Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Glas razuma zapovjednika vukovarskog HOS-a

Je li to stvarno Hrvatska došla u situaciju da ovisi o (ne)strpljenju Milorada Pupovca? Ili nestrpljenju bilo kojeg pojedinca?
31. kolovoza 2017. u 14:03 31 komentara 4715 prikaza
Jasenovac
Foto: Nikola Čutuk/pixsell

Hoće li se stvarno premijer Plenković spustiti na Bandićevu razinu i istrgovati pločom u Jasenovcu onako kako je zagrebački gradonačelnik prodao ploču s imenom maršala Tita?

Gordan Jandroković Gordan Jandroković: 'Treba naći rješenje koje će poštovati i HOS i žrtve Jasenovca'

Plenković najavljuje da će žurno naći zakonsku osnovu za zamjenu ploče. Gdje će je to pronaći? Ako je nije bilo prošlog tjedna kad je ministar pravosuđa dao intervju Večernjaku, gdje će je to Plenkovićevi tragači sada naći?
Možda to znači da će na brzinu napisati novi zakon? Napravi li tako, Plenković će obezvrijediti rad članova povjerenstva koje je osobno odabrao upravo kako bi dobio temelj za novi zakon koji bi se obilježjima svih totalitarnih sustava pobrinuo na dosljedan i vjerodostojan način. Napravi li tako, Plenković će prejudicirati odluku povjerenstva i duboko ga kompromitirati, ako uopće nakon toga budu voljni završiti svoj zadatak.
Demokratska procedura bila je mantra koju nam je Plenković ponavljao mjesecima i unatoč ultimativnim zahtjevima da se ploča skine odmah, to je bio jedini ispravan državnički stav.

Zašto sad eutanazira vlastitu vjerodostojnost? Koji je povod za njegovu odluku da ne čeka stav povjerenstva?
Zar je moguće da je hrvatski premijer popustio ultimatumu Milorada Pupovca koji prijeti da je “izgubio strpljenje”!
Je li to stvarno Hrvatska došla u situaciju da ovisi o (ne)strpljenju Milorada Pupovca? Ili nestrpljenju bilo kojeg pojedinca? Ozbiljan državnik u tom trenu poručio bi naciji da nema baš nikakvog razloga za otmicu već započetog procesa, da će napraviti sve što je potrebno da se sve ubrza te da će Hrvatska svakako na demokratski način doći do ispravnog rješenja. Ovo jest onaj pravi trenutak da Plenković ponovi svoje “nisam impresioniran” i izgovori odlučno NE prijetnjama i ucjenama. To bi mogao posve lagodno, jer Pupovčevim i Štromarovim nestrpljenjem nije impresionirana ni većina hrvatskih građana koji sigurno ne bi honorirali neodgovorno igranje s političkom stabilnošću države.

Ne bi nagradili ni djetinjarije SDP-a koji bi s jedne strane zbog jasenovačke ploče rušio vladu dok s druge organizira prosvjede na kojima nema nijedne zastave RH, ali zato mašu zastavama SSSR-a i jugoslavenske Hrvatske, s crvenom petokrakom te srpom i čekićem. Poginule HOS-ovce nazivaju fašistima, iako su se oni borili protiv crvene petokrake koja je ‘91. rušila Jasenovac!
Nažalost, Plenković sad popušta očito i sam u strahu od novih izbora te mogućnosti da bi zatim morao koalirati s Hasanbegovićem i Esih. Pri tome očito previđa da hrvatski birači neće honorirati rušitelje, već samo one koji konstruktivno doprinose političkoj stabilnosti i gospodarskom oporavku zemlje.

Goran Beus Richembergh Beus Richembergh: Zbog ploče u Jasenovcu posvađani i živi i mrtvi

Upravo takvo Plenkovićevo ponašanje širi Hasanbegoviću krila. Ministar Bošnjaković nedvosmisleno je izrekao ono što bi trebalo svima biti očito: nema izričite zakonske osnove za skidanje legalno postavljene ploče. Ako vjerujemo da tako kontroverzan slogan ne bi smio biti na mjestu posebnog pijeteta, onda takav zakon prije toga moramo usvojiti u Saboru. Proglasimo (i) Jasenovac takvim mjestom! No, to nipošto ne može i ne smije biti prostor diskrecijske odluke nekog ministra uprave, unutarnjih poslova, pa ni samog premijera.

Ako netko smatra da takav slogan ne bi smio biti niti bilo gdje drugdje u Hrvatskoj, tada opet mora kroz Sabor provući takav zakon. Ali mora biti svjestan i da takvo sužavanje sloboda govora i mišljenja ne može ostati na tome, da tada moraju iz javnog života biti protjerani i svi drugi simboli totalitarnih režima koji su iza sebe ostavili stotine tisuća žrtava – fašistički, nacistički, ustaški, komunistički. I pri tome je posve svejedno koji je od njih ubio manje ljudi ili bio manje zlo.

Kontroverzni pozdrav nije niti bi trebao sam po sebi biti zakonski zabranjen. Pogotovu ne uklonjen bez jasne i nedvojbene zakonske osnove. Prosinac je bio vrijeme kad je odgovorna vlast trebala sjesti za stol s onima koji su ploču postavili te pokušati dogovoriti da se ona zamijeni drugom na kojoj bi ZDS bio izostavljen. Nažalost, odgovorno ponašanje je izostalo, mjeseci su prošli i sad su svi duboko ukopani u svojim rovovima. Sutra bismo tako mogli imati braniteljski šator u Jasenovcu i novu agoniju koja bi se rastegnula mjesecima!

Ako nešto ulijeva nadu, to je izjava zapovjednika vukovarskog HOS-a. Zvone Ćurković riječima da bi HOS trebao napraviti velikodušnu gestu i zamijeniti ploču u Jasenovcu s pozdravom ZDS pokazuje da među braniteljima razum nije utihnuo. Sad i Vlada mora dokazati da je dorasla tom zadatku!    

Zlatko Hasanbegović protiv micanja Hasanbegović: Slične ploče HOS-u treba podići diljem Hrvatske Predrag Štromar Predrag Štromar: 'Plenković ima podršku HNS-a da riješi problem HOS-ove ploče' Ivan Čehok Komentirao ploču Čehok o ZDS: Hoćemo li i Hindusima zabraniti svastiku?
Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • ronaldo 9:

    žalosno je da oni koji su rušili,palili,silovali i ubijali sad sjede u vladi i uređuju našu državu, da Srbi su sve to radili, ali naši političari silno željni vlasti ponovo sjedaju sa njima za stol i dijele vlast. Tko i ... prikaži još! malo zna našu povijest zna da svako spajanje sa srbima nama Hrvatima nije donijelo ništa dobro, e pa gospodo i sada opet počinje, skidanjem ove ploče i ovog natpisa ponovo se pokoravate srpskoj manjini i njihovim vođama,jadni li si Plenkoviću,sram te bilo

  • baraskada:

    Pa, Plenki se očito boji Hasanbegovića na novim izborima, jer nakon toga on i njegova "elita" odlaze, konačno u povijest i nova Hrvatska paradigma se može ostvariti, a to je Hrvatska stvorena u Domovinskom ratu.

  • Jania:

    Pita nas autor: Zar je moguće da je hrvatski premijer popustio ultimatumu? Moguće je, moguće.... i opet će, dobro mu je krenulo u zadnjih mjesec dana.