Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojan Bogdanović:

Kako igramo u Riju, ni Srbi se ne mogu nazvati favoritima

Krunoslav Simon
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
17.08.2016.
u 10:35

Bit će to najveća utakmica koju je bilo tko od nas igrao, samo je Roko igrao četvrtfinale OI.

Protivno svim prognozama, hrvatski košarkaši plasirali su se u četvrtfinale Igara, a da stvar bude još više izvan okvira očekivanog, učinili su to kao prvoplasirani u takozvanoj “skupini smrti”, ispred Španjolske, Litve i Argentine.

“Očekuj neočekivano” geslo je ove družine koja je posve neočekivano došla u Rio, potom neočekivano pobijedila velikog favorita Španjolsku, neočekivano izgubila od Nigerije, neočekivano razbila Litvu, rivala s kojim smo dosad u službenim utakmicama imali skor 0-7. Konačni rezultat te utakmice (90:81) uopće ne oslikava stvarno stanje jer je u 30. minuti bilo “plus 22”.

– Mi nekad i ne slutimo koliko možemo dobro odigrati. Nekad mislimo da nemamo izgleda pa odigramo jednu od najboljih utakmica – čudi se centar Miro Bilan.

Kad funkcionira osovina Bogdanović – Šarić – Simon i kada Babić odigra svoju rolu, onda ova momčad može igrati sa svima.

Bogdanović najbolji strijelac

– Ova nas je utakmica dijelila od prvog mjesta u skupini i dvoboja sa Srbijom te četvrtog mjesta i utakmice sa SAD-om i, ako realno gledamo, povratka kući. No nismo bili pod pritiskom jer se ionako nitko nije nadao da ćemo doći na ove Igre.

Tako je kazao naš najbolji igrač, ali i najbolji strijelac košarkaškog turnira Bojan Bogdanović (22 koša Litavcima) koji je bio jedan od rijetkih koji su vjerovali.

– Nas nekoliko, Roko, Kruno i ja, koji svako ljeto dolazimo s optimizmom da će se konačno nešto okrenuti u našu korist, tako smo došli u reprezentaciju i ovo ljeto, s nadom da ćemo na OI. Doduše, o tome da ćemo biti prvi u skupini baš i nismo razmišljali, no zahvaljujući našem pristupu i dobrim igrama, otvorilo nam se i sada nas 40 minuta dijeli od polufinala.

A prepreka koja ih razdvaja od više razine sna zove se Srbija.

– Bit će to najveća utakmica koju je bilo tko od nas igrao, a samo je Roko igrao četvrtfinale OI. Ne trebamo si stvarati pritisak, već uživati u nastupu. Došli smo na Igre kao autsajderi i jedina smo momčad među osam na koju nitko nije računao da će biti u tom društvu. Želi li Srbija ulogu favorita, neka joj bude, no kako mi igramo ovaj turnir, malo se tko protiv nas može nazvati favoritom.

Bogdanović je hvalio Simona za distribuciju lopti, ali i za veliku all-round utakmicu koju je odigrao (19 koševa, 10 skokova, 6 asistencija), a Kruno je kazao:

– Do ove utakmice nisam se pojavio na turniru, no nikad nije kasno jer sad kreće ono pravo. Nakon poraza od Nigerije za suparnika u četvrtfinalu baš i nismo imali neki izbor. Ili Amerikanci ili Srbi. Mi među ovih završnih osam jesmo autsajderi jer nitko nije računao da ćemo dospjeti do četvrtfinala. Srbi su favoriti, imaju više utakmica u nogama na velikim natjecanjima, no neće im biti lako. Bit će gušt igrati tu utakmicu u kojoj nismo bez izgleda jer imamo mi i svojih oružja. Imamo povijesnu priliku da uđemo u polufinale.

Treba zaustaviti Tea i Raduljicu

S obzirom na to da se dogodilo nešto što se ni oni sami nisu usudili sanjati, ovo je nešto najljepše što se ovim igračima dogodilo u karijeri, a četvrtfinalu sa Srbijom posebno se raduje Dario Šarić (18 koševa, 6 skokova):

– Bit će to klasik koji je Hrvatska u službenim dvobojima gubila, no nadamo se da ova momčad neće biti te sreće. Oni su u prednosti jer imaju više utakmica na toj razini, no zbog našeg zanosa mi smo u prednosti. Moramo pokušati zaustaviti pik Teodosića, centra Raduljicu i ne dopustiti Bogdanu Bogdanoviću da se razigra.

Po Šariću, bit će to zanimljiv izbornički dvoboj Petrovića i Đorđevića, dviju igračkih legendi.

– Ja se nadam da će naš izbornik povlačiti bolje poteze.

A Petrović se već i prije četvrtfinala naklonio izabranicima:

– Kada je, s obzirom na trenutak hrvatske košarke, bilo puno lakše otkazati reprezentaciju ili izgubiti u Torinu i otići kući, oni su ponudili nevjerojatnu priču. U 35 dana Hrvatska je pobijedila sva tri osvajača medalja s prošlog Eurobasketa, Španjolsku, Litvu i Francusku, a mislim da ćemo u ovom četvrtfinalu skinuti i četvrtoplasiranoga.

Parovi četvrtfinala

Australija – Litva 16.00 

Španjolska – Francuska19.30

SAD – Argentina 23.45

Hrvatska – Srbija 03.15

Napomena: Polufinala su na rasporedu u petak 19. i u noći na 20. kolovoza

Komentara 37

FA
Fake
11:46 17.08.2016.

Jesu Srbi favoriti ali kako Hrvatska igra moglo bi se svašta dogoditi.Hrvatska se probudila nakon par desetljeća i spremna je za velike stvari.Ako i izgubimo,nema veze jer smo pokazali da smo odlični.Idemo dečki,samo dajte sve od sebe i sa srcem za našu Hrvatsku do pobjede..

HU
Hubbes12
11:27 17.08.2016.

Ajde pokazite srbima!

Avatar Milimir
Milimir
13:17 17.08.2016.

Malo verbalnoga nadmudrivanja prije meča, a onda, uostalom, kao i uvijek, položiti oružje u zadnjim trenucima utskmice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije