Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.06.2018. u 09:23

Europa u obračunu s migrantima i političkim islamom traži sve radikalnija rješenja

Romantični pogled na migrante koji su posljednjih godina preplavili Europu, Mutti Merkel promijenila je kada je shvatila da zbog svoje useljeničke politike gubi birače, ali i da integracija migranata u njemačko društvo ne ide lako. Od kancelarke koja je migrantima otvorila vrata Njemačke do političarke koja je prekjučer poručila da će se urušiti temelji EU ako Unija ne postigne zajednički dogovor o ilegalnim migrantima bio je prilično kratak put.

Nije dugo trebalo da i liberalnije zemlje Europe budu na tragu zahtjeva “zločestog dečka” europskih pučana - mađarskog premijera Viktora Orbana - koji zastupa ideju da se tražitelji azila ne uspiju ni približiti granicama EU nego da se u kampovima u sjevernoj Africi obrađuju njihovi zahtjevi za azil. K tome, i mladi austrijski kancelar Sebastian Kurz, također pripadnik europskih pučana, donio je odluku o protjerivanju 60 imama i njihovih obitelji iz Austrije kao i zatvaranje sedam džamija kao mjeru borbe protiv “političkog islama”. Kurz je jasno poručio da neće dopustiti radikalne trendove.

I dok se proteklih godina snebivalo nad Orbanovim potezima prema migrantima, Europa je počela tražiti sve radikalnija rješenja na njegovu tragu kako bioizbjeglice odbila od svojih granica, a više se ne libi ni u obračunima s radikalnim islamizmom. Ispostavilo se da je većini članica EU neprihvatljiva politika kvota prema kojima bi im se raspoređivali tražitelji azila. Razumijevanje za migrante puno je veće kada se izbjeglice ne pojave pred “našim” vratima. Izdaleka je pogled emotivniji i s više empatije.

Pomiriti dvije posve različite kulture, onu europsku i onu migranata s područja Afganistana, Sirije, Iraka... pokazalo se i u Njemačkoj da nije jednostavno. I u Hrvatskoj je u vrijeme Milanovića vladao empatičan pogled na izbjeglice, ali on se s dolaskom HDZ-a na vlast, očito i u skladu s europskom politikom sigurnosti, promijenio. No to nije opravdanje policiji da preko granice tjera izmorene obitelji s djecom niti da ijedno dijete u migrantskoj krizi više izgubi život.

Migranti u BiH:

Viktor Orban i Angela Merkel
1/11

Komentara 5

Avatar Django
Django
10:00 09.06.2018.

Ma što se to promijenilo dolaskom HDZ-a na vlast? Pa danas po prihvatnim centrima imamo više tražitelja azila nego ikada. Samo se o tome ne piše. Božinović priča o politici “koordiniranoj sa zemljama u okruženju”. Zemlje u okruženju koje pripadaju našem političkom okviru, dakle EU, imaju žicu na granici, i to prema Hrvatskoj. Hrvatska nema pa prema tome očito naša politika nije usklađena sa tim “zemljama u okruženju” nego nekim drugim. Da ne dužim, kako Srbija ili BiH ne bi postali hot-spot, leđa za njih podmeće Hrvatska.

DO
domxerex
10:24 09.06.2018.

Merklica je samo još jedan potrošeni europski populista bez stava i ideje. Dokaz su upravo "migranti". Trebalo bi njemačkoj ispostaviti račun za migrantsku krizu. Sve zemlje sa migrantske rute bi trebale tražiti odštetu zbog troškova prolaska "migranta". Trebali ste vidjeti predizbornu kamapnju u njemačkoj. Užas, CDU i SPD su se slagali u svemu i u svemu su imali identične stavove. Čisti populizam.

DO
domxerex
10:34 09.06.2018.

Koji migranti, to su teroristi. Mučno je gledati lažljive pokvarene novinare koji se trude snimiti što više žena i djece među njima kako bi stvorili lažnu iskrivljenu sliku izbjeglica. Istina je da je barem 90% muška populacija 18-40 godina (vojno sposobni) sa lažnim dokumentima dobivenima u Turskoj. Zanimljivo je da su u prvom valu svi bili rođeni istog datuma. Nevjerojatno je koliko se lijevi urbani intelektualci trude privući i zadržati te tzv "migrante". Njiova potreba za migrantima već graniči sa bolesnim. Rješenje je jednostavno; dopustiti im migrante na njihov vlastiti trošak i odgovornost. To znači da ih oni smještaju i hrane o svome trošku, oni odgovaraju za njihova djela. Dakle ako netko od tih tzv "migranta" napadne ili siluje onda tog migranta i ostale iz grupe protjerujemo a urbani lijevi intelektualac kao odgovorna osoba ide u zatvor i zločin se pripisuje njemu i ide mu u dosje, Pa neka izvole uvoziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije