Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORTSKA LEGENDA

Ikona Dinama i Jugoslavije bježala je kako bi izbjegla vojsku. Plakao kada je potpisao za Partizan

Lazna Devetka screenshot youtube
03.12.2023.
u 18:54

Prve nogometne korake napravio je u rodnom Zagrebu u redovima HŠK Derbija, a od prvih utakmica pokazao je raskošan talent. Nakon dvije godine provedene u Derbiju prešao je u ŠK Zagreb, a potom je preko HŠK Ličanina i Admire stigao u HŠK Građanski.

N današnji dan prije točno stotinu godina u Zagrebu je rođen Stjepan Bobek, legendarni hrvatski nogometaš i bivši član Dinama i Partizana te nekadašnji reprezentativac bivše Jugoslavije. Bobek je zbog golgeterskih sposobnosti i vještina bio iznimno cijenjen diljem bivše države. 

GALERIJA DInamo slavio na gostovanju kod Astane

1/7

Prve nogometne korake napravio je u rodnom Zagrebu u redovima HŠK Derbija, a od prvih utakmica pokazao je raskošan talent. Nakon dvije godine provedene u Derbiju prešao je u ŠK Zagreb, a potom je preko HŠK Ličanina i Admire stigao u HŠK Građanski, bivši naziv za zagrebački Dinamo. U Građanski je stigao 18. kolovoza 1944. godine na poziv Martona Bukovija, a samo godinu dana kasnije završio je u dresu beogradskog Partizana za kojeg je zabio 121 gol. 

Bobek je 1998. godine za TV Novosti napisao zanimljiv autobiografski tekst o vlastitoj karijeri koja je bila vrlo živopisna.

- Bio je jedan trenutak pred kraj rata, mjesec ili dva, kada su nas pozvali na front. Jer, bio je posljednji trenutak da se spasi hrvatska vojska, a Pavelić je radio sve da mobilizira što više ljudi. A ja se s onim Firmom (Vladimir Firm), isto reprezentativcem dogovorim da dezertiramo, odnosno da nas ne pronađu. Tako smo jedan dan spavali na jednom, drugi dan na drugom mjestu i nisu nam mogli ući u trag. Tako sam se izvukao - napisao je Bobek.

VEZANI ČLANCI:

Otkrio je i kakoje zaplakao kada je prešao u redove rivala, beogradskog Partizana.

- Nije mi bilo lako. Plakao sam jer sam rođeni Zagrepčanin i prije toga nikad nisam bio u svijetu, nisam znao kakav je život izvan moje kuće.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar antikomunist6
antikomunist6
20:13 03.12.2023.

Ah, prekrasno! "Legenda" jedne propale bivše države o kojoj nitko s razinom više i ne govori. Ta činjenica me nosi u mojoj domovini Hrvatskoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije