Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Vecernji.hr, Hina
LIGA NACIJA

Hrvatska slavila protiv Austrije i po prvi put se plasirala na Final four

Hrvatska slavila protiv Austrije i po prvi put se plasirala na Final four
Foto: Igor Soban/PIXSELL
25.09.2022. u 22:40

Hrvatski nogometni reprezentativci pobijedili su Austriju u Beču s 3-1 (1-1) u posljednjem, šestom kolu skupine 1 elitne Lige nacija, čime su ostali na prvom mjestu ljestvice te osigurali odlazak na Final Four ovog natjecanja.

Hrvatska je ostvarila četvrtu u nizu pobjedu u Ligi nacija, a povela je već u šestoj minuti kada je na asistenciju Nikole Vlašića precizan bio Luka Modrić. Samo tri minute kasnije domaćin je izjednačio, a glavom je pogodio Baumgartner.

Iako je Austrija u nastavku susreta bila bolja Hrvatska je sve riješila unutar samo četiri minute drugog poluvremena. Prvo je u 69. minuti odlično glavom reagirao Marko Livaja i nakon asistencije Perišića pogodio uz austrijsku vratnicu za 2-1, dok je u 72., na dodavanje Majera, gol za konačnih 3-1 postigao Dejan Lovren, također preciznim udarcem glavom.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić u sastavu je napravio velike promjene u obrani te napadu. U zadnjem redu su se protiv Austrije tako pojavila trojica novih igrača, Barišić, Lovren i Stanišić, dok su prema naprijed zaigrali Vlašić, Perišić i Budimir.

Promjene su se dogodile, ali dobre navike s utakmice protiv Danske su ostale, barem na startu bečkog dvoboja te je Hrvatska povela već u šestoj minuti. Vlašić je probio desnu stranu domaće obrane te je proigrao Luku Modrića koji je precizno, s deset metara, pogodio bliži kut za rano hrvatsko vodstvo.

No, jednako brzo je Hrvatska tu prednost ispustila. U devetoj minuti je Stanišić loše očistio situaciju na hrvatskom dijelu terena. Uposlio je Sabitzera, a ovaj je asistirao Baumgartneru koji glavom pogađa za izjednačenje na 1-1.

Izbornik Dalić nije mijenjao svoj najjači dio momčadi, vezni red, ali u 17. minuti se prisilno morala dogoditi promjena u tom dijelu hrvatske reprezentacije. Bedreni mišić je ozlijedio Marcelo Brozović te ga je zamijenio Lovro Majer.

Igralo se prilično otvoreno s obje strane na otvaranju dvoboja, a prvu pravu šansu nakon 1-1 imao je austrijski strijelac Baumgartner. U 24. minuti je pucao tik pored hrvatske vratnice nakon što se lakoćom riješio Barišića.

Do kraja poluvremena Austrija je dominirala i potpuno vladala posjedom na terenu, a u 44. minuti i propustila novu odličnu šansu. Sam je pred hrvatska vrata izbio Arnautović, najbolji austrijski strijelac. Malo iskosa dobro je pucao, ali je još bolje reagirao hrvatski vratar Livaković te rukom zaustavio sigurno vodstvo Austrijanaca.

Prva uzbudljiva situacija u nastavku dogodila se u 54. minuti kada su hrvatski igrači tražili jedanaesterac nakon pada Budimira u domaćem šesnaestercu, u kontaktu s Dansom, no sudac i VAR soba su ostali tihi.

Zaiskrila se utakmica u drugom poluvremenu. Smanjio se broj velikih prilika, ali su se povećali žešći startovi, tenzije su se pojačale jer su obje reprezentacije tražile pobjedu u ovom susretu.

Prvu pravu šansu u nastavku opet je imala Austrija. U 65. minuti je vrlo dobro, glavom s deset metara, pucao Gregoritsch, ali i tada je hrvatski vratar Livaković bio siguran i spreman. I tada je uslijedio odgovor Hrvatske koja je u samo nekoliko minuta nokautirala suparnika.

U 69. minuti Perišić je ubacio, a na drugoj vratnici odlično se snašao Marko Livaja koji je nekoliko minuta ranije ušao u igru. U laganom padu prema natrag Livaja je zahvatio loptu glavom i uz vratnicu je pospremio u mrežu za 2-1. Nije se Austrija ni oporavila od tog pogotka, a uslijedio je novi. Majer je ubacio na drugu vratnicu, a tamo je potpuno nečuvan bio Dejan Lovren koji je u 72. minuti glavom zabio za 3-1.

Do kraja susreta Austrija više nije mogla ništa, bila je slomljena, dok je Hrvatska mogla i s većom razlikom napustiti Beč. No, ostalo je 3-1, sasvim dovoljno za prvo mjesto i plasman na Final Four koji će se odigrati iduće godine od 14. do 18. lipnja. Uz Hrvatsku plasman je osigurala Nizozemska, a za preostala dva mjesta se bore Mađarska i Italija, odnosno, Portugal i Španjolska. Hrvatska je po prvi puta u povijesti osigurala završni turnir Lige nacija.

Natjecanje u skupini 1 elitne Lige nacija Hrvatska je završila s četiri pobjede u nizu i ukupno 13 bodova. Danska je skupila 12, a Francuska pet. Posljednja Austrija s četiri boda spušta se u Ligu B.

Liga A, skupina A, 6. kolo:

AUSTRIJA - HRVATSKA 1-3 (1-1)

Strijelci: 0-1 Modrić (6.), 1-1 Baumgartner (9.), 1-2 Livaja (69.), 1-3 Lovren (72.)

Ernst Happel stadion. Sudac: Artur Soares Dias (Portugal), Gledatelja: 45.700

AUSTRIJA: Lindner - Trimmel (od 62. Lainer), Posch (od 62. Woeber), Danso, Alaba - Baumgartner (od 82. Schmid), Seiwald, X.Schlager, Sabitzer - Arnautović (od 62. Saračević), Gregoritsch (od 82. Onisiwo).

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Lovren, Gvardiol, Barišić (od 62. Sosa) - Modrić, Brozović (od 17. Majer), Kovačić (od 84. Kramarić) - Vlašić (od 84. Pašalić), Budimir (od 62. Livaja), Perišić.

Žuti kartoni: Sabitzer, Posch (Austrija), Perišić, Lovren (Hrvatska)

Standings provided by SofaScore

>> VIDEO: Navijači na ulicama Beča uoči utakmice Austrija-Hrvatska

Komentara 73

DU
Deleted user
22:25 25.09.2022.

Bravooooooo vitezovi hrvatski.

Avatar urok_eye
urok_eye
22:23 25.09.2022.

I Livaljaaaa!

DU
Deleted user
20:45 25.09.2022.

Sretno, Hrvatska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije