Naslovnica Sport Ostali sportovi

Kotromanović olimpijcima: Jako ste mi zgodni u tim uniformama


Giovanni Cernogoraz je prestar za vojsku, no zato HOO pregovara s MUP-om da ga prime u njihov pričuvni sastav
05. rujna 2012. u 18:41 5 komentara 2 prikaza
Olimpijci Oružane snahe RH (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/11

Sportašima vojnicima, zaposlenicima Ministarstva obrane i sudionicima Olimpijskih igara u Londonu, u srijedu su uručene olimpijske značke Oružanih snaga Republike Hrvatske. Uručio ih je ministar obrane Ante Kotromanović, koji se sportašima obratio u nešto ležernijem tonu:

- Jako ste zgodni u tim uniformama, dobro vam pristaju. Volio bih da su svi naši vojnici tako tjelesno spremni kao i vi. Vaše operacije nisu stale, nadam se da ćete i dalje bogatiti riznicu kolajni, a možda neki od vas postanu dočasnici i časnici HV-a. Možda će netko od vas jednog dana voditi neku misiju, bojnu, satniju...

U vojsku stižu novi sportaši

General pukovnik Slavko Barić govorio je o tome kako bi trebalo naći načina da sportaši vojnici još više sudjeluju u vojničkom životu (a ne samo u ovakvim svečarskim prigodama), dok je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša izrazio nadu da će se ovaj program i dalje razvijati:

- Uskoro ćemo definirati okvire i brojnost sastava nove skupine sportaša koja bi bila zaposlena u vojsci, pri čemu se nadam da će ih biti najmanje koliko i do sada.

A sada ih je 21, no s obzirom na zakonsku prepreku (dobna granica je 27 godina), među njih ne bi mogao olimpijski pobjednik u trapu Giovanni Cernogoraz. No, Mateša za njega ima drugo rješenje:

- Uz suglasnost premijera, započeli smo razgovore s Ministarstvom unutarnjih poslova sa željom da Giovanni bude u pričuvnom sastavu MUP-a i u tome naišli na izuzetno razumijevanje ministra Ostojića. To je model koji postoji u svim zemljama NATO-a. Recimo, naši susjedi Slovenci u programu ministarstava obrane, unutarnjih poslova i financija imaju trenutačno 100 sportaša.

Braća Sinković na EP

Značke su primili veslači (braća Sinković, Martin), jedriličari (Kljaković-Gašpić, Stipanović, Fantela, Marenić, Mihelić), strijelci (Pejčić, Đurković), tekvondašica Lucija Zaninović i hrvačka braća Žugaj, koji su i profesionalni časnici HV-a pa su pred ministrom i salutirali. Najmanje su se odmarali veslači, braća Sinković već sljedećeg tjedna nastupaju na EP-u u Vareseu u dvojcu na pariće, a Damir Martin još razmišlja hoće li nastupiti u samcu.

- Mogli smo birati, hoćemo li se odmarati ili nastupiti na EP-u. Mi se želimo natjecati, a i htjeli smo promijeniti disciplinu, no već sljedeću godinu vraćamo se u četverac - kazali su Sinkovići.

Blizanci Žugaj hrvaju se Bundesligi, a jedriličari se još uvijek odmaraju, baš kao i Lucija koja se, poput veslača, nije oglušila o ministrovu zapovijed da se mora vratiti s medaljom iz Londona.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • Felicijen:

    Čemu služi taj maskenbal?

  • drznedaj:

    U svim normalnim zemlajma je noprmalno da se takvi sportasi koji ne moguu zivjet od svog sporta smjeste u vojsku ili policiju. Al daj ti to objasni vama, nema sanse

  • kentie:

    kakve su to izjave ministra, da je Cernogoraz prestar za vojsku, pa kaj bi trebal imat 16 godina da ga HV primi...a po kom to propisu o narodnoj obrani je Cernogoraz prestar...pa čovjek ima 29 godina, oko sokolovo i olimpijski ... prikaži još! je pobjednik, dakle u najboljim godinama za sportaša...a svašta...ja bi gospodine Kotromanoviću na njegovom mjestu mam stupil u talijansku repku, baš vama u inat...i tam me ne bi pitali za godine kad bi tražil da me prime u karabinjere....