Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mmm...

Uf, kakvo pitanje! Čiji pršut je bolji: istarski, drniški, slovenski...?

Usporedba pršuta
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
07.03.2014.
u 15:00

Nož za rezanje treba biti dug, tanak i oštar jer i šnita treba biti što tanja i što duža, nikako ne prekinuta

Idućih četrdeset dana neki će se odreći pizze, drugi pak čokolade (iako ona donosi osmijeh i dobro raspoloženje!), treći pak alkohola, četvrti gumenih bombona...

No šnitica pršuta u napast bi dovela i najustrajnije u susprezanju od đakonija od kojih rastu zazubice.

Od pamtivijeka pršut je imao status hrane koja se pripremala za zimu, solila, premazivala mirodijama i začinskim biljem te sušila, a ponegdje i dimila kako bi se na prirodan način konzervirala. Pršut voli hladnu i vjetrovitu zimu kako u sredini svinjskog butića ne bi ostao “kmecav”, već fino ujednačeno suh, šaren i umjereno slan. Rezanje pršuta nije tek puko “hoblanje” nožem po mesu. Ono zahtijeva poseban nož, dugačak, tanak i naoštren kako bi ploška bila gotovo prozirna i što duža, a bijeli dio narezane delicije nipošto ne smije biti namreškan ili – ajme grijeha – prekinut!

Za svaki gušt i džep

Govoriti o najboljima među pršutima ravno je kao oglasiti hajku na samog sebe jer koliko pršuta – toliko dojmova, svakome je njegov najbolji, lokalpatriotizam ne dopušta ni pomisao na to da bi neki drugi, pa ni oni svjetske klase, mogao biti dobar. Prošetali smo kroz zagrebačku gourmet ponudu suhomesnatih delicija te istražili što se sve ondje može pronaći. Od dalmatinskog, drniškog, neizostavnog istarskog, kraškog, slovenskog do nekoliko vrsta talijanskih i španjolskih pršuta... Sve su te delicije u cjenovnom razredu od 99,90 pa do 1699 kuna za kilogram dostupne gurmanima. I svaki od njih ima svoje kupce.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sam naziv pršut usvojili smo iz talijanskog jezika, a u originalu zapravo znači – šunka. Talijani su proizvodnju pršuta – prosciutto crudo (šunka je prosciutto cotto) proslavili diljem svijeta, gotovo jednako uspješno kao i parmezan i mozzarellu. Toskana i Romagna te Parma regije su iz kojih dolaze najpoznatiji talijanski pršuti: San Daniele i Prosciutto di Parma. Za vratom im po popularnosti, iako će neki reći da su ih kvalitetom i nadmašili, dahću Španjolci i Portugalci, ali i Francuzi sa sjevera, iz Baskije, ponosni na svoj bayonne. Španjolci se diče jamonom čije su podrijetlo uspješno zaštitili, posebno kada je riječ o najpoznatijem pršutu od crne svinje koja se čitav životni vijek slobodno šetala šumom i gostila samo svježim žirom – Jamon Iberico, do prije nekoliko godina poznatim i kao Pata Negra.

Pršut svoja lica mijenja s tradicijom gastronomije pa se tako u Njemačkoj sušenje zaustavlja kada je šunka dovoljno suha da postane Schwarzwalder Schinken, Bugari su se proslavili elenskim butom, a Rumunji iz Transilvanije svoj pršut zovu suncă...

Domaće je domaće

Okusi pršuta ovise ne samo o vrsti svinjetine i načinu pripreme nego i o začinima koji se dodaju tijekom pripreme mesa i procesa sušenja. Zbog toga je prva asocijacija kada vam Jamon Ibericom dotakne nepce – šumsko voće, San Daniele ima nježan slatkast okus, a Schwarzwalder oštro vuče na dim. No kako se ne bi dogodilo da nam je tuđe draže nego domaće, naš skromni tim laika, kušajući domaće pršute, dvojio je između sjajne slovenske kraške šunke i drniškog pršuta dok je prvo mjesto suvereno odnio istarski pršut koji se priprema po jedinstvenoj recepturi kakve nigdje na svijetu nema.

>>Pecivo s pršutom za doručak kao uvod u radni dan

>>Braća Pivac i Voštane zemljopisno zaštitili Dalmatinski pršut

Komentara 11

PO
posluzitelj
15:25 07.03.2014.

Spanjolske svinje se "ziruju" par mjeseci prije nego ih zakolju...to tada jedu sve i svasta a ne samo zir ;)

SJ
Sve je uzalud
15:07 07.03.2014.

...........oduvjek najbolji pršut je besplatni pršut.................

Avatar maksimilian
maksimilian
18:52 07.03.2014.

Toscano dolce #1

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije