Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUNNA, EAZY E...

Zbog pjesme o Pelinu ima milijunske preglede: Ovo je Hrvoyeahhova hip-hop lektira

Foto: Pixelwave
1/2
31.05.2022.
u 10:39

Hrvoyeahh je obožavateljima trapa u Hrvatskoj dao jednu drukčiju podvrstu tog žanra. Na neke trenutke graniči sa svim elementima pop-žanra, nekada čak malo odlazi i u onu emo-trap sferu. Njegov najveći hit je pjesma "Pijem pelin, gledam nju" koja u trenutku pisanja ovog teksta ima 2.3 milijuna pregleda. U njegovoj hip-hop lektiri možete pronaći izvođače poput Ede Maajke, Gunne, Eazy E-a, između ostalog.

Dolaskom jednog od najpopularnijih modernih izvođača današnjice na veliku pozornicu, cijela osječka scena je u modernoj trap glazbi izrasla za nekoliko razina. Osječka zvijezda z++ je solidnim dijelom zaslužan za to što su mnogi njegovi talentirani sugrađani prepoznati u širem kontekstu od samog Grada na Dravi.

Jedan od najsvjetlijih primjera je Hrvoyeahh, mladi osječki trap izvođač koji je za svoje godine objavio iznimno ozbiljne i kvalitetne projekte koji su taman ono što mlađa publika traži u novim glazbenim pravcima. Većinom produkciju na njegovim pjesmama potpisuje upravo z++.

Njegova najpoznatija glazbena numera, po kojoj ga i prepoznaje većina pratitelja trapa u Hrvatskoj, je pjesma "Pijem pelin, gledam nju" koja u trenutku pisanja ovog teksta ima 2.3 milijuna pregleda na YouTubeu, a kad tome pridodamo i brojke s ostalih streaming platformi, otprilike je preslušana tri milijuna puta.

Hrvoyeahh je obožavateljima trapa u Hrvatskoj dao jednu drukčiju podvrstu tog žanra. Na neke trenutke graniči sa svim elementima pop-žanra, nekada čak malo odlazi i u onu emo-trap sferu, a nekad su u njegovim pjesmama očiti elementi punka i rocka. On je u suštini trap izvođač, ali voli se igrati sa zvukom unutar samog žanra i dati mu poseban 'sauce'.

Sa svojim kolektivom XVII, u kojem su još i izvođači Jakov i Vid, i dalje nastavlja rad u različitim podžanrovima. Taj trio je izbacio singlove poput "U klubu", "Gledaj kako letimo" i "Tako lijep, tako mlad".

Odnedavno se spomenutom kolektivu pridružila i jedna izvođačica, Leonarda, s kojom je Hrvoyeahh ove godine izbacio hit "Budi moj after" koji je jako dobro prošao kod publike i zaprimio pozitivne komentare.

Treba istaknuti da Hrvoyeahh radi na razvoju glazbene scene u Osijeku i na drugi način. Naime, u Osijeku je otvorio caffe bar/klub To a? u kojem se poprilično redovito održavaju trap eventi, a nisu zapostavljeni ni neki alternativniji žanrovi glazbe.

Nakon pet izvođača (Bore Balboa, Tibor, Dju, Podočnjaci, Khan) koji su već iznijeli svoju hip-hop lektiru, sad je red i na Hrvoyeahha i njegovih deset obaveznih 'traka' iz hip-hop/trap povijesti.

Hip-hop lektira by Hrvoyeahh:

Foto: Pixelwave

1. Edo Maajka - Saletova osveta

Svoju hip-hop lektiru bih definitivno započeo pjesmom koja mi je prvi put prikazala rap i hip-hop. Moj stari je imao CD Ede Maajke i s 5 godina sam "bengao" Saletovu Osvetu. Svidjelo mi se najviše zbog psovki i bosanskog naglaska, jer sam inače i sam rodom Bosanac.

2. Eazy E - Real Muthaphuckin G's

Nešto stariji, kada sam počeo izlazit po ulicama i parkićima Retfale, s ekipom sam slušao najviše old-school hip-hop, i to West Side. Eazy E mi je bio najdraži reper iz tog perioda, zbog svoje tvrdoće, a ujedno i opuštenosti u stilu. Pratili smo te beefove kao nenormalni i Eazy E mi je uvijek bio vrhunska persona.

3. Chamillionaire - Ridin' ft Krayzie Bone

Ova pjesma je definitivno promjenila moje ukuse. Po prvi puta sam čuo melodični hook u tom starom hip hop vremenu i odmah mi se svidjelo. Vidio sam da hip-hop ne mora biti samo redanje rima i količina teksta, te dubine. Nego da se može igrati sa flowom koji je polupjevni, a zadržati gangstersku temu.

4. Soulja Boy - Crank That

Ovdje je već počeo glupi rap, iako je većina hejtala Soulju. Meni je on bio toliko ruganje da mi je postalo super. On je već jedan od tvoraca modernog žanra po mojem mišljenju, tako da svakako respect i za tog glupog momka.

5. Rae Sremmurd - No Type

Znači, dva lika od 16 godina snime svjetski hit. Svakako veliki respect od mene imaju. Njihova melodičnost i pjevnost su me osvojili na prvu. Definitivno pjesma moje srednje škole, tako da vežem puno uspomena uz nju.

6. Young Thug - Digits

Iako na prvu nisam ni najmanje volio Young Thuga, uz nekoliko slušanja mi se uvukao u uho i počeo sam shvaćati koliki je on zapravo genij. Definitivno najdraži američki flow uz Gunnu, Rae Sremmurd i Travisa Scotta.

7. Gunna - Oh Okay

Young Thugov mali iz labela, nasljednik velikog Thuggera. Definitivno zaslužuje titulu jednog od većih na trap sceni. Njegov flow me jednostavno osvaja iz trake u traku.

8. Young Thug - London (ft. J. Cole, Travis Scott)

U ovim zlatnim godinama trapa, ne znam imam li i dalje bolju traku od ove za navesti. Ovaj collab je oduševio mnoge i ostavio nas sve bez teksta, a napunio pozitivnom energijom.

9. Kuku$ - Medalje

Kakvo ime, takva i nagrada. Medalja za 1. mjesto naše trap scene. Cijeli album "Anđeli i Bomboni" mi je bio toliki vibe, a ovaj novi album je još veći vibe. Totalno nova razina, svjetska razina.

10. z++ - sutra.

Šećer na kraju, naša osječka legenda. Dok ga još nisam ni poznavao, kao najveći fanboy sam puštao ovu pjesmu dok sam se tuširao i raspadao od sinoćnjeg mamurluka. Zviju kapa do poda što nas je podigao na mapu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije