Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Tako završava moraliziranje

06.03.2009.
u 14:52

SUB 28. 2.
Krvavi korak sa svijetom
Malo je što u tako tragičnom odnosu kao zemlja i krv, bila riječ o krvavim sukobima za zemlju između država i skupina ili obitelji i pojedinaca. Jedan takav sukob – između Židova i Palestinaca – već desetljećima potresa cijeli planet i mogao bi postati najdugotrajnijom i najužasnijom bitkom za zemlju u povijesti. Današnje krvoproliće u Križevcima pojedinačni je primjer iz kojeg se vidi koliko ubilačkog nagona može izazvati spor oko zemlje, ovaj put spor rođaka oko međe između vinograda. U tom nezapamćenom zločinu ima sulude ironije – dogodio se u državi u kojoj je zemlja sve zapuštenija, u kojoj tako malo vrijedi i u kojoj od nje bježi svak tko ima kamo. No što god o tome mislili – u trendu smo s razvijenim svijetom. U tom svijetu pomahnitali pojedinci pokazuju kako životi ljudi za njih ništa ne vrijede pa ih ubijaju bez razloga i povoda, dok su za lakoću s kojom prave pokolje Hrvatima potrebni tako neznatni razlozi i povodi. Ali tako je svejedno kako se tko kvalificira za “aktivno sudioništvo” u svijetu koji cijeli – sjedi ispred televizora! I gleda uglavnom pokolje.

NED 1. 3.
EU: Bogati ne mare za siromašne
Isti dan kad je na HTV-u Jandroković lažuckao kako je prednost članstva u EU i u tome što bogatije zemlje pomažu siromašne pogođene krizama, bogate zemlje s Njemačkom na čelu odlučno su odbile osnivanje fonda za siromašne, zemlje iz kojih rado izvlače goleme profite. Eto povoda za osvrt na sve manju potporu građana (osjetno manju od trećine!) ulasku Hrvatske u EU – kako pokazuje nekoliko anketa. Do prije desetak godina, dok još nije bilo ucjena Haagom, optužnice protiv Gotovine i paničnog nastojanja hrvatske vlasti da ga pronađe, dok još profiteri iz EU nisu bili pokupovali hrvatske banke i unosne državne tvrtke, dok je za narod Europa značila kulturu i civilizaciju, gospodarski razvoj, ravnopravnost, veće investicije i tržište, obično je oko 80 posto anketiranih bilo za Uniju. U međuvremenu Europa je u odnosima s Hrvatskom, uz politički pritisak i ucjene, pokazala interes samo za kupnju njezinih nacionalnih bogatstava, grabljenje profita, nametanje zakona kojima se ugrožava hrvatski nacionalni interes... Osim toga, nezadovoljstvo u novim člancama EU kadšto se pretvara u krvave nerede, a protiv EU sve više istupaju europski intelektualci i političari, o čemu se u nas uglavnom šuti.

PON. 2. 3.
Obama kao obmana
Obama povlači američke vojnike iz Iraka. Istina, ostat će ih “nekolicina”, 50-ak tisuća, da iračka djeca ne zaborave kako izgledaju. Osvajači uvijek nastoje stvoriti privid brige za osvojene zemlje, privid suverenosti njihovih političkih vođa i privid svojih dobrih nakana. Pa kad je posvuda njegov izbor slavljen kao povijesni, kao nova nada za svijet, kad ga predlažu i za Nobelovu nagradu za mir – zašto Obama ne bi napravio historijski obrat i u utjecaju Amerike na planetu? Zašto sami Iračani ne bi odlučili kad će otići Amerikanci, zašto građani i nepotkupljive vlasti u drugim državama ne bi odlučivale o američkoj vojnoj, obavještajnoj, gospodarsko-financijskoj i svakoj drugoj ulozi (preko nevladinih udruga, prosudaba iz State Departmenta, Freedom Housea, itd.) koju imaju u njihovim domovinama? Nikad SAD neće pristati na takvu neovisnost svijeta od sebe i obratno, pa će čast spašavati prividima, kao što je povlačenje Amerikanaca iz Iraka. Taj privid je i sam Obama: crna boja puti i opće stvaranje mita o njemu trebali su što više pojačati obmanu o “povijesnim promjenama” kako bi se što više prikrio izostanak tih promjena a Amerika ostala ista ili postala još istija.

UTO 3. 3.
Trijumfalni Mesićev finiš
Dok Mesić oduzima odlikovanja generalu Zagorcu, podsjetimo: jedan tjednik je prije desetak godina objavio procjenu da je od novca što su ga ukrali ratni profiteri i sudionici pretvorbe i privatizacije vani izneseno oko 18 milijardi dolara! Vi ste možda skeptični pa ćete reći – kako će Mesić sve to vratiti u još samo nekoliko mjeseci vlasti kad se u devet godina mandata može pohvaliti tek s nepravomoćnih 40-ak milijuna koje bi trebao vratiri Zagorec!? A to je samo nešto više nego što je Mesićev šogor preko noći zdipio preprodajom “Podravkina” odmarališta u Primoštenu. Ili čak nešto manje od novca iz nekih afera njegova miljenika Nadana Vidoševića. A puno manje od bogatstva koje je, kako tvrde protivnički pretedenti na “Euroherc”, nezakonito prisvojio Dubravko Grgić na čijoj jahti uživa naš predsjednik! Tim pak skepticima treba reći – ako u dva mandata jednoga čovjeka, Mesića, koji je, kako vidimo, volio društvo časnih ljudi, nijedna zemlja u povijesti svijeta nije toliko zadužena kao Hrvatska – zašto ne bismo vjerovali da je presuda Zagorcu trijumfalni predsjednikov finiš a ne “sumrak hrvatskoga pravosuđa” u njegovu mandatu, kako kaže razočarani Zagorčev odvjetnik Hodak.

SRI 4. 3.
Tako završava moraliziranje
Prošli tjedan pisao sam o licemjerju antikorupcijske kampanje i poziva građanima da prijavljuju mito, a već ovaj tjedan – vijest da je 2,4 milijuna kuna iz proračuna za osmišljavanje te kampanje podijeljeno “ispod stola”, bez natječaja i s namještanjem iznosa kojim su izbjegavani propisi. Korupcijom protiv korupcije! Posljednje desetljeće u hrvatskoj politici svako moraliziranje završava suprotnom praksom. Nitko nije toliko rabio riječi “pošteno” i “čiste ruke” kao Račanov SDP, no upravo će Račan i Linić biti sudionici afera teških stotine milijuna kuna (Lenac, Riječka banka, Ina, Excelsior, itd.). Kao svoj politički program uoči prošlih izbora HNS je istaknuo “pravedno društvo” premda je ta stranka rekorder po slučajevima, blago rečeno, s ruba kriminala (Čačić, Ferenčak, Nobilo...). Bit će da ministru pravosuđa Šimonoviću, koji djeluje kao da je za tu dužnost posuđen iz samostana klarisa ili karmelićanki, i nije ostalo drugo nego da se kraj sprege političke moći, kriminala i korupcije obrati osjećaju za pravdu i spremnosti za prokazivanje zla kod građana, znajući da je to uzaludno. Ali se i po tom prividu dobrih namjera na prvom koraku popiškiše njegovi činovnici!

ČET 5. 3.
Sindikat traži milostinju
Evo još jednoga prijedloga Krešimira Severa, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji će ostati uzaludan kršćanski vapaj za državnim milosrđem prema radnicima. Njegova je zamisao da se osnuje jamstvena agencija koja bi nastavila otplaćivati stambeni kredit kad to radnik (zbog gubitka posla) više ne bi mogao, s tim da bi mu se ta obveza vratila kad bi je iznova bio u stanju preuzeti. Sever je tako priznao poraz sindikata – umjesto da zaštiti radnički interes, posao i dostojanstvo, on bi se, nesposoban za tu zaštitu, zadovoljio milostinjom i obogaljenim ponosom. Umjeso da bude borben, sindikat se predaje i moli protivnika da radniku, kad mu je oduzeo sredstvo za život, ne uzme i sam život. Umjesto da bude takmac države i poslodavaca u bitki za radnika, sindikat postaje prosjak. Naravno, država prijedlog neće prihvatiti. Ali kad već spominje prve dvije adrese na koje će prijedlog poslati – premijera Sanadera i ministricu Kosor – možda bi Sever puno korisniju stvar učinio da to dvoje dužnosnika zamoli da radnicima kažu kako su sami došli do stančića i kućice koji su nešto manji od Arene, te da ih savjetuju kako primijeniti njihovo iskustvo i način stjecanja.

PET 6. 4.
Dijaspore od Laškog do danas
Što su dijaspore? Ima ih različitih. S beskrajnom nacionalnom gorčinom možemo reći da su neka vrsta dijaspore i Hrvati koje su partizani žive zakopali u jednoj od najstravičnijih grobnica otkrivenoj ovih dana kraj Laškoga u Sloveniji. Ni oni nisu mogli glasovati, za život i pravdu glasovati, a to bi i te kako trebali imati na umu Zoran Milanović i SDP kad iznova traže da se hrvatskoj dijaspori glasovanje ograniči samo na mogućnost da u slučaju dvojnoga državljanstva Hrvati izvan Hrvatske biraju samo u jednoj zemlji – u kojoj se za to odluče. Upravo bi SDP trebao biti posebno osjetljiv kad je iseljeništvo posrijedi, jer ta se stranka ni lako ni odlučno ne odriče baštine onih koji su “dijasporu” stvarali i tako što su u leševe na najokrutniji način pretvarali svoje ratne i političke protivnike. Upravo tragom toga protivništva Hrvatsku su u komunizmu neprekidno napuštali i oni kojima su i normalan život i normalan politički izbor onemogućavali Račanovi i Milanovićevi prethodnici. I djetetu je jasno da je samo jedan SDP-ov razlog protiv glasovanja dijaspore – tamo nemaju nikakve šanse. No zašto tu šansu ne bi počeli stvarati? Zar se uz ovakav HDZ trebaju bojati toga pokušaja!?

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?