Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narušava kvalitetu života

Ovih dana neprestano kišete? Uzročnik nije samo pelud iz zraka, već i nametnik skriven u posteljini, tepihu i namještaju

šetnja
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/8
16.04.2024.
u 09:42

Zdrav životni prostor ovisi o zraku koji udišemo, ali i o razini vlage kojoj smo svakodnevno izloženi. Idealna razina je od 40 do 60 posto vlažnosti, no često je ovaj raspon gotovo nemoguće održati.

Jeste li znali da razina vlage u vašem životnom prostoru utječe ne samo na vašu imovinu već i na zdravlje vas i vaših ukućana? Ovisno o godišnjem dobu, vremenskim prilikama, ali i našim kućanskim aktivnostima, razina vlage u zatvorenim prostorima često je promjenjiva. Ako više kuhate, peglate, kupate se, sušite rublje, a pritom nemate otvorene prozore, razina vlage će se povećati. Ako prostor grijete, a aktivnosti kojima proizvodite vlagu su smanjene, razina vlage bit će u padu. Također, ako su vanjske prilike vlažne, i u vaš će se životni prostor nastaniti veća količina vlage, a ako su vanjski uvjeti suši, vlaga će biti u padu.

Za naše zdravlje idealna je vlažnost zraka – zimi između 40 do 60%, a ljeti 40 i 55% – ali vrlo je teško regulirati ove vrijednosti.

Što se događa ako je preniska razina vlage?

Proljeće je sezona kada vanjski alergeni vladaju zrakom, a neminovno je da uđu i u naše domove. Ako je razina vlažnosti u unutrašnjim prostorima u padu, alergičari bi itekako mogli imati poteškoća s disanjem, svrbežom očiju, kašljanjem ili kihanjem.

Optimalno vlažan zrak “hvata” pelud i druge vanjske alergene u zraku te smanjuje mogućnost da ih alergična osoba udahne. Dakle, ako je preniska razina vlage, pelud ostaje u zraku i izaziva respiratorne poteškoće kod alergičara.

Vlaga potiče rast alergena u zatvorenim prostorima

Ako u nadi da suzbijete pelud, krenete ovlaživati svoje prostorije, može doći do pretjerane razine vlage, što, nažalost, otvara vrata pojavi onih drugih alergena – plijesni i grinja. Plijesan se razvija u vlažnim uvjetima, posebno u slabo prozračenim ili vlažnim dijelovima doma, kao što su kupaonice, kuhinje i podrumi. Grinje se također razmnožavaju u visokoj vlažnosti, hraneći se mrtvim stanicama kože koje se nakupljaju na mjestima poput posteljine, namještaja i tepiha.

Alergeni poput plijesni i grinja mogu uzrokovati razne simptome kod ljudi koji su na njih osjetljivi, uključujući kihanje, curenje nosa, svrbež očiju i kože te poteškoće s disanjem. Ovi simptomi mogu značajno narušiti kvalitetu života, posebno ako se pojačavaju utjecajem vanjskih alergena, kao što je pelud.

Foto: Shutterstock

Kako regulirati razinu vlage u stanu?

Stara metoda smanjivanja razine vlage u zatvorenim prostorima jest prozračivanje. Međutim, da bi se stan ili kuća prozračili u dovoljnoj mjeri da razina vlage u prostoru bude optimalna – to je zimi između 40 do 60%, a ljeti 40 i 55% – prostorije bi trebalo prozračivati do 5 puta dnevno po 15 minuta. Zimi je tada prostor potrebno ponovno zagrijavati, a ljeti ponovno rashlađivati, što povećava potrošnju energije do čak 26 posto i čini veliku razliku na vašim računima za struju.

Nadalje, moderna je gradnja upravo radi zadržavanja energije, nametnula postavljanje PVC stolarije u stanove i kuće, ali kako nije riječ o prirodnom materijalu, prostor više “ne diše”. Kako ova vrsta stolarije zapravo hermetički zatvara prostor stana ili kuće, sprečava cirkulaciju zraka i time povećava opasnost od pojave vlage.

Ako imate problema sa suhim zrakom u stanu, biljke će vam pomoći u postizanju vlažnosti. Međutim, ako ih postavite previše ili ih uzgajate u prostorima koji su skloni skupljanju vlage, kao što su kuhinja ili kupaonica, one zbog procesa fotosinteze mogu znatno povećati vlažnost vašeg okruženja pa lako možete premašiti onu idealnu razinu od 40 do 60 posto.

Rješenje uz koje možete biti sigurni da je razina vlage pod kontrolom

Trajno rješenje za uspostavljanje idealne razine vlage u domu, bez obzira na godišnje doba, jest ugradnja ventilacijskih sustava koji će osigurati stalan dotok svježeg zraka u sve prostorije. Pritom, prednosti ugradnje su mnogostruke jer ova suvremena tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a zahvaljujući pouzdanim antialergijskim filterima, u prostorije dovodi svježi, filtrirani zrak. Na taj način sprječava se nastanak plijesni i pojava grinja te ujedno onemogućuje stvaranje propuha i prodor vanjske buke, prašine i vanjskih alergena, kao što je pelud. U konačnici, imat ćete korist i u zimskom razdoblju, kada grijete svoj dom, jer ovaj sustav štedi energiju, pa nije potrebno ponovno zagrijavanje prostorija, čime smanjujete i svoje račune za struju.

Kako funkcioniraju I-VENT ventilacijski sustavi?

Riječ je o decentraliziranom sustavu koji funkcionira po načelu podtlaka. U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator, koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Osim toga, u sustav su ugrađeni i senzori za temperaturu i vlagu kojima možete kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na svoje potrebe. Ovakva regulacija omogućuje vam još bolju prilagodbu protoka zraka, čime ćete i svoju imovinu zaštititi od štete koju uzrokuju vlaga i pojava plijesni. No, I-VENT ventilacijski sustavi ne samo što uklanjaju vlagu i štite dom od pojave alergena nego i omogućavaju optimalan omjer CO2, čime zrak koji dišete u stanu postaje kvalitetan i pogoduje vašem zdravlju.

Budući da se I-VENT ventilacijski sustavi ugrađuju brzo i bez potrebe za većim zahvatima, možete ih postaviti u svoj dom u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove, te tako sebi i svojim ukućanima osigurati zdravlje i bolju kvalitetu života. Ovim ventilacijskim sustavima možete upravljati vrlo jednostavno putem daljinskog upravljača ili aplikacije koja je kompatibilna s Android i iOS sustavima.

Kako bi vam izašli u susret i pomogli da za sebe i svoju obitelj osigurate optimalnu kvalitetu zraka u svome životnom prostoru, iz tvrtke i-Vent upravo u ove proljetne dane pripremili su posebnu promotivnu ponudu u kojoj je smart i-Vent ventilacijski uređaj dostupan po 20% nižoj cijeni. Iskoristite proljeće i poboljšajte kvalitetu svoga životnog prostora.

Sadržaj nastao u suradnji s I-VENT ventilacijskim sustavima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije