Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.03.2015. u 12:00

Američki dokument o zaustavljanju rata treba europski rukopis za gradnju trajnog mira. Za početak bi dobro bilo naći original i službeno ga prevesti

U ovoj godini obilježava se 20 godina otkako je u vojnoj zračnoj luci Wright-Patterson kod Daytona u američkoj državi Ohio mirovnim sporazumom zaustavljen rat u BiH. Donio je nesavršen mir i kompliciran sustav koji je BiH čvrsto svezao u "luđačku košulju". Daytonski sporazum sastavljen je od 11 aneksa. Njegov 4. aneks ujedno je i Ustav BiH. Vjerovali ili ne, s izvornika nikada službeno nije preveden Daytonski sporazum, a time ni Ustav BiH. Kada se tome doda da je čak izgubljen original na engleskom jeziku, onda to najzornije oslikava na kakvim pravnim temeljima stoji BiH. Nedorečen, nepreveden, izgubljeni sporazum omogućava narodima i građanima tumačenja na različite načine. Zbog toga je BiH u stalnoj političkoj i pravnoj krizi.

Dva puna desetljeća od Daytona dobar su povod za otvaranje ozbiljnije rasprave o njegovoj promjeni ili barem doradi. Zbog važnosti događaja, i ovogodišnji Večernjakov pečat, koji će se održati prekosutra, 26. ožujka, u Mostaru je u znaku obilježavanja 20 godina od Daytonskog sporazuma, ali ne s osvrtom na prošlost, nego s pogledom na budućnost – prema EU. Zato je moto "Pečat za Europu".

O izmjeni Daytona za sada nema konsenzusa ni unutar BiH, ali ni u međunarodnoj zajednici. Čak bi se moglo reći da je to zabranjena tema jer je promjena Daytona za mnoge otvaranje Pandorine kutije. Za Amerikance bi to značilo odricanje od jedinog vanjskopolitičkog uspjeha iz devedesetih godina, a za Europljane izazov i problem s kojim se nisu u stanju nositi. Cinici bi rekli, traži se Dayton 2, a nemamo ni originalnoga Daytona 1.

Stoga i ne čudi što umjesto korjenite promjene sporazuma koji u sebi ima tvorničku pogrešku (dva asimetrična entiteta za tri konstitutivna naroda), Europljani forsiraju, a Amerikanci podupiru, tzv. novu inicijativu koja bi uz nešto drukčiji pristup, fokusiran na ekonomske reforme, trebala dovesti do integracije BiH u EU. U Bruxellesu i Washingtonu očito vjeruju da bi europeizacija BiH kroz priključivanje Uniji ispravila neke manjkavosti Daytonskog sporazuma. Već prvi mjeseci primjene nove inicijative pokazuju da je taj plan bilo lakše kreirati nego provesti.

Unutar same BiH najveći protivnici rasprave o korjenitoj reformi Daytonskog sporazuma su Srbi. Iako su te 1995. proklinjali Slobodana Miloševića što je potpisujući Dayton izdao "braću s druge strane Drine", danas su najveći zagovornici primjene tog dokumenta. Sve ankete i istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Srbi u BiH ovakav Dayton smatraju najboljim rješenjem.

Bošnjaci bi, pak, rado mijenjali Daytonski sporazum. Iako su u Federaciji ostvarili potpunu nacionalnu dominaciju nad malobrojnijim Hrvatima, nezadovoljni su sve izvjesnijim trajnim gubitkom prostora koji su većinski naseljavali u istočnoj Bosni. U RS se vratio relativno mali broj Bošnjaka, a i njihov je politički utjecaj u tom entitetu simboličan. Smeta im i mogućnost entitetskog veta koji Srbi imaju prilikom odlučivanja na državnoj razini, kao i široke ovlasti RS-a. Na kraju, ne odgovara im ni naziv Republika Srpska.

Nema nikakve dvojbe da najmanje razloga za zadovoljstvo sadašnjim daytonskim ustrojem BiH imaju Hrvati. Glasovali su za nezavisnost BiH, u postocima ih je najviše izginulo i protjerano, morali su se odreći Herceg Bosne, a kada se podvuče crta ispod toga što su dobili, rezultat je jedno veliko – ništa. Ravnopravnost u Federaciji su odavno izgubili, u RS-u je nikada nisu ni imali, a na državnoj i, naravno, federalnoj razini žrtve su izbornog inženjeringa.

Nacionalna neravnopravnost koju je Dayton promovirao također je faktor nestabilnosti u zemlji, a ne treba zaboraviti da je različitim intervencijama međunarodnih dužnosnika već izvršena "tiha revizija" Daytona (naravno, na štetu Hrvata) koja je samo pogoršala odnose i ukupno stanje u zemlji. Uostalom, kakav je to sustav u kojem izborna volja cijelog jednog konstitutivnog naroda može biti ignorirana, ili gdje se najava uspostave vlasti pet mjeseci nakon izbora smatra uspjehom? Zato američki dokument o zaustavljanju rata treba europski rukopis za gradnju trajnog mira. Za početak bi bilo dobro doći do originala i službeno ga prevesti. Možda bi pronalažnje Daytona 1 i njegov službeni prijevod bili poticaj za Dayton 2.

>>Narodnjaci uveli BiH u rat. Mogu li je novom koalicijom odvesti u EU

>>Hrvatska može pomoći, ali i uvjetovati europski put BiH

Komentara 5

ST
Stipeprof
07:13 25.03.2015.

Koji je ono hrvatski predsjednik u Daytonu priznao Republiku Srpsku i prista da samo Hrvati nemaju svoj entitet?

Avatar sasquatch
sasquatch
02:19 25.03.2015.

A original izgubljen. Nevjerojatno! :-)))

Avatar viki_nuland
viki_nuland
13:15 24.03.2015.

Bosna je verzija Kasmira kojeg su namjerno kreirali Englezi kada su bili primorani napustiti svoje bivse kolonije u centralnoj Aziji iz kojih su poslje nastali Pakistan, Indija i Banglades. Kasmir je namjerno podjeljen kako bi bio izvor trajnog nemira izmedju Indije i Pakistana. Tako su u Bosni isto kreirali podjelu koja je bez prisustva okupacijske vojske neodrziva. S obzirom da im je cilj bio imati tu svoje vojne baze to je za kreatore uspjeh a za narod BiH katastrofa. Slicno je i s Kosovom sto vidimo u danasnjem clanku o masovnom egzodusu s Kosova sada kada su "oslobodjeni"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije