Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEKSUALNE DISFUNKCIJE

Ženama je jaka kočnica negativan stav o seksu

01.04.2009.
u 17:37

Tužno je, ali istinito da većina žena o nezadovoljstvu u seksualnom životu lakše razgovara s bliskim prijateljicama nego sa stručnjakom koji bi im mogao pomoći.

Bez orgazma
Seksualna disfunkcija kod žena nije rijetka pojava. To su svi oni poremećaji koji dovode do nezadovoljavajućeg seksualnog odnosa, a najčešći je nemogućnost postizanja orgazma. Na sreću, samo je pet posto uzroka tjelesne prirode, a obično je riječ o različitim bolestima žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem (npr. šećerna bolest), neurološkim i ginekološkim bolestima. Sve ostalo, rekli bi laici, dolazi “iz glave”.

Žene su često opsjednute negativnim odnosom prema seksu zbog kulturnih ili odgojnih razloga. Mnogima su kočnica negativna seksualna iskustva u prošlosti, posebno u ranoj mladosti. U tu grupu ubrajaju se sve žene koje su na bilo koji način doživjele seksualno nasilje, a zatim se na listi uzroka nižu: neinformiranost o seksu, strah od napuštanja, strah od samostalnosti, osjećaj seksualne krivnje zbog različitih sklonosti, monotonija u vezi, tjeskoba, depresija. Čest je i strah od gubljenja kontrole nad osjećajima i ponašanjem.

Seksolog pomaže
Pomaže razgovor sa seksologom jer uklanja negativne stavove i predrasude o seksualnosti općenito, a posebno o orgazmu. Za prvog razgovora partnerima ili samo ženi daju se informacije o psihološkoj prirodi problema, a iskustva kažu da nakon terapije 95 posto žena uživa u seksu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije