Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodno rješenje

Sindrom nervoznih crijeva: Donosimo savjete kako si pomoći i predstavljamo prirodni dodatak koji će vam olakšati svakodnevicu

sindrom iritabilnog crijeva
Foto: Shutterstock
1/6
19.10.2023.
u 13:00

Simptomi variraju od bolova u trbuhu do grčeva, proljeva, nadutosti i zatvora, koji mogu utjecati na obavljanje svakodnevnih poslova, a ovo je nekoliko provjerenih savjeta kako si olakšati život s IBS-om.

Probavne tegobe ukazuju na stanje cijelog organizma te su pokazatelji koje ne biste trebali ignorirati. U moderno vrijeme probavne smetnje toliko su raširene da se smatraju civilizacijskim problemom. Pojavljuju se češće kod žena, ali je činjenica da brojke oboljelih rastu neovisno o spolu, a jedna od najčešćih koja značajno može utjecati na svakodnevicu i kvalitetu života je sindrom iritabilnog crijeva (engl. IBS - Irritable bowel syndrome).

Bilo da ste dijagnozu dobili tek nedavno ili se duže razdoblje borite s IBS-om, postoje različiti načini da si olakšate tegobe. Simptomi variraju od bolova u trbuhu do grčeva, proljeva, nadutosti i zatvora, koji mogu utjecati na obavljanje svakodnevnih poslova, a ovo je nekoliko provjerenih savjeta kako si olakšati život s IBS-om.

Vodite dnevnik prehrane

Svaki pojedinac različito reagira na IBS pa se preporučuje vođenje dnevnika prehrane kako biste lakše i brže shvatili koje su namirnice okidači za pojavu simptoma. U dnevnik svakodnevno upisujte sve namirnice i pića koja ste konzumirali te opise i učestalost simptoma koji su se javljali.

Uvedite promjene u svakodnevicu

Budući da lijeka za IBS nema, liječenje je usmjereno na ublažavanje simptoma i promjenu načina života. Redovita tjelovježba, smanjivanje stresa, manji obroci i povećanje unosa vlakana mogu značajno ublažiti simptome.

Planirajte unaprijed

Osobe koje pate od IBS-a obično mogu učinkovitije organizirati obroke kod kuće nego kad su vani ili putuju. Kada putujete ili većinu dana provodite izvan kuće, planirajte unaprijed. Kad ste daleko od kuće, možda će biti lakše u potpunosti izbjeći poznate prehrambene okidače ili pak pripremiti obroke unaprijed.

Foto: Shutterstock

Osigurajte si dovoljno sna

Stvorite si dnevnu rutinu i raspored sna. Gotovo polovica ljudi s IBS-om bori se s nesanicom stoga je važno držati se rutine i odrediti vrijeme kada ustajete i odlazite na spavanje. Pokušajte izbjeći neredovita drijemanja i uvedite redovito vježbajte kako biste poboljšali kvalitetu sna.

Izbjegavajte stres koliko je moguće

Stres je izravno povezan sa simptomima IBS-a. Aktivna prevencija stresa može biti veoma učinkovita za želudac, crijeva i za opće stanje organizma. Smanjenje razine stresa pomaže u prevenciji simptoma, a u svakodnevnu rutinu možete ubaciti meditaciju, jogu i vježbe disanja.

Vježbajte redovito

Istraživanje je pokazalo da u 24 tjedna aerobnog treninga niskog do umjerenog intenziteta mogu značajno smanjiti simptome IBS-a. Naravno, ne trebate postati olimpijski sportaš, ali aktivnosti kao što su joga, šetnja, plivanje i vožnja bicikla mogu dovesti do poboljšanja vašeg zdravlja.

Promijenite plan prehrane

Promjena prehrane jedan je od najučinkovitijih načina za bolji suživot s IBS-om. Pravilan način prehrane uvelike ovisi o simptomima pojedinca, kao i reakciji na pojedine namirnice pa je važno da prepoznate što vam odgovara, a što ne. Upravo zato se preporučuje vođenje dnevnika prehrane.

Konzumirajte dobre bakterije

IBS je probavni problem, a konzumiranje hrane bogate dobrim bakterijama² može pomoći u poboljšanju zdravlja vašeg probavnog sustava. Studije pokazuju da dobre bakterije mogu pomoći u poboljšanju simptoma IBS-a.

Probiotici su postali važan dodatak u tretmanu velikog broja bolesti budući da se pokazalo kako probiotičke kulture blagotvorno djeluju na crijevnu floru. Istraživanja su pokazala da je jedan od najvažnijih bakterijskih sojeva kod tegoba IBS-a Lactobacillus plantarum 299v koji je jedan od glavnih sastojaka Flobian® kapsula i koji ublažava simptome poput nadutosti, grčeva i promjena u stolici.

Također, studije su pokazale da ovaj probiotik ima sposobnost održavanja ravnoteže crijevne mikroflore, smanjuje upale u probavnom sustavu i poboljšava opće stanje probavnog sustava. Važna kompomentanta kapsula je i inovatinvo @TECH pakiranje, odnosno tehnologija koja štiti probiotike od štetnih čimbenika iz okoline.

Proizvode možete pronaći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, kao i na web-shopu www.abela.hr, a dodatne informacija potražite na www.probiotic.hr.

Sadržaj donosimo u suradnji s Abela Pharmom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije