Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.03.2016. u 10:30

Nije glavno pitanje koliko su Most i HDZ međusobno nestabilni, nego koliko će ostatak koalicije sada ucjenjivati foteljama i pozicijama

Očito je bilo previše nerealnih očekivanja, nakon izgubljene četiri Milanovićeve godine, da će novi vladajući nakon preuzimanja vlasti doista vladati i zavladati i provesti obećane reforme, odmah i sada, pa makar prošli i kroz dolinu suza. Očito je jedno – da oni ne vladaju ni sobom pa kako će onda i državom!? Je li normalno da prvo jedan potpredsjednik Vlade saziva tiskovnu konferenciju, a nakon njega drugi prvi potpredsjednik na terenu hitro odgovara svojom improviziranom tiskovnom? I to na dan kad premijera nema u zemlji. Što sva trojica rade u Banskim dvorima, kabinet do kabineta? Razgovaraju li? Popiju li kavu ujutro zajedno pa da si kažu jedan drugom što imaju? Možda da se dogovore oko Milijana Brkića? Ili je toliko nepovjerenje da svaki gura na svoju stranu?

Što je s predizbornim obećanjima? Ludima radovanje, kao i uvijek dosad? O trakavici s ministrom branitelja ne treba ni govoriti. Ali zbog nedogovaranja, zbog nefunkcionalnosti koalicije cijeli je sustav u paralizi. Koliko je prošlo od konstituiranja Sabora i davanja povjerenja Vladi a da još ni kadrovska pitanja nisu riješena? Premijer je davno rekao da ne traži mir prvih sto dana jer da to situacija ne omogućuje, nego da treba raditi i mijenjati odmah, da to građani očekuju. No proći će i tih sto dana, a ništa se bitno neće dogoditi.

Najnoviji primjer nelogičnog kadroviranja jest Jakša Puljiz, bivši zamjenik Branka Grčića. Stručan ili ne, svakako se valja podsjetiti da je HDZ u kampanji ponajviše jašio na Grčiću kojega je optuživao da je zakazao u povlačenju novca iz EU fondova? Sjećate li se Ivane Maletić koje više gotovo i nema nigdje u eteru? Pa ona je non-stop u kampanji išla dokazivati da Grčić laže i da smo propustili puno EU novca zbog nesposobnosti Grčića i Milanovićeve Vlade u cijelosti! Bilo je logično i za očekivati da će HDZ imati kadar koji će se time baviti. Na kraju, Orešković uzme Grčićev kadar koji je bio odgovoran baš za EU fondove. Hoće li netko time reći da je Grčić ipak dobro radio, a da je HDZ u kampanji lagao i obmanjivao? Izborna prijevara? Ili, nakon što je HDZ sklopio savez s Mostom, i nakon što HDZ na izborima nije dobio što je mislio da će dobiti, stranke koje su mislile da će zajedno s HDZ-om podijeliti plijen sada su ostale na margini. I gladni članovi su nezadovoljni. Oni nemaju što izgubiti novim izborima jer ni sada nemaju ni blizu što su mislili da će imati. Oni doista nemaju što izgubiti. Jedini koji mogu izgubiti su Most i HDZ. Stoga je glavno pitanje ne koliko su Most i HDZ međusobno nestabilni, nego koliko će ostatak koalicije sada ucjenjivati foteljama i pozicijama. Sada su vidljivi sav jad i bijeda hrvatskog izbornog sustava te politički igrokazi zahvaljujući njemu.

I SDP i HDZ su taoci interesa svojih članova i interesa svojih partnera, a njima pak nikako nije u interesu bilo kakva reforma jer to znači manje fotelja za gladna usta. To je i jedina svrha postojanja gotovo svih stranaka u Hrvatskoj. Znači, bez reformi Hrvatska propada. A s reformama propada hrvatski politički sustav. I sada imamo blokiran sustav u kojemu realno političkim moćnicima reforme ne idu u prilog, a hrvatski narod bez reformi samo dalje tone. Nitko, baš nitko ne želi reforme uzeti na svoja leđa.

Vlada pak kreće tipično birokratski. Prvu godinu će snimati i ništa neće puno mijenjati, “jer žele cjelovite reforme, a ne parcijalne”. To je tipičan izgovor za nečinjenje, za netalasanje. Što ćemo godinu dana čekati na snimanje, pa na slaganje, i već smo na pola mandata. Pod uvjetom da ovakva Vlada uopće opstane. Kako kaže jedan prijatelj poduzetnik, ekonomsko-politička evolucija traži izgovore i vrijeme, a ekonomsko-politička revolucija traži način za korjenite promjene, i to ODMAH!

Što su to hitne mjere, promjene, pokazao je ministar Dobrović koji ukida Zmajlovićev program školovanja povjerenika za otpad koji je tvrtke s više od 50 zaposlenih koštao 5000 kn. Kao papige moramo stalno ponavljati: smanjite poreze, ukinite parafiskalne namete i druge budalaštine kojima se samo stranački uhljebi hrane! Inspektore ograničite na savjetodavno tijelo koje upozorava na pogreške, a ne da djeluje kao inkvizicija, osim dakako u grubim kršenjima zakona. Dajte taj vjetar u leđa poduzetnicima i onda možemo govoriti o reformama. Vlada ima još samo nekoliko dana dokazati sklonost reformama, do iznošenja proračuna. To je njezino biti ili ne biti. Ali i naše.

>> Mesić može prestati biti državni trošak, ali neće

>> I nova vlast sve svodi na prodaju, od toliko obećavanih reformi nema baš ništa!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije