Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO JUTRO HRVATSKA

Zlata Muck komentirala kolegu s HRT-a oko kojeg se digla prašina zbog dubrovačkog naglaska

Zlata Muck i Vicko Dragojević
Foto: HRT
1/5
02.10.2021.
u 15:22

- Čovjek koji je zapalio društvene mreže i portale, ne skandalima ni golotinjom, nego naglaskom. Da, Vicko je iz Dubrovnika. Da, ja sam iz Zagreba. I da, Dobro jutro, Hrvatska je emisija za cijelu zemlju pa i šire - napisala je Zlata pokraj fotografije

Zlata Muck Sušec, voditeljica HRT-ove emisije "Dobro jutro Hrvatska", na Instagramu je objavila fotografiju s Vickom Dragojevićem, kolegom oko kojeg se prijašnjih dana na društvenim medijima podigla bura zbog njegovog dubrovačkog naglaska. 

- Čovjek koji je zapalio društvene mreže i portale, ne skandalima ni golotinjom, nego naglaskom. Da, Vicko je iz Dubrovnika. Da, ja sam iz Zagreba. I da, Dobro jutro, Hrvatska je emisija za cijelu zemlju pa i šire - napisala je Zlata pokraj fotografije. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Zlata Mück Sušec (@zlatamuck)

Podsjetimo, novo pojačanje osvježilo je emisiju koja ima dugu tradiciju na našoj televiziji, a brojni gledatelji odmah nakon prve emisije koju je odradio u četvrtak 30 rujna ostavljali su mu pozitivne komentare i pune podrške. Međutim, nije se svima dopao pa su neki zapazili poneke sitnice koje ih ometaju u gledanju, a takve su komentare ostavljali i na društvenim mrežama.

"Podrška novom voditelju, ali ne i lokalnom dijalektu, ali to će možda s vremenom ispraviti", "U redu je imati svoj naglasak, ali ipak treba govoriti standardnim jezikom, a ne dijalektom. Ovo nije regionalna televizija. Reportera iz Splita neću više ni komentirati, odustala sam, očito ima neku vezu, je zanimljiv je, poseban, ali morao bi govoriti barem gramatički točno..", "Hrvatski standardni (iz)govor na nacionalnoj TV odavno je doživio krah, otprilike u trenutku kad su ga zagrebački voditelji novije generacije poistovjetili sa zagrebačkim (iz)govorom. "Tko ne zna, a ne zna da ne zna, opasan je..." , za hrvatski standardni (iz)govor, naravno.

Kad ih slušam na dnevnicima, crtićima, udarnim terminima, tuga me hvata. 'Dobro jutro' kombinira različitosti pa barem djeluje da to rade hotimice", "Dobro došao a dijalekta zaboravi, tu je mjesto hrvatskom jeziku književnom..", "Podrška novom voditelju ali trebao bi poraditi na dijalektu govora, nismo na lokalnoj TV. Inače lijepo osvježenje..", "Pa za promjenu mogao bi naučiti pričati pravilno ipak nije na lokalnoj TV", pisali su oni kojima je zasmetalo što ne čuju književan izgovor. 

VIDEO: Kultna serija Seinfeld stiže na Netflix: Kramer je u pilot-epizodi bio Kessler 

 

Ključne riječi

Komentara 36

KA
kajbiti
18:16 02.10.2021.

Decko govori cisto knjizevni jezik sa dubrovackim naglaskom koji je tesko izbrisati. Ali to je bogatstvo naseg jezika i meni kao sjevernjaku cak godi cuti sve te nase naglaske. Ne znam zasto to nekome smeta. To je emisija koja se i zove Dobro jutro Hrvatska i tamo se javljaju reporteri iz svih krajeva Lijepe nase i svi pomalo imaju taj svoj lokalni naglasak. Meni je to bas lijepo i zanimljivo cuti. To i je emisija takvog karaktera. Budimo realni i ostali voditelji u toj emisiji imaju dosta lokalnih naglasaka pa nikome nije smetalo, mislim na ove u studiju. Bas bih htio cuti te cistunce kaj im to smeta. Malo nas je al smo...

MK
MKinkognito60
17:08 02.10.2021.

Voditelj govori lijep Hrvatski doduše malo mu bježi naglasak ali ne samo njemu. "Čistunci" koji ga žele otjerati vjerovatno govore lošiji Hrvatski i vjerovatno imaju prepoznatljiv naglasak ali to nije važno, jelda. Možda bi bio poželjniji kad bi imao crnogorski, vojvođanski ili zagorski naglasak. Ma fuj za kritičare.

MR
mrkolino
16:10 02.10.2021.

Slazem se da bi na televiziji trebalo drzati standardnog i knjizevnog HR jezika. Samo sto to podrazumjeva sa se onda izbaci i zagrebacki naglasak i pomodne izraze tipa rockas ili repka. Takav lokalni jezik nema sto trazit u javnom tv ili radio prostoru niti u sinkroniziranim filmovima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije