Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDALEKA BUDUĆNOST

Europski znanstvenici uvjereni: Kompjutori će bolje predviđati smrt od ljudi

Znanstvenik
Foto: Reuters
24.05.2019.
u 13:57

Kompjutorski algoritam u stanju je s 90 posto točnosti identificirati obrasce kod pacijenata koji su umrli

Da će kompjutori predviđati našu smrt čini se kao znanstvena fantastika, no čini se da to nije tako daleko kao što se misli, kažu europski znanstvenici.

Studija predstavljena na međunarodnoj konferenciji kardiologa u Lisabonu ovoga mjeseca pokazala je da umjetna inteligencija bolje od ljudi može izračunati rizik od smrti.

I to ne malo bolje. Kompjutorski algoritam u stanju je s 90 posto točnosti identificirati obrasce kod pacijenata koji su umrli, ističi stručnjaci.

Liječnici često procjenjuju rizik od smrti kako bi odlučili na koji način liječiti pacijente. Smisao studije bio je pokazati koliko više faktora rizika može identificirati kompjutor u odnosu na ljude.

U njoj je sudjelovalo 950 pacijenata s bolovima u prsima koji su poslani na pregled kako bi se vidjelo boluju li od srčanih bolesti. Na temelju pregleda i ranije medicinske dokumentacije određeno je 85 različitih varijabli. Studija se nastavila nakon šest godina, razdoblje u kojem su se dogodila 24 srčana udara i još 49 smrtna slučaja.

"Analizom 85 varijabli u 950 pacijenata, algoritam je 'naučio' kako ti podaci međusobno djeluju. Potom je izradio obrasce koji povezuju srčani napad i smrtni ishod s točnošću od 90 posto", piše u studiji.

Stručnjaci kažu da će to pomoći liječnicima da poboljšaju terapiju tako što će kod pacijenata bolje identificirati faktore rizika od smrti.

"Ovo je veliki napredak u odnosu na ono što se dosad činilo u medicini, gdje moramo biti oprezni oko toga kako procjenjujemo rizik i ishode", rekao je autor studije Luis Eduardo Juarez-Orozco.

"Imamo podatke, ali dosad nismo koristili njihov puni potencijal", dodao je.

Predstavljen robotski sustav u Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije