Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupalište Pazina

Slap, pećina, jezero... Zarečki krov je atrakcija do koje nije lako naći put, ali se isplati

Zarečki krov
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/5
17.08.2017.
u 08:00

Do kupališta Pazina vodi neobilježena makadamska cesta, a treba se potruditi naći je jer na njenu je kraju fenomen pazinske doline

Teško je povjerovati da u Istri, našoj najjačoj turističkoj regiji, koja i ovog ljeta ruši turističke rekorde, postoje skrivena mjesta, ona koje dobro poznaje tek lokalno stanovništvo i ono malo gostiju koji imaju sreće da ih netko do njih povede na nevjerojatnu avanturu.

”Zmija” po stropu pećine

Ali upravo jedno takvo mjesto krije se tek na tri kilometara udaljenosti od Pazina. Ono se zove – Zarečki krov.

“Kada izlazite starom cestom iz Pazina prema Cerovlju, kod zadnjih kuća Pazina na lijevoj strani nalazi se uska makadamska cesta...”, tako glasi uputa.

Nakon otprilike stotinjak metara dolazite do slapa i jezera koje stvara Pazinčica. To je Zarečki krov, jedan od većih slapova u Istri. Uz Pazinsku jamu najzanimljivija prirodna atrakcija doline rijeke Pazinčice.

Zarečki krov
1/16

Godinama je to glavno ljetno odmaralište Pazinjana, koji su se pobrinuli za to da do njega vodi neobilježeni put. U slap se slijeva voda s desetak metara visoke stijene koja se nadvila nad skoro isto toliko duboko jezero, najveće na Pazinčici. Ovo je danas omiljeno mjesto za kupanje, skokove u vodu, šetnje, pecanje, vaterpolo, piknike.

Tu su uređeni brojni smjerovi za sportsko penjanje različitih težina, a kuriozitet je smjer “Zmija” koji uključuje penjanje po stropu pećine i koji slovi kao najteži penjački smjer u Hrvatskoj.

Prijete mu ljudske ruke

Područjem uz obalu proteže se popularna pješačka staza poznata pod nazivom Dolinom mlinova. Staza Dolinom mlinova izrazito je sjenovita i ugodna za šetnju, a treba je izbjegavati samo u razdobljima velikih kiša kada se Pazinčica izlijeva izvan svog korita, pa staza postane blatna. Na Zarečkom krovu svake se godine održava amaterski vaterpolo turnir. Ove je godine bio na samom početku srpnja, a organizirala ga je udruga Veliki mali čovjek, koja je pripremila zabavu i za sve one koji na igraju vaterpolo, pa su tako te subote, 7. srpnja na Zarečkom krovu održana i natjecanja u skokovima s krova, ali i natjecanje u bacanju žabica. I taj je turnir iznova upozorio na da i tom prirodnom fenomenu, kako je u siječnju 2016. izvijestio Istramet, prijeti ljudska ruka, jer loše stanje vodotoka uzvodno od Zaričanskog mosta prijeti i Zarečkom krovu.

Komentara 3

MI
Mikrovalna
08:40 17.08.2017.

I eto ti paradoksa... Pišete kako mu prijeti ljudska ruka i onda maltene objavite kartu kako doći do tamo. Ne razumijem što se zapravo želi postići ovim člankom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije