Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Licemjerje zvano ugljikov dioksid

Hrvatska bi se mogla transformirati u zemlju u kojoj električni automobili zaista imaju smisla

18.06.2021.
u 16:56

Hrvatska bi se zbog svog geografskog položaja i povoljne klime mogla relativno bezbolno transformirati u zemlju u kojoj električni automobili zaista imaju smisla

Komentara 10

ST
stefj
19:15 18.06.2021.

Hrvatska je samo jedna među zemljama gdje se zelena energija koristi za sistemsku pljačku i korupciju. Pogledajte npr. vjetroelektrane... I nitko ne odgovara, a korupcija u samom vrhu države i HEP-a... Opet, što je zeleno u tome kada se ogoli cijelo brdo, posječe se šuma i makija, da bi se postavili solarni paneli koji daju energije koliko jedan mali kućni plinski generator? Generator, ne elektrana... Vjetroelektrane kod nas su neisplative bez subvencija, premalo je vjetrovitih dana i previše varira jačina vjetra. Vjetroelektrane su jedino isplative na područjima uz ocean gdje stalno puše jak vjetar... Solarni paneli su potpuno neisplativi... No uz sve to, mi smo jedna od država gdje građani plaćaju uvoz skupe interventne el. energije, za razliku od drugih, gdje to plaćaju investitori. U uređenim zemljama investitor preuzima dio rizika i treba nadoknaditi energiju kada je nestabilni ne daju (a to je većinu vremena)...

VA
vabriga
19:05 18.06.2021.

Cijena 1 KW električne energije iz nuklearke je oko 1 euro cent skupa se zbrinjavanem nuklearnog otpada , 1 kw iz termoelektrane na ugljen je oko 2 euro centa, termoelekltrane na mazut oko 3 eurocenta, vjetroelektrana ima cijenu oko 16 eurocenti, a solarna prelazi 20 eurocenti po KW! Tko će platiti tu razliku cijene za potrošnju u kučansvima i industriji? Veliki brodovi troše otpadak rafinerija a zove se mazut sa 2,5 % sumpora. Otpatci separiranja na brodovima se iskrcavaju sa brodova za pogon termoelektrana širom svijeta. a zovu se "Sludge". visoki sadržaj sumpora iteških metala koji završe u našoj zajedničkoj atmosferi! Koliko automobila je potrebmno da "spali" finog dizela ili benzina za količinu jednog broda sa pogonom od 50.000 KS. to je potrošak oko 150 tona/dan!

DU
Deleted user
17:11 18.06.2021.

Zaista imaju. Još da mogu doći do Splita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije