Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJPOŽELJNIJI DAR ZA BOŽIĆ

Trčite u stvarnosti za bodove u videoigri!

08.12.2008.
u 09:21

Dok danas djeca sve manje vremena provode u prirodi, a sve više pred zaslonom s računalnim igrama, stručnjaci se boje za njihovo zdravlje. Sati provedeni u sjedećem položaju nužno ostavljaju fizičke posljedice.

Da stvar bude gora, djeca danas u vrlo ranoj dobi imaju pristup internetu, koji nažalost nije posve siguran za njihovo mentalno zdravlje i emocionalnu stabilnost. Ipak, jedna tvrtka nalazi rješenja koja bi uskoro djeci mogla pružiti inspiraciju za bavljenje sportom, ali i užitak u osiguranom kutku virtualne mreže.

Radi se o američkoj kompaniji «Itoys», koja je autor igre «Me2». U navedenoj igrici dijete može kreirati svoj izmišljeni lik, s kojim se spaja na internet, te preko njega komunicira s ostalim likovima (koji su pod nadzorom druge djece) te se zajedno upustiti u raznorazne avanture.

Cijela je igra pod budnim okom jednog od najnaprednijih moderatorskih sustava koji onemogućuje svako vrijeđanje i svađu igrača (takozvani «Padlock Protocol») tako da su djeca zaštićena od «virtualnog bullyinga» bilo koje vrste.

Ali da bi djecu inspirirala na kretanje i bavljenje sportom kad se monitori računala ugase, tvrtka je osmislila maleni uređaj veličine privjeska za ključeve. Radi se o digitalnom pedometru, brojaču koraka, koji se stavi u djetetov džep. Stroj osjeća vibracije u hodu, te ih zapisuje, izračunavajući koliku je udaljenost prošlo dijete tijekom dana.

Kad se idući put požele igrati na računalu, mališani mogu spojiti pedometar preko USB-a, koji očita podatke na mrežu. Za svakih nekoliko prijeđenih kilometara u «stvarnom svijetu» mali igrači dobivaju posebne bonuse u «virtualnom svijetu». Da je ova ideja urodila plodom, te da je s odobravanjem dočekuju i stručnjaci i roditelji (a djecu da ne spominjemo) govori činjenica da je «Me2» jedan od najpoželjnijih darova za Božić ove godine prema anketama u Americi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?