Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Mačke nas vide kao drugu mačku, a ne kao ljude

Prijateljstvo čovjeka i mačke relativno novo te kako mačke zapravo nikad nisu prestale biti divlji lovci, a da njihova prilagodba životu s čovjekom nije završena i to možda nikada neće ni biti - smatra znanstvenik John Bradshaw
12. siječnja 2014. u 20:00 3 komentara 5068 prikaza
Izložba mačaka
Foto: Grgur Žučko/pixsell

Loše vijesti za one mačkoljupce koji misle da ih njihova mačka vidi kao svojevrsne roditelje! One nas vide kao veliku, izrazito prijateljski nastrojenu mačku! Zaključak je to dr. Johna Bradshawa, znanstvenika koji se bavi odnosima između životinja i čovjeka, a koji je već napisao knjigu o tome kako svoje vlasnike percipiraju psi.

Njegova najnovija knjiga govori o mačkama, a jedan je od glavnih zaključaka da mačke svoje vlasnike nikada neće vidjeti onako kako ih psi vide. Naglašava da je prijateljstvo čovjeka i mačke relativno novo te kako mačke zapravo nikad nisu prestale biti divlji lovci, a da njihova prilagodba životu s čovjekom nije završena i to možda nikada neće ni biti. Psi, s druge strane, potpuno su se prilagodili i sljubili se s čovjekom.


-Kada se mačka tare o noge svome vlasniku i traži ga da je češka, ona njega vidi kao drugu mačku od koje traži prijateljstvo i prisnost. Ako pogledamo interakciju između dviju mačaka, vidjet ćemo da se one ponašaju isto kao i s ljudima, kaže Bradshaw čija je najnovija knjiga “Cat Sense” već ušla na popise bestselera.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar crusado
  crusado:

  Primjetio sam da mene moja džukela vidi isto tako ko džukelu. Često mi njuši zadnjicu.

 • MahnitiTapir:

  A ja sam primjetio da ja mojeg mačka vidim kao drugog čovjeka jer pričam s njim, dam mu jest i pit i tako to. Sve isto k'o i sa bilo kojim čovjekom. To je jedino racionalno objašnjenje - da vidim ... prikaži još! mačka kao čovjeka. Ovo je ujedno dokaz da i privatno financirana znanost može biti totalni bulšit.

 • austrougarskigeneral:

  ma nije istina jer mačke znaju prepoznati šta je čovjek šta mačka,mačka je umiljata ako si je 1 put udario gotovo je zapamti i zamrzi te,voli kad se hrani i kad je netko mazi... one se ne vole šetat kao ... prikaži još! psi s vlasnikom vole se same šetat