Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijski kancelar

Kurz: Protjerat ćemo 60 imama i zatvoriti sedam džamija u Austriji

Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
08.06.2018.
u 22:25

Ova odluka odraz je islamofobnog, rasističkog i diskriminatornog vala u toj državi, komentirao je Erdoğanov glasnogovornik

Austrija će zatvoriti sedam džamija u zemlji i protjerati klerike koji se financiraju iz inozemstva, najavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz. Među džamijama koje se zatvaraju je i džamija u Beču koju vodi turska krajnje desna organizacija, dok je šest ostalih džamija pod kontrolom arapske vjerske zajednice.

Turska izgubila utjecaj

– U našoj zemlji nema mjesta za paralelna društva, za politički islam i radikalne trendove – objasnio je Kurz.

Arapske džamije bit će zatvorene zbog salafističkih stavova koji se u njima propovijedaju, dok će turska džamija biti zatvorena zbog krajnje desnog ekstremizma. Ova džamija čak nema ni dozvolu djelovanja od austrijske islamske zajednice, krovne organizacije koja predstavlja muslimane.

Ukupno će biti protjerano 60 imama i njihovih obitelji od ukupno 260 koliko ih je do sada djelovalo u Austriji.

Ova je odluka temelji se na zakonu donesenom 2015. koji regulira rad islamske vjerske zajednice po kojem propovjednici moraju koristiti službeni, na njemački jezik prevedeni Kuran, te zabranjuje financiranje islamskih organizacija iz inozemstva.

Ovaj zakon o islamu zapravo je samo moderniziran i modificiran zakon koji je 1912. donijela Austro-Ugarska kako bi se regulirao status muslimana u Bosni i Hercegovini koja se u to vrijeme nalazila u okviru carstva.

– Želimo islam austrijskog modela, a ne onaj kojim dominiraju i upravljaju strane zemlje – poručivao je Kurz 2015., kada je bio austrijski šef diplomacije.

U austrijskoj javnosti gotovo i nije bilo opozicije ovom zakonu. No zato je Turska bila vrlo glasna. Turski ured za religijske poslove Diyanet tvrdio je tada kako su “religijski zakoni u Austriji unazađeni za nekoliko stotina godina”. Inače, upravo je Diyanet financirao cijeli niz imama i džamija u Austriji i bilo im je jasno da će izgubiti utjecaj među turskom dijasporom u Austriji. Upravo Turci čine ogromnu većinu muslimanske zajednice koja je u samo 17 godina udvostručena. Dok je muslimana u Austriji 2001. bilo četiri posto, danas ih je oko osam posto, odnosno 700 tisuća, pokazuju posljednja istraživanja bečkog Instituta za demografiju.

– Austrijska odluka o zatvaranju džamija i pokretanju istraga protiv imama je odraz je islamofobnog, rasističkog i diskriminatornog vala u toj državi – rekao je glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdoğana.

Dobrovoljci za ISIL

Iako u Austriji nisu zabilježeni islamistički teroristički napadi, iako su odnosi s muslimanskom zajednicom u ovoj zemlji relativno stabilni, procjenjuje se da je više od 200 osoba iz Austrije u proteklih nekoliko godina otišlo u Siriju i Irak kako bi se borilo na strani ISIL-a.

Sebastian Kurz Sebastian Kurz
1/11

 

Komentara 227

Avatar kesizubac
kesizubac
12:29 08.06.2018.

Hvala Kurzcu!......

PR
prajdali100
12:32 08.06.2018.

To kralju ! Ima nade za Europu.

Avatar komentatorx
komentatorx
12:44 08.06.2018.

Kurtz postaje ozbiljan europski lider. Svaka čast za potez. Nemam ništa protiv muslimanske kulture, dapače, ali doći u europsko okruženje ,a ostati začahuren u svome mentalnom sklopu i prezirati križ i sve što je europsko mi naprosto nije normalno. Ostavlja se prostor da mi svi pomislimo kako je cilj doista nešto drugo, a ne boljitak u životu za ljude koji dolaze iz islamskoga svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije