Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOBOJ U KATARU

Hrvatska dominirala cijelim susretom, ali Slovenija je u završnici izjednačila!

Hrvatska dominirala cijelim susretom, ali Slovenija je u završnici izjednačila!
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
26.03.2022. u 16:53

Hrvatska je remijem protiv Slovenije (1:1) ostvarila svoj osnovni cilj u ovoj utakmici od koje niti jedan izbornik neće imati osobite koristi: zadržala je poziciju u drugoj jakosnoj skupini uoči ždrijeba Svjetskog prvenstva (1. travnja), te će u grupnoj fazi SP-a izbjeći Dansku, Nizozemsku, Njemačku, Meksiko, SAD, Švicarsku i Urugvaj.

Iz prve jakosne skupine Hrvatskoj prijete domaćin Katar, zatim Belgija, Brazil, Francuska, Argentina, Engleska, Španjolska i vjerojatno Portugal, dok su u trećoj jakosnoj skupini među ostalima Švedska ili Poljska, Wales, Iran, Japan, Srbija...

Utakmica Hrvatska – Slovenija bila je uspavanka u arapskoj pustinji, bljedunjava revijalka koja doista ne služi ničemu, odigrana u tempu pogrebne povorke, bez ikakvoga naboja, napetosti, žustrine. I bez ikakvoga interesa publike u gradu domaćinu SP-a, pa je stadion kapaciteta 40 tisuća mjesta zjapio prazan.

Ovo bi nominalno, budući da se radi o Fifinom terminu kojega se mora poštivati kao Sveto pismo, trebala biti priprema za SP, ali – kako, kada ono počinje tek za osam mjeseci? I k tome, Slovenci još na njemu niti neće nastupiti. Ovo je razdoblje godine kada su nacionalne lige na svojim vrhuncima i jedini cilj koji reprezentativci u ovim utakmicama moraju ispuniti je – ne ozlijediti se ili ne pokupiti koronavirus.

Hrvatska je Sloveniju nadigrala u formaciji 3-5-2. U 39. minuti zbio se prvi ključni trenutak utakmice: duga lopta Ćalete-Cara bila je vrući krumpir za slovenskog stopera Davida Brekala, neočekivano je sletjela u posjed Andreju Kramariću, a naš majstor rutinski matirao Jana Oblaka. Kramarić je sada sa 17 pogodaka na osmom mjestu liste strijelaca reprezentacije. Prvi ispred njega su Olić i Modrić s po 20 pogodaka.

U začetku drugoga poluvremenu Hrvatska je ubacila u višu brzinu, te priuštila slovenskoj obrani nekoliko izazovnih situacija. U naslovnoj ulozi bio je strijelac Kramarić, a za svaku pohvalu bili su angažman i htijenje kapetana Modrića u njegovom 147. nastupu. Jedan Lukin šut 'vanjskom' ukrotio je vratar Oblak, a projektil Josipa Juranovića preletio je preko grede. Mislav Oršić je imao dvije velike prigode u samoj završnici utakmice i nije ih iskoristio, pa je nakon toga stigla neočekivana kazna u liku i djelu Jake Bijola koji se vinuo u visine nakon udarca iz kuta u prvoj minuti sudačke nadoknade drugog dijela i zakucao loptu pod Livakovićevu gredu, što je bio drugi ključan trenutak susreta.

Inače, ovo je bila četvrta prijateljska utakmica između Hrvatske i Slovenije. Prva je odigrana 19. lipnja 1991. godine, u specifičnim, izrazito napetim okolnostima; u Hrvatskoj šest dana uoči odluke Sabora o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske, a u Sloveniji šest dana uoči odluke o proglašenju samostalnosti, i osam dana uoči izbijanja kratkotrajnoga, ali krvavoga ratnoga sukoba između tadašnje Jugoslavenske narodne armije i slovenske Teritorijalne obrane.

Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji bila je to jedina utakmica odigrana ratne 1991. godine, s Sloveniji tek druga međudržavna utakmica. Prvu je odigrala protiv reprezentacije BiH u prosincu 1990. godine. Hrvatska i Slovenija međusobno su se u prijateljskim susretima sastale još i 2002. i 2008. godine; bilo je 0:0 i 3:2 za Hrvatsku. 

Komentara 13

BI
Binkić
17:13 26.03.2022.

Odma mi je lakše kad sam vidio Vlašića da ulazi.Zaslužio je svojim velebnim igrama za četvrtu momčad West Hama.

BI
billynik
16:50 26.03.2022.

Dalić je genijalni trener, s toliko dobrih igrača uspije igrati neriješeno. Genijalno.

RE
RedTree
13:49 26.03.2022.

Od prijašnjeg forsiranja promašenog romba, sad idemo s ponajboljim veznim redom na svijetu i brojnim krilnim napadačima idemo na zastarjeli sustav s trojicom iza da vode igru i guranje najboljih igrača na krive pozicije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije