Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Varaždinske Toplice: Oaza opuštanja i izvor zdravlja

Varaždinske Toplice
Foto: TZG Varaždinske Toplice
1/9
13.06.2024.
u 16:33

Magičan svijet Antike u Varaždinskim Toplicama

U pitomom krajoliku Varaždinske županije, Varaždinske Toplice blistaju kao biser i zrače elegancijom koju samo jedinstvena kultura može oblikovati. Ovaj gradić, odavno poznat kao središte ljekovite termalne vode i kulturnog bogatstva, savršeno je odredište za sve koji traže opuštanje, zdravlje i užitak koji donosi istraživanje povijesti.

Povezivanje s Rimskim naslijeđem u Arheološkom parku Aquae Iasae

Na najvišoj terasi topličkog brežuljka, Arheološki park Aquae Iasae sačuvao je tajne života rimskog naselja koje je cvjetalo od 1. do 4. stoljeća. Šetnja ovim parkom, gdje ljekovita voda žubori iz drevnih izvora, a ostaci monumentalnih termi pričaju priče o rimskim legionarima i njihovim obredima, vraća nas u neka druga vremena. To je osobito izraženo tijekom Aquafesta. Svake godine, Aquafest donosi živopisni prikaz rimskog života, s nimfama, legionarima i spektakularnim prikazom žrtve božici Dijani Luni.

Arheološki park Aquae Iasae
Foto: TZG Varaždinske Toplice

Lječilišni perivoj je prava oaza mirisa i boja

Lječilišni perivoj, sa svojim raskošnim zelenilom i pitomim alejama, nudi utočište za dušu i tijelo. Prošećite ovim parkom, gdje termalno vrelo daje život i zdravlje, a povijest šapuće iza svakog kutka. Uživajte u mirisu šume i cvrkutu ptica, dok se opuštate u harmoniji prirode.

Sakralna Umjetnost i Povijest

Crkva Sv.Martina
Foto: TZG Varaždinske Toplice

U srcu Varaždinskih Toplica, Crkva svetog Martina diči se baroknim mramornim oltarima Francesca Robbe, najvrsnijeg kipara baroka u Hrvatskoj. Unutrašnjost crkve krase i Römerove orgulje iz 1765. godine. Osobit ambijent duhovnosti i estetike stvara i kapela Svetog Duha uz koju se nalazi grob Antuna Kukuljevića Sakcinskog, jednog od predvodnika ilirskog pokreta.

Istinski užici u čaši i u žlici

Toplička kupališna torta
Foto: TZG Varaždinske Toplice

Gastronomski doživljaj Varaždinskih Toplica pun je nezaboravnih okusa, poput onih u restoranu Bernarda, gdje se lokalni sastojci iz biodinamičkog uzgoja pretvaraju u kulinarske delicije. Za ljubitelje mesnih specijaliteta, Meat&Grill školica by Đurina Hiža donosi pravu gozbu okusa, sve oplemenjeno vrhunskim vinima iz lokalnih vinograda. Neki od njih vide se iz Vile Toplissa, izletišta u sklopu kojeg je restoran s jednim od najljepših pogleda na Varaždinske Toplice.

Manifestacije Varaždinskih Toplica - Slavlje kulture i zdravlja

Varaždinske Toplice žive punim plućima tijekom cijele godine, zahvaljujući bogatim manifestacijama koje slave povijest, kulturu i zdravlje. Aquafest, Lovrečevo festival, NOcTEs Aquae Iasae Festival, Aquae Iasae Trail - Putevima rimskih legionara samo su neki od događaja koji privlače posjetitelje svih uzrasta i interesa.

Noctes Aquae Iasae Festival
Foto: TZG Varaždinske Toplice

Ovdje, gdje termalna voda teče već stoljećima, posjetitelji traže opuštanje, zdravlje i inspiraciju. Jer Varaždinske Toplice nisu samo lječilište; one su putovanje kroz vrijeme, gdje se prošlost i sadašnjost isprepliću u harmoniji.

U ovom gradiću, svaki korak donosi novu priču, a svaka priča ostavlja trag u srcu. Posjetite Varaždinske Toplice i doživite oazu opuštanja i izvor zdravlja, mjesto gdje povijest živi i diše zajedno s vama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije