burzom, a ostatak od 1,6 milijardi kuna usmjerit će se u aktivne mjere zapošljavanja.

Gotovo polovica te svote, točnije 750 milijuna kuna, trebalo bi se povući iz europskih fondova, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna. Socijalni partneri: Vlada, sindikati i poslodavci pokrenuli su novi krug pregovora o redefiniranju mjera za zapošljavanje, no kako doznajemo, dosad nisu našli zajednički jezik. Uobičajeno za kraj turističke sezone, nezaposlenost od listopada raste pa danas na burzi imamo oko 180 tisuća nezaposlenih osoba. To je 12 tisuća više nego prethodnog mjeseca, ali i 30 tisuća nezaposlenih manje nego što ih je bilo u isto vrijeme prošle godine.

Nezaposlenost će se znatno povećati i u ovome mjesecu, jer je na 31. listopada radne knjižice preuzelo 10.429 radnika, dok je istog dana na socijalna osiguranja prijavljeno 925 radnika. Smanjeno će zapošljavanje trajati sve do proljeća i priprema za novu turističku, poljoprivrednu ili građevinsku sezonu, a do tada će se brusiti i nova pravila za državne poticaje na tržištu rada.

Od ulaska u Europsku uniju Hrvatska izdvaja znatna sredstva za nezaposlene i poticajne mjere – gotovo šest puta više nego što je izdvajala u jeku financijske krize kad je bez posla bilo više od tristo tisuća nezaposlenih. Sindikatima, ali i mladima okupljenima oko Mreže mladih, bode oči masovno zapošljavanje preko stručnog osposobljavanja – koje je besplatno za poslodavce i ide na teret države.

Ono je posve istisnulo zapošljavanje pripravnika, pa je vraćanje poticaja za pripravnike jedna od tema o kojoj se razgovara.
– Radna će se skupina sastajati svakog petka do kraja godine – kazala je sindikalistica Ana Pezelj.

Dani turizma Dani turizma Slavonci poručili: Nemojte nas sažalijevati, dođite nam u goste

Sindikati tvrde da je Vlada široke ruke prema poduzetnicima, a na štetu mladih, dok poslodavci nisu zadovoljni ni ograničenjima koja su uvedena od ožujka ove godine. Primjerice, nakon ožujka Hrvatski zavod za zapošljavanje ne odobrava stručno osposobljavanje u zanimanjima u kojima je potražnja radnih mjesta veća od ponude, primjerice u građevini, farmaciji, informatičkom sektoru, elektrotehnici ili prevodilaštvu, a poslodavci traže da se takvo ograničenje ukloni.

Ove godine preko stručnog osposobljavanja radi oko 22 tisuće mladih ljudi kojima država mjesečno isplaćuje 2600 kuna naknade. Poslodavce je pak obvezala da im mora platiti naknadu za prijevoz, ali mnogi ne žele ni to, nego dostavljaju razne potvrde o simboličnoj udaljenosti mjesta rada i stanovanja mladih koji su na stručnom osposobljavanju. Trenutačno je na burzi oglašeno oko 12 tisuća radnih mjesta preko šest tisuća aktivnih oglasa, a i dalje su tri najtraženija zanimanja konobari, prodavači i čistačice.

Prema evidenciji državnog zavoda za statistiku, u rujnu ove godine u Hrvatskoj je radilo 13 tisuća radnika manje nego prošle godine, no Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ističe da je u njihovoj evidenciji oko 25 tisuća osiguranika više.
Razliku najvećim dijelom predstavljaju osobe koje su uključene u aktivne mjere, poput stručnog osposobljavanja, jer ih zbog naknade koju im isplaćuje država službena statistika ne vodi kao zaposlene.

Novčanik Ivanec Predsjednica sindikata pronevjerila 80.000 kuna Žene u Hrvatskoj, kao i muškarci, tjedno rade dulje od prosjeka EU VODEĆI SMO U EUROPI Svaka peta žena u Hrvatskoj jedina je hraniteljica obitelji Vilim Ribić PREGOVORI S VLADOM Ribić otkrio zahtjeve radnika javnih službi: Tražimo povećanje plaće od 15,2 posto
SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar _Hedon_
  _Hedon_:

  Štrumfastično...političari samo nastavite tako

 • nogogaz:

  Prije sezone opet ce se hvalit kako ima manje guzve na buuuurzi i kako je to njihova zasluga. Politika sta ces....

 • Avatar mister.N@
  mister.N@:

  ...odlicni rezultati rada nase vlade rekao bi Plenkovic :) ! nema veze sta se jos toliko iselilo u međuvremenu ! bitno da mi imamo fotelje a sirotinja neka se snalazi trbuhom za kruhom! Bravo vlada tako se vlada ;) !!!