Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogao bi se uskoro aktivirati

NASA smišlja plan kako nas spasiti od supervulkana koji bi mogao izbrisati čovječanstvo

Getty Images
06.10.2018.
u 19:34

'Tijekom tog istraživanja došao sam do zaključka da su supervulkani puno veća prijetnja od asteroida ili kometa'

Do sada smo se 'bojali' asteroida misleći da jedino oni mogu uništiti Zemlju, no NASA-ini istraživači upozoravaju da supervulkani predstavljaju još goru i veću opasnost.

Vulkan u Nacionalnom parku Yellowstone vrlo je aktivan, a erumpira otprilike svakih 700 tisuća godina. Kada bi i erumpira promijenio bi klimu u cijelom svijetu u idućih nekoliko stoljeća.

"Bio sam član NASA-inog savjetodavnog vijeća za planetarnu obranu koje je proučavalo načine za obranu Zemlje od asteroida i kometa. Tijekom tog istraživanja došao sam do zaključka da su supervulkani puno veća prijetnja od asteroida ili kometa", govori Brian Wilcox iz NASA-inog laboratorija Jet Propulsion (JPL).

Na Zemlji je poznato oko 20 supervulkana, a velika erupcija događa se otprilike jednom svakih 100. 000 godina.

NASA je stoga smislila plan kako to spriječiti, odnosno kako ohladiti magmu.

Predlažu bušenje rupe duboke oko 8 km u hidrotermalnu vodu koja se nalazi ispod površine i sa strane komora koje su prepune magme. U njih bi se dolijevala hladna voda koja bi izvlačila toplinu.

Znanstvenici smatraju kako bi to moglo spriječiti eruptiranje vulkana, no naravno to košta. Projekt bi stajao više od 3.5 milijardi dolara, stoga su vlasti podijeljenje. Neki bi investirali, no drugi smatraju da bi se građani pobunili što se uzima tolika količina vode.

>> Pogledajte video o stroju za obranu od poplava

 

Ključne riječi

Komentara 14

VI
Vito
09:17 07.10.2018.

Super vulkan u Nacionalnom parku Yellowstone ::: Ha, ha, ha __ Samo pogledajte "iz svemira" vulkane u sredozemlju, "konkretno" ispod Napulja. __ To je od Zagreba udaljeno samo 450 km - tri puta bliže, a potresi su sve učestaliji i bliži Zagrebu koji pak "leži" na jednom od rascjepa pa zbog toga ima toplu vodu ispod sebe iako ju ne oristi zbog ratnih profitera koji zarađuju na uvozu naftnih proizvoda.

Avatar Idler 3
Idler 3
20:50 06.10.2018.

Na žalost ovo je točno....jedino nigdo nemre znat jel bude to trefilo nas il naše unuke !!!

Avatar Idler 3
Idler 3
20:50 06.10.2018.

Na žalost ovo je točno....jedino nigdo nemre znat jel bude to trefilo nas il naše unuke !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije