Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA KNJIGA

Mrle predstavio 'Priče o NiŠČemu': 'Sve stvari radim tako da isključim mozak'

storyeditor/2023-11-09/PXL_081123_105848756.jpg
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/6
12.11.2023.
u 07:00

S partnericom Ivankom Mazurkijević snimio je i album za djecu “Kišni razdraganci”, a u srijedu je na Interliberu predstavio novu zbirku priča za djecu “Priče o NiŠČemu”. Mrle ih je smislio, složio, spojio, zapisao, zapakirao, zamaskirao, odabrao, obložio i obojio – za male, da gledaju, slušaju i zamišljaju muhačku, gliste, lastavice i zmaja ŠČak, za veće, da malima čitaju i svi se zajedno zavrte, zaplešu i zapletu u Mrletovu veselom svijetu

Damir Martinović Mrle, basist grupe Let 3, ove je godine sa svojim brendom “ŠČ” pokorio ne samo Hrvatsku nego i Europu. Svestrani Mrle već godinama ima i drugu karijeru, namijenjenu djeci. S partnericom Ivankom Mazurkijević snimio je i album za djecu “Kišni razdraganci”, a u srijedu je na Interliberu predstavio novu zbirku priča za djecu “Priče o NiŠČemu”. Mrle ih je smislio, složio, spojio, zapisao, zapakirao, zamaskirao, odabrao, obložio i obojio – za male, da gledaju, slušaju i zamišljaju muhačku, gliste, lastavice i zmaja ŠČak, za veće, da malima čitaju i svi se zajedno zavrte, zaplešu i zapletu u Mrletovu veselom svijetu. Zbirku je ilustrirao Misch, likovno oblikovao Vrana, a uz “Priče o niŠČemu” kao poklon idu i Mrletova maska, bojanka i puzzle. Knjiga je objavljena u izdanju Rockmarka.

Kako ste došli na ideju za ovu knjigu i kako je nastala?

Nastala je u jednom kratkom razdoblju. Shvatio sam da imam dar za pričanje priča, prvenstveno svojoj djeci. Ivanka bi uvijek čitala priče, a ja sam ih izmišljao. Nažalost, te priče nisam nikad zabilježio, mogao bih pitati kćeri ako se koja od njih sjeća pa da ih objavim. Inače, ove priče snimio sam u jednom danu. Sjeo sam ispred kamere i počeo pričati, a na kraju sam snimio 21 priču. Pričao sam po jednu svakog sata, a tri sata imao sam za odmor. Neke od njih stavio sam na YouTube, a onda mi se javio Krešimir Blažević iz Rockmarka i rekao da bi to rado objavio. Mi smo to sve u kratkom vremenu napravili.

O čemu se radi u pričama?

One su jednostavno svakome tko ih čita inspiracija. Sve stvari koje radim u životu, radim tako da isključim mozak, tako da u tom trenutku nema ništa u njemu. Kada je mozak slobodan, priče samo naviru. Moja preporuka svima koji čitaju je da i oni oslobode mozak i budu slobodni. Nemojte dozvoliti da padnete pod dosadne utjecaje. Svako dijete ima prebogatu maštu da može i samo pričati predivne priče. Neki od naslova priča su “Obrnuto more”, “Muha, muhičica i muhačak”, “Igličaste fanfare”, “Lambertonio”, “Ljepljivi slječker”, “Kolut, kolutačič”, “Vrludave priprilirke” te “Priča o niŠČemu”.

Pretpostavljam da ste ih prvo ispričali svojim kćerima Roži i Evi?

Jako im se svidjelo i jedva su čekale da vide kako knjiga izgleda. A moram vam priznati da sam i sam iznenađen kako sve to lijepo izgleda s Mischovim ilustracijama i Vraninim oblikovanjem. Osim toga, uz priče se dobije i moja maska, a uz bojanku i puzzle. Sve izgleda fenomenalno, oduševljen sam.

ŠČ je očigledno postao pravi brend pa ste nakon brojnih proizvoda i pjesme “Mama ŠČ” sada napravili i “Priče o NiŠČemu”. Jeste li se nadali da će se taj ŠČ toliko primiti među publikom?

Ma ne, ja ne radim ništa s predumišljajem, planom i razumom. To je više podsvijest nego razum. Upravo kad nema ničega oko tebe, cvjeta naša osobnost. To je način na koji se nije loše opustiti u životu.

Jesu li vaše kćeri od vas naslijedile kreativnost?

Mislim da jesu. Obje se bave glazbom. Mlađa, Eva, uči svirati klavir i piše svoje pjesme. Kada to nauči, moći će i sama svirati i snimiti pjesme. Starija, Roža, svira bas-gitaru. Mislim da će uskoro osnovati bend i imati svoju karijeru. Možda i zasviramo skupa, ali bez predumišljaja.

Hoćete li ove priče povezati s “Kišnim razdragancima”? Radite li s Ivankom nove pjesme?

Da, u međuvremenu je Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku zvalo Ivanku i mene da napravimo glazbu za jednu dječju predstavu. U tu predstavu ušle su već dvije moje priče i, naravno, napravili smo glazbu. Predstava ide 1. prosinca, a onda ćemo objaviti i novi album “Kišni razdraganci 2”, a uz njih će ići i karte poput Crnog Petra, ali na moj način. Onda nastavljamo s turnejom po svim gradovima.

S Letom 3 ove godine nastupali ste po cijeloj Europi zahvaljujući Euroviziji, a kulminacija će biti na dočeku Nove godine na Trgu bana Jelačića, gdje nastupate sa Zagrebačkom filharmonijom?

Da, bit će i zbor, plesači, gutači vatre, svašta.

Vjerujem da će opet doći fanovi iz cijelog svijeta, baš kao i na koncertu na Šalati?

Da, bilo je zanimljivo na Šalati jer nam se javilo nekoliko cura iz inozemstva koje smo pozvali da se na koncertu slikaju s nama. Onda su se mnogi uvrijedili jer ispalo je da ih je u publici bilo iz raznih krajeva svijeta. Kasnije su nam na Facebooku pisali da smo trebali objaviti kako postoji mjesto za slikanje s nama.

VEZANI ČLANCI: 

Hoćete li onda snimiti neki album na engleskom, za strano tržište?

Teško jer ne znamo dobro engleski. Možemo na turskom možda, ha ha. A i naši fanovi vani već su naučili pjevati na hrvatskom. Prije Eurosonga bili smo na nekoliko partyja širom Europe. Prvo smo došli u Varšavu pa smo mislili: “Ajde dobro, imamo slične jezike pa su lako naučili.” Kad ono, svi su pjevali i u Madridu, Londonu i Tel Avivu. Nevjerojatno. Bilo je interesantno kako u nekim sredinama lakše, a u drugima teže kažu ŠČ. Recimo, Španjolci nikako ne mogu reći ŠČ. Njima iz usta samo šušti kad to pokušavaju pjevati.

Gdje ćete još nastupati osim na dočeku u Zagrebu?

Ima stvarno puno koncerata, a najbolje je da pratite naše društvene mreže. Imamo i još jednu predstavu u Varaždinu s Paolom Magellijem (“San ljetne noći”), a još je jedan projekt u planu do kraja godine. No o tom potom.

A onda vjerujem da imate i nove priče u pripremi?

Imam ih već i za drugo izdanje, a između bih volio da posebno izađe jedna krasna priča. Ako bude interesa za ovu knjigu, onda objavljujem samo tu jednu prekrasnu priču za koju bih volio da je netko ilustrira. To je optimistična priča o vremenu u kojem se nalazimo i koja svima daje puno ljubavi. 

VIDEO: Paradžiković otkrila tajnu svog ravnog trbuha: 'Ni u dvadesetima nije izgledao ovako dobro' 

Komentara 1

FR
franjo
07:41 12.11.2023.

Koji mozak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije