Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Beč s novom vladom Kurz-Strache skreće prema istoku

Desničarske stranke ujedinjuju antiislamski stavovi i nacionalni suverenitet
17. prosinca 2017. u 08:01 8 komentara 1573 prikaza
Foto: Reuters

Domaćin je sastanka europske desnice u Pragu Tomio Okamura, japansko-moravski čelnik pokreta Sloboda i izravna demokracija (SPD), osnovanog 2015.

Sebastian Kurz i Heinz-Christian Strache Ušli u vladu Trijumf austrijske desnice: Haiderov nasljednik vicekancelar

Okamura je rođen 1972. u Tokiju. Otac mu je napola Japanac, napola Korejac, a majka Moravka. Svojom protuislamskom politikom osvojio je nevjerojatan broj glasova (10,6%) premda se računa da u Češkoj ima između tri i 20 tisuća muslimana, što je gotovo zanemarivo u odnosu na više od 10 milijuna stanovnika. Japanac tumači Česima kako se treba boriti protiv islama! Drugi sudionik desničarskog skupa u Pragu nizozemski je desničar Geert Wilders. Njega i u Nizozemskoj, kao i na izletima izvan zemlje, mora čuvati policija jer je, nakon što je Kuran usporedio s Hitlerovim Mein Kampfom 2007., dobio prijetnje smrću. U Prag je pozvana i Marine Le Pen, čelnica francuske Nacionalne fronte, koja bi htjela voditi Pokret za Europu nacija i sloboda (MENL) u čijem se sastavu u Europskom parlamentu nalaze desničarske i ksenofobne stranke iz Bugarske, Slovenije, Poljske… No, kako piše Le Figaro, Marine Le Pen neće se kandidirati na europskim izborima 2019.

Na sastanak u Prag Japanac Okamura pozvao je i britanski UKIP, talijansku Sjevernu ligu, njemački AfD, austrijsku Slobodarsku stranku (FPÖ)… A upravo je u Beču desničarski FPÖ ušao u vladu mladog pučanina (ÖVP) Sebastiana Kurza. Stranka FPÖ dobila je ministre unutarnjih i vanjskih poslova te obrane, a potpredsjednik vlade njezin je čelnik Heinz-Christian Strache. Nova crno-plava austrijska koalicija skreće prema istoku, odnosno državama tzv. Višegradske skupine koje odbacuju bilo kakvu imigraciju.

Desničarske stranke namjeravaju se ujediniti, ali prema dosadašnjem držanju, teško će ostvariti jedinstvenu i zajedničku platformu. Ujedinjuju ih antiislamski stavovi te ideja nacionalnog suvereniteta, ali i o tome imaju različita mišljenja i planove.

Pogledajte Sebastiana Kurza:

1 / 13
Sebastian Kurz

Nastaje osovina Beč – Prag – Varšava koja se udaljuje od temeljnih europskih vrijednosti. Bit će zanimljivo vidjeti austrijsku vladu na djelu i koliko će ona utjecati na kretanja u drugim državama EU.

Marina Šerić Da je u subotu Isus bio u Varšavi, policija bi mu razbila glavu Angela Merkel OKLIJEVANJE Stisnuta Macronom i Kurzom, Merkel mora prestati ‘merklati’ biciklisti KRAJNJA DESNICA Doživotna zabrana biciklistu koji je digao ruku na Hitlerov pozdrav
Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • prajdali100:

  Pa "moj"Silvije oni upravo brane europske vrijednosti !!! Nažalost i pored očiju vi ste slijep čovjek.

 • Avatar Django
  Django:

  Interesantno. Svi mediji nas uvjeravaju kako je u Hrvatskoj opasno nabujao desni radikalizam i ekstremizam, a na ovom skupu u Pragu nema nikoga iz Hrvatske.

 • croban1111:

  I taj Silvije je predstavljao hrvatsku državu u Vatikanu.Meni se čini da je u tome imala prste Udba.