Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo viđenje

Mačke nas vide kao drugu mačku, a ne kao ljude

Izložba mačaka
Foto: Grgur Žučko/pixsell
12.01.2014.
u 20:00

Prijateljstvo čovjeka i mačke relativno novo te kako mačke zapravo nikad nisu prestale biti divlji lovci, a da njihova prilagodba životu s čovjekom nije završena i to možda nikada neće ni biti - smatra znanstvenik John Bradshaw

Loše vijesti za one mačkoljupce koji misle da ih njihova mačka vidi kao svojevrsne roditelje! One nas vide kao veliku, izrazito prijateljski nastrojenu mačku! Zaključak je to dr. Johna Bradshawa, znanstvenika koji se bavi odnosima između životinja i čovjeka, a koji je već napisao knjigu o tome kako svoje vlasnike percipiraju psi.

Njegova najnovija knjiga govori o mačkama, a jedan je od glavnih zaključaka da mačke svoje vlasnike nikada neće vidjeti onako kako ih psi vide. Naglašava da je prijateljstvo čovjeka i mačke relativno novo te kako mačke zapravo nikad nisu prestale biti divlji lovci, a da njihova prilagodba životu s čovjekom nije završena i to možda nikada neće ni biti. Psi, s druge strane, potpuno su se prilagodili i sljubili se s čovjekom.


-Kada se mačka tare o noge svome vlasniku i traži ga da je češka, ona njega vidi kao drugu mačku od koje traži prijateljstvo i prisnost. Ako pogledamo interakciju između dviju mačaka, vidjet ćemo da se one ponašaju isto kao i s ljudima, kaže Bradshaw čija je najnovija knjiga “Cat Sense” već ušla na popise bestselera.

Komentara 3

Avatar crusado
crusado
09:22 13.01.2014.

Primjetio sam da mene moja džukela vidi isto tako ko džukelu. Često mi njuši zadnjicu.

MA
MahnitiTapir
10:04 29.03.2016.

A ja sam primjetio da ja mojeg mačka vidim kao drugog čovjeka jer pričam s njim, dam mu jest i pit i tako to. Sve isto k'o i sa bilo kojim čovjekom. To je jedino racionalno objašnjenje - da vidim mačka kao čovjeka. Ovo je ujedno dokaz da i privatno financirana znanost može biti totalni bulšit.

AU
austrougarskigeneral
11:11 12.01.2017.

ma nije istina jer mačke znaju prepoznati šta je čovjek šta mačka,mačka je umiljata ako si je 1 put udario gotovo je zapamti i zamrzi te,voli kad se hrani i kad je netko mazi... one se ne vole šetat kao psi s vlasnikom vole se same šetat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije