Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudbina Skopeloa

Očekuje li Vis invazija turista zbog filma 'Mamma Mia'

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/10
26.07.2018.
u 13:49

Nakon što je 2008. na grčkom otoku Skopelo snimljen prvi nastavak filmskog hita "Mamma Mia" turisti su u sve većem broju počeli stizati na ovaj mali otok, a cijene u ugostiteljstvu su vrtoglavo narasle.

Drugi nastavak filma "Mamma Mia" je stigao u kina i publika diljem svijeta vidjet će ljepotu našeg otoka Visa gdje je sniman veliki dio scena. 

Vis je za ovu prigodu glumio grčki otok i sigurno će, upravo zbog filma, turisti u sve većem broju dolaziti na Vis, a o tome piše i 
Quartzy. Hrvatska je to već osjetila na primjeru Dubrovniku u koji su turisti dolazili i dolaze i dalje, samo kako bi posjetili lokacije na kojima su se snimale  "Igre prijestolja". 

Srećko Horvat kaže kako bi Vis mogao doživjeti sličnu sudbinu kao i grčki Skopelo na kojem je sniman prvi nastavak. Naime, nakon što je 2008. godine ondje snimljen prvi nastavak, porasla je potražnja za smještajem na ovom malom otoku i cijene u ugostiteljstvu su otišle do neba. Iako  su se mještani najprije bunili zbog invazije turista i strahovali su da će im uništiti otok, kada su saznali da se drugi nastavak snima u Hrvatskoj negodovali su. 

Zarada od filmskog turizma, koju je Skopelo imao zahvaljujući "Mamma Miji", mogla bi se sada preseliti na Vis. Filmski turizam sve je popularniji i sve više se nude turistički aranžmani koji uključuju posjetu lokacijama na kojima su se snimali blockbusteri.

Najuspješnji primjer ovakvog turizma je zacijelo Novi Zeland gdje je turizam zabilježio porast zarade od 50 posto nakon snimanja trilogije "Gospodar prstenova", a Forbes je pisao kako je  Novi Zeland imao 33 milijuna dolara prihoda samo od turista koji su dolazili na ture obilaska lokacija snimanja.

1/9
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
13:58 26.07.2018.

"Očekuje li Vis invazija" što je to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije