Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK U FORMU

Post nakon blagdana 
ne mora biti radikalan

marijana mikulić
Foto: Goran Matijašec
1/4
03.01.2018.
u 17:20

Aleksandra i Nives ne pretjeruju s hranom tijekom blagdana, a Marijana i Mirjana priuštit će si laganiji detoksikacijski tretman.

Blagdansko vrijeme obilježavamo u društvu obitelji i prijatelja, a ta druženja najčešće prate neodoljiva hrana i koja “čašica više”. Zbog prevelike količine hrane, alkohola i šećera osjećamo brojne poteškoće kao što su umor, problemi s probavom, želucem, kožom i slično. Upravo iz tih razloga među novogodišnjim odlukama nađe se i zdraviji način života koji najčešće nastojimo početi čišćenjem organizma ili detoksikacijom.

“Ne!” rigoroznim dijetama

– Nikako se nakon blagdana ne preporučuje restrikcijska radikalna dijeta, nego povećavanje tjelesne aktivnosti uz uvođenje mediteranske prehrane. Naš tanjur mora uključivati cjelovite žitarice, mliječne niskomasne proizvode u kojima prednjače jogurti s probiotičkim kulturama, obilje voća i povrća te riba, kao neizostavan izvor kvalitetnih proteina i masnoća. Nikako ne smijete zaboraviti na unos vode u danu koji treba biti oko dvije litre. S obzirom na to da jetra pazi na čistoću i zdravlje našeg organizma, ponajviše što se tiče toksina, možemo je nagraditi čajem od artičoke ili sikavice. U zdravom tijelu zdrav je duh. Ključ zdravlja je umjerenost u jelu i piću – kaže Katarina Hunjet, nutricionistica Herbe Croatice.

Naše poznate dame odlučile su se nakon Nove godine vratiti zdravim životnim navikama.

– Ja stalno idem na neke vrste detoksikacije. Takvo što primjenjujem nakon vikenda pa tako i sada nakon blagdana. Uživalo se u velikim količinama hrane tako da sam već u teretani. Počela sam opet jesti zdravije namirnice poput voća i ribe. Općenito volim takvu zdraviju prehranu jer se u protivnom osjećam loše i umorno – rekla je dizajnerica interijera Mirjana Mikulec.

Umjerenost je ključ

Baš poput Mirjane, u rutinu se vraća i glumica Marijana Mikulić.

– Pretjerala sam tijekom blagdana i morat ću na detoksikaciju. Mijenjam prehranu i vraćam se tjelovježbi, odnosno u svoju rutinu. Općenito se trudim da se u kući svi zdravije hranimo. Pazim da se što manje jedu bijelo brašno i šećer. Umjesto bijelog brašna volim koristiti pirovo, a umjesto šećera med. Treba uvesti što više povrća i variva i to je dovoljno – kaže Marijana.

Naravno, postoje i oni koji su tijekom blagdana uspjeli odoljeti brojnim nezdravim iskušenjima.

– Nemam običaj pretjerivati u hrani pa tako nisam ni tijekom blagdana. Smatram da mi detoksikacija nije potrebna – rekla je dizajnerica Aleksandra Dojčinović.

Glumica Nives Ivanković za sebe kaže da nije veliki gurman pa tako za vrijeme blagdana nije jela previše.

– Nisam od onih koji se natrpaju za blagdane. Nije da se pazim, općenito jedem manje masnu hranu. Klasična detoksikacija nije mi u planu. Najbolja detoksikacija zapravo bila bi otići na jedno lijepo putovanje u neku od susjednih zemalja zbog promjene sredine – otkrila nam je Nives.

marijana mikulić
1/227

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije