Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Na Zagrebačkoj burzi tope se početni dobici

10.11.2008.
u 13:33

Nakon jutrošnjeg uzleta cijena dionica na Zagrebačkoj burzi se postupno tope početni dobici Crobexa zbog dobitonosnih prodaja.

Trenutno Crobex iznosi 2209 bodova, što je 0,81 posto više nego u petak na zatvaranju. Tijekom jutra bio je na dobitku i više od 2 posto. A do 11.30 sati ostvareno je oko 10 milijuna kuna prometa.

- Jutros je na burzi zabilježen izrazito pozitivan početak trgovanja, većinom potaknut optimizmom zbog kineskog programa za oživljavanje gospodarstva, čiji se pozitivni efekti prelijevaju na sve svjetske burze, pa tako i na našu. Međutim, nakon toga uslijedile su dobitonosne prodaje, što je dovelo do lagane stabilizacije cijena - ističu u investicijskom društvu "Erste vrijednosni papiri".

Kineska vlada objavila je jučer detalje paketa mjera za poticanje rasta gospodarstva, vrijednog 586 milijardi dolara, što čini gotovo 18 posto ovogodišnjeg kineskog BDP-a. On uključuje izgradnju cesta, aerodroma i drugih infrastrukturnih objekata, te veće subvencije siromašnima i poljoprivrednicima.

Kako je brodarski sektor najosjetljiviji na kretanja u kineskom gospodarstvu, danas je očit fokus ulagača upravo na dionice brodarskih kompanija, kažu u Erste vrijednosnim papirima.

Tako je nalikvidnija dionica Atlantske plovidbe, s ostvarenih 4,07 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla 6,3 posto, na 933 kune.

Slijedi dionica T-HT-a, s prometom od 1,54 milijuna kuna i 1,35-postotnim rastom cijene, na 230,51 kunu.

Međutim, dionica Ine u znatnijem je minusu. Cijena joj je pala 6,6 posto, na 1725 kuna. Njome je do sada ostvareno 887 tisuća kuna prometa.

- Na današnje trgovanje pozitivno utječe rast svjetskih burzovnih indeksa. No, likvidnost je niska, a ukupna aktivnost slaba - ističe Zvonimir Marić, član uprave K.D. Asset Managementa.

Europski su burzovni indeksi u plusu više od 3,5 posto. Na Tokijskoj burzi indeks Nikkei zaključio je dan s dobitkom od 5,8 posto.

Kako dodaje Marić, financijska izvješća kompanija za prvih devet mjeseci i nadalje pristižu, no izostaje reakcija ulagača na njih.

Danas je Uljanik plovidba izvijestila da je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila 62,2 milijuna kuna neto dobiti, što je 75,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Kako navodi uprava, dobit je niža u usporedbi s istim razdobljem 2007. godine jer su lani ostvareni značajni prihodi od prodaje brodova. Ukupni prihodi smanjeni su 50,4 posto na 196,3 milijuna kuna. Cijena te dionice porasla je 2,13 posto, na 910 kuna.

Nadalje, Belišće je izvijestilo da je u prvih devet mjeseci ostvarilo neto dobit od 30,9 milijuna kuna, što je 11,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Prihodi Belišća porasli su 5,9 posto, na 1,03 milijarde kuna. Cijena te dionice u minusu je 1,56 posto, na 520,11 kuna, a ostvaren je i "mršav" promet.

Marić očekuje da će i ubuduće na raspoloženje na domaćem tržištu ponajviše utjecati kretanja na globalnim burzama te očekuje smanjenu likvidnost.

- Ne bude li novih potresa, očekujem da ćemo sljedećih dana ući u razdoblje smanjene likvidnosti. Naime, fond-menadžeri su i dalje prilično oprezni pa ne vjerujem da će sada povećavati pozicije u dionicama. Zaista je teško u ovome trenutku prognozirati u kojem će se smjeru dalje kretati globalna tržišta. A domaće tržište i dalje muče kronični nedostatak likvidnosti i očekivanja usporavanja gospodarske aktivnosti - ističe Marić.

* dionice Atlantske plovidbe nalaze se u portfelju društva Erste vrijednosni papiri Zagreb d.o.o. i/ili u sastavu portfelja kojima upravlja društvo Erste vrijednosni papir Zagreb d.o.o.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?