Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podaci eurostata

Migranti koji prolaze kroz RH su većinom srednjeg imovnog stanja, a muškaraca je 60 posto

18.09.2015., Tovarnik - Izbjeglice iz Sirije, Irana, Afranistana i ostalih bliskoistocnih i azijskih zemalja, nakon prelaska hrvatsko-srpske granice zapeli su u Tovarniku. Zanima ih samo nastavak putovanja prema zapadnoeuropskim zemljama. Veliki je broj d
Foto: Pixsell
1/3
25.09.2015.
u 08:45

Izbjeglice su mahom srednjeg imovnog stanja i imaju još ponešto preostalog im novca koji uglavnom troše preplaćujući prijevozničke usluge taksista bez taksimetara, pojedinaca koji na brzinu i na tuđoj muci žele zaraditi, a sve kako bi došli do željenoga cilja – Njemačke

Dok statistički pokazatelji Eurostata, koji objavljuje službenu statistiku Europske unije i europskoga područja, govore da su u zemljama zapadne Europe Sirijci najbrojniji tražitelji azila, a u sociodemografskoj analizi izbjeglica iz te zemlje objašnjava se da je "prosječni" izbjeglica muškarac u dobi od 19 do 54 godine, oženjen i otac maloljetne djece, u Hrvatsku je, zapravo, u izbjegličkom valu ušlo najviše državljana Afganistana, Pakistana, Iraka... pa tek onda slijede Sirijci.

Neslužbeni su to i nepotpuni podaci Ministarstava unutarnjih poslova, no drukčijih i nema jer je zbog neočekivano velikoga prodora izbjeglica u Hrvatsku postupak njihova registriranja već u četvrtak već morao biti prekinut .

Muškaraca oko 60 posto

Kad već nema službenih podataka, ostale su samo procjene, a one kazuju kako je muškaraca oko 60 posto, ostalo su žene i djeca.

Izbjeglice su mahom srednjeg imovnog stanja i imaju još ponešto preostalog im novca koji uglavnom troše preplaćujući prijevozničke usluge taksista bez taksimetara, pojedinaca koji na brzinu i na tuđoj muci žele zaraditi, a sve kako bi došli do željenoga cilja – Njemačke.

Hrvatska im, dakle, a bilo je to jasno i prije no što su poljskim putevima i kroz slavonska i baranjska kukuruzišta počeli ulaziti u našu zemlju, nije odredište. Svjedoči o tome i činjenica koju je iznijela ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić kako je u prva dva dana dolaska izbjeglica u našu zemlju, kada ih je bilo oko 13.000, zahtjev za azil podnijela samo jedna žena s djecom. I to je sve. U roku od šest mjeseci, jer takva je procedura, Ministarstvo unutarnjih poslova dostavit će joj rješenje u kojem će ju obavijestiti je li njezin zahtjev prihvaćen ili odbijen. Udovolji li joj se, za nju će početi razdoblje i postupak integracije, učenja jezika...

Svima ostalima Hrvatska je bila, kao prethodno Grčka, Makedonija, Mađarska i Srbija, samo usputna stanica koju su morali pregaziti na putu prema zapadu.

Djevojke i mladići koji su se kretali u toj koloni mahom su iskazivali želju da nastave studij koji su u ratnome vrtlogu što ih je pogodio morali prekinuti. Zanimljivo – vrlo često spominjali su studij farmacije. Oni koji su imali posao, a odvažili su se stati pred kamere, govorili su da su liječnici, ponajčešće stomatolozi.

I Kosovari u masama

No, kakva je uistinu njihova obrazovna i dobna struktura, također nema službenih podataka. Većina njih iz ovoga izbjegličkoga vala svoje je domove napustila zbog strašnih ratnih događanja i stradanja. No među očajnicima koji su krenuli u potragu za nekim novim i boljim životom podosta je i ekonomskih migranata pa su se toj tužnoj koloni pridružili i takvi iz nekih drugih zemalja, a najviše je Kosovara. To se događalo i u svim prethodnim zbjegovima u drugim zemljama, najčešće ih nije teško prepoznati i razotkriti.

Na put u budućnost mnogi su krenuli samo s ruksakom na leđima i ponekom vrećicom. Roditelji su u rukama prtili svoju umornu i iscrpljenu djecu, čiji su pogledi i plač pokazivali najčešće kako ne shvaćaju što im se o događa. Isprave uglavnom nemaju, a oni koji su ih i imali, odlučili su ih uništiti strahujući da ne budu, ako po tko zna koji put sve pođe po zlu, vraćeni u onu zemlju u kojoj su registrirani.

U svijet su iz Hrvatske otišle i snimke međusobne tučnjave migranata, i to između Sirijaca i Afganistanaca. Iako se društvenim mrežama proširila vijest kako je nakon dolaska izbjeglica u Hrvatsku povećan broj silovanja, pokušaja silovanja, uličnih razbojstava pa čak i otmica djece, Ministarstvo unutarnjih poslova takve je tvrdnje opovrgnulo ustvrdivši da je riječ o namjernom širenju panike i remećenju normalnoga načina života građana.

"Na području svih policijskih uprava nije povećan broj ni kaznenih djela ni prekršaja kao ni drugih kaznenih djela koja se lažno navode", ustvrdila je policija.

>>Zoran Milanović: Neću dopustiti da se od nas rade bedaci i da sve šalju prema Hrvatskoj

>>Tviteraši ismijavaju prepucavanje Zagreba i Beograda

Komentara 15

OL
olrajt
09:07 25.09.2015.

Samo Mađarska je shvatila što se iza brda valja,svi ostali zajedno s nama su velike naivčine!sve u svemu ne miriše na dobro.

Avatar abakus
abakus
09:18 25.09.2015.

Bio sam na granici u nekoliko navrata, vidio "izbjeglice" u akciji i mogu reći samo jedno: Nije riječ o 60, već o 90% muškaraca u najboljim godinama. Nije riječ o sirotinji, već o ljudima koji su u svojoj zemlji spadali u viši sloj i koji ne migriraju iz straha već jednostavno žele njemački standard. Dok mi, međutim, pod palicom velikog medijskog brata žalimo nad ovim lažnim izbjeglicama, ne vidim da itko spominje ljude kojima su životi zaista ugroženi a koji NISU IMALI NOVCA da plate prijevoz do Europe. Sramim vas se, Večernji, upregli ste se svim silama u ovu veliku obmanu za koju će nam previsoki račun biti vrlo brzo isplaćen!

GC
gps.croatia
08:49 25.09.2015.

Hm Dovoljno je pogledati fotografije izbjeglica u pokretu pa ova priča pada u vodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije