Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPIO 148 NASTUPA

Fenomen Mišić: Nezamjenjiv as u rukavu Dinama. Igra čak 50 utakmica po sezoni

Dinamo na gostovanju kod Viktorije Plzen u 4. kolu Konferencijske lige izgubio 1:0
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
07.12.2023.
u 07:00

Josip Mišić svakako spada među nogometaše s najvećom klupskom minutažom u Europi. U zahtjevnom klubu kao što je Dinamo ne bi imao takav kontinuitet da nije pouzdan, stabilan, odgovoran, profesionalan, lucidan, riječju – kompletan

Dinamov Županjac, 29-godišnji vezist Josip Mišić, nogometaš je s najvećim brojem nastupa u posljednje tri godine; ne samo u Dinamovoj svlačionici nego i među svim hrvatskim igračima u Europi, računajući i vratare, konkretno Dominika Livakovića! Naime, Josip Mišić skupio je u posljednje tri nepune sezone čak 126 klupskih nastupa za Dinamo! Odnosno, gledamo li samo u prethodne dvije sezone (jer je ova tek na polovici) – Mišić u njima u prosjeku ima čak 50,5 nastupa!

To govori samo jedno: Josip Mišić najdragocjeniji je i najvitalniji Dinamov nogometaš, praktički nezamjenjiv kod svih Dinamovih trenera u posljednje tri sezone; Čačića, Bišćana i Jakirovića. U tom razdoblju Mišić je skupio čak 37 europskih nastupa, a primjerice u ovoj sezoni od 15 Dinamovih utakmica u Prvoj HNL participirao je u njih 14, propustivši samo utakmicu s Rudešom. Da, za sve druge suparnike, pa i one poput Slavena Belupa ili Lokomotive, Mišić je naprosto neophodan.

GALERIJA Dinamo ponovo svladao astanu i otvorio vrata europskog proljeća

Dinamo na gostovanju kod Viktorije Plzen u 4. kolu Konferencijske lige izgubio 1:0
1/11

Pratitelji ni blizu

Vratimo se načas na Mišića u Europi pa podsjetimo kako je on sudjelovao u najznačajnijim ili najzvučnijim Dinamovim pobjedama u tom razdoblju: igrao je protiv Genka (3:0), Rapida (3:1), West Hama (1:0), Seville (1:0), Chelseaja (1:0), a bit će, naravno, i u prvih 11 u nadolazećoj utakmici s Ballkanijem u kojoj se očekuje Dinamov ključni iskorak prema europskom prezimljavanju.

A gdje su u usporedbi s Mišićevim brojem nastupa njegovi suigrači? Prvi pratitelji mu zapravo nisu niti blizu; to su Stefan Ristovski i Bruno Petković, koji su u protekle nepune tri sezone skupili po 106 nastupa za Dinamo. Devet više od njih dvojice, dakle 115 nastupa, ima Robert Ljubičić, ali on je u protekle tri sezone jednu odradio u dresu bečkoga Rapida. Dominik Livaković u ovom trenutku ima 121 klupski nastup od ljeta 2021. godine; 107 za Dinamo, 14 za Fenerbahče.

VEZANI ČLANCI:

A koliko su u protekle tri sezone bili korišteni ostali hrvatski nogometaši u Europi? Na primjer, Ivan Rakitić za Sevillu je skupio 116 nastupa u svim natjecanjima te ga ta brojka stavlja u poziciju prvoga Mišićeva pratitelja, Luka Modrić za Real Madrid ima 113 nastupa, Borna Barišić u dresu Glasgow Rangersa 109, Marcelo Brozović za Inter i Al Nassr 106, Joško Gvardiol za RB Leipzig i Manchester City 102, Mateo Kovačić za Chelsea i Manchester City 96 nastupa... Jedina razlika u njihovu korist u odnosu na nepoderivoga Mišića je ta što su oni reprezentativci, a on nije. Odnosno, nije više, jer nekada je bio. Bit će u siječnju šest godina otkako je zaigrao za Hrvatsku na turneju po Kini.

Josip Mišić ima ove sezone već 25 nastupa za Dinamo, odnosno proveo je na travnjaku 2212 minuta. Ta minutaža svrstava ga među 30-ak najkorištenijih nogometaša u Europi ove sezone. Tu rang-listu predvodi mladi Slovenac, 19-godišnji stoper Olimpije Marcel Ratnik, s 3055 odigranih minuta u 29 nastupa. Međutim, Ratnik u posljednje tri sezone ima ukupno "samo" 83 nastupa za Olimpiju, naravno zbog svoje dobi.

VEZANI ČLANCI:

Kompletan igrač

Drugi po količini minuta na travnjaku u Europi Panamac je u dresu austrijskog LASK-a Andres Andrade, čak 2900 minuta u 23 nastupa. No, proširimo li sliku i na prethodne dvije sezone, ni taj Panamac nije bi blizu Mišiću; Josip ima 126, a Andres samo 74 klupska nastupa. Uglavnom, poanta je jasna: Josip Mišić svakako spada među nogometaše s najvećom klupskom minutažom u Europi, što mu je, naravno, omogućio Dinamo – nastupajući kontinuirano u skupinama europskih natjecanja, ali Mišić u zahtjevnom klubu kao što je Dinamo ne bi imao takav kontinuitet da nije pouzdan, stabilan, odgovoran, profesionalan, lucidan, riječju – kompletan.

Inače, Josip Mišić nadohvat je 150. nastupu za Dinamo (trenutačno ih ima 148), može se pohvaliti da je čak s tri kluba osvajao dvostruke krune (Rijeka, PAOK, Dinamo), a Kup je osvojio s još jednim klubom, portugalskim Sportingom. Ima tržišnu vrijednost od tri milijuna eura, a ugovor s Dinamom do 2026. godine.

VIDEO Neviđena pomama za kartama! Navijači u golemom redu čekali na karte za utakmicu Hajduk-Lokomotiva

Komentara 1

BE
Berlioz
16:01 07.12.2023.

Bravo Mišić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije