Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.07.2018. u 08:11

Nikakve podjele u društvu nisu skrivile pretvaranje Hrvatske u koloniju nego su ih skrivili nesposobni i sluganski i lijevi i desni političari

Napokon čovjek ima razloga složiti se s jednim ljevičarom. Povjesničar Hrvoje Klasić piše kako nogometni reprezentativci nisu Hrvatskoj donijeli jedinstvo niti ga je u hrvatskoj povijesti ikada bilo, pa ni 1991. godine. A tekst završava rečenicom: “Posebno bi sve Hrvate i sve građane Hrvatske trebalo poticati na izgradnju društva u kojem će najvažnije zajedništvo biti ono kojim jedni druge prihvaćamo i poštujemo baš zato što smo različiti”.

O malo čemu se posljednjih godina toliko jadikovalo kao o podjelama i nejedinstvu u Hrvatskoj, no te podjele i to nejedinstvo prihvatili smo 1990. godine kao temelj demokracije u kojoj će sve političke opcije biti ravnopravne, a između njih će građani birati na izborima.

Ni nogometaši uspjehom u Rusiji nisu ujedinili te različite opcije niti izbrisali razlike između njih, ali su se one našle zajedno u zajedničkom nacionalnom interesu.

Žestoko sam, na primjer, pisao o onima koji su napadali Thompsona i zgražali se nad njegovim druženjem s reprezentativcima, ali to ne znači da oni nisu dijelili taj zajednički interes i radovali se Modriću i suigračima. Istina, ima zacijelo u Hrvatskoj i onih koje hrvatski uspjeh nije obradovao, ali ni oni nisu “višak” u ovoj zemlji prema kojem treba biti isključiv. I sve se uvijek svodi na – rezultate na izborima.

Stranke koje bi radile i govorile protiv hrvatskih nacionalnih interesa osuđene su na potpuni neuspjeh. Kao što bi propast bilo i protivljenje našem uspjehu na SP-u u Rusiji. Sjetimo se kako su u počecima demokracije u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog stoljeća prošle jugoslavenske inicijative koje nisu računale na Hrvatsku kao državu. Nestale su. Istina, i stranke koje su imale uspjeha kod birača razlikovale su se po odnosu prema Jugoslaviji, prema novim mogućim savezništvima i prema državotvornosti, ali od trenutka kad je država stvorena a onda i u svijetu priznata nitko tko je računao na birače nije bio toliko lud da joj se usprotivi.

Jedan događaj s kraja devedesetih, nakon referenduma o neovisnosti i Domovinskog rata koji su ujedinili različite svjetonazore, učinio je definitivno bezrazložnim i bespredmetnim razgovore o podjelama u društvu i o nejedinstvu.

Bila je to koalicija koju su sklopili Ivica Račan i Dražen Budiša. O njoj sam izrazito negativno pisao kao o koaliciji krvnika i žrtve. Ali koliko god se ta sprega nekome sviđala ili ne sviđala ili činila kalkulantskom, ona je značila trijumf hrvatstva kao općeg političkog stava u kojem je pokopano vrijeme koje su krvnik i žrtva sudbinski obilježili, a Budiša i Račan bili su istaknuti likovi toga vremena.

Nedavno sam napisao kako su navodno nejedinstvo i podjele o kojima se proteklih godina govorilo i pisalo bez kraja i konca samo dojam i privid, koji je možda netko i namjerno nametao. Zacijelo je mnogo ljudi iz partijskog ili partizanskog obiteljskog miljea i njihovih potomaka koji su iz prošlosti naslijedili određene nazore sudjelovalo u općem slavlju zbog nogometnih uspjeha, kao što ih je mnogo bilo iz suprotnog – ustaškog, vjerskog ili kojeg drugog obiteljskog miljea. No to ne znači da je njihovo zajedništvo u nogometu bilo i političko ili svjetonazorsko zajedništvo. Razlike su ostale, one će se i ubuduće manje ili više isticati, ali to je normalno i tako je svuda u svijetu. Možemo reći – kao i u Domovinskom ratu, i u nogometnom veselju sudjelovali su sinovi “ustaša i partizana”. Kad slušate nekog političara kako jadikuje zbog podjela u društvu i kako će on sve učiniti da se nadvladaju, vjerojatno je riječ o osobi podijeljenoj u sebi – podijeljenoj između neuspješnog političara i potrebe da kaže nešto jako važno i za naciju sudbonosno.

Nikakve podjele u društvu nisu skrivile prodaju tolikih nacionalnih bogatstava i pretvaranje Hrvatske u koloniju nego su ih skrivili nesposobni i sluganski i lijevi i desni političari kakvi su mahom preuzimali državu od Tuđmanove smrti. Od Račana, Budiše i Mesića do Sanadera, Kosorice, Milanovića, Josipovića i Plenkovića – sve su to bruxelleski projekti i nije uopće bilo presudno jesu li konzervativni ili liberalni, idu li ili ne idu u crkvu i tko im je gdje od predaka bio u II. svjetskom ratu.

Hrvati nisu oduševljeni nogometašima što su donijeli jedinstvo nacije nego što su pokazali vrijednost, sposobnost, talent, požrtvovnost, domoljublje i sve ono s čime su se popeli na vrh svjetske ljestvice, a na takvim ljestvicama Hrvatsku na dnu ili pri dnu drže političari koji znaju naricati zbog podjela u društvu.

Franjo Tuđman i Dražen Budiša
1/74

Komentara 20

DU
Deleted user
09:51 27.07.2018.

..gosp.ivkosicu imamo mi sandija blagonica vertikalu u kusicevoj močvari..

Avatar korona
korona
09:25 27.07.2018.

Ma hajde ne bjuvetaj narodu gluposti.Zaboravio si na one kojima je "iIli mi ili oni" prirasla srcu i dandanas.E takvi se nisu veselili,takvi nisu niti na partijskim skupovima imali niti jedne zastave sa grbom.Ma takvi i danas pokazuju jugoslavenske,ruske iske i komunističke zastave na skupovima i proslavama.Ma ti bi prodali i rođenu obitelj,samoda im se vrati bivša država i jugokomunistički sistem.Muka im je i sada se pjene,jer su uvidjelei da mladi naraštaji takve ne podržavaju i njihovim umiranjem,tek će tada biti jedinstva u Hrvata.

PR
prohujalo
10:06 27.07.2018.

Hrvate tu nitko ništa ne pita. Postoje ustaše-tj. po nekima pravi Hrvati i hrvatski partizani takođe pravi Hrvati. Jedni optužuju druge da su zločinci. Oni koji nisu ili čiji preci nisu bili ni ustaše ,ni partizani to su loši Hrvati.i. Ustaše slave pokolje nad Srbima i lošim Hrvatima koje su pogubili bez suđenja a optužuju hrvatske partizane da su pripadnike ustaša pogubili na križnim putevima bez suđenja. Tragedija je da su u obadva slučaja stradali i oni koji nikome ništa nisu učinili. Sve dok postoji takva mržnja među Hrvatima Hrvatska neće napredovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije