Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi s brojevima

Teško naći odjeću u svojoj veličini jer nitko ne pazi na normu

haljina
arhiva VL
16.03.2012.
u 06:30

Cipelama se kalupi iz godine u godinu povećavaju, a brojevi ostaju isti. Cipele br. 39 istog proizvođača prije nekoliko godina danas odgovaraju kalupu broja 38.

– Godinama nosim konfekcijsku veličinu 38, ali posljednjih mjeseci muku mučim s pronalaženjem suknje ili hlača. Kod jednog proizvođača trebam broj 36, kod drugog ne stanem ni u 40 i to mi je i zbunjujuće i frustrirajuće – kaže Marina Fertić, bankarska službenica, koja kao i tisuće žena muku muči da pronađe pravu veličinu. I zaista, posljednjih je mjeseci došlo do prilično kaotičnog stanja na modnoj sceni kada su u pitanju veličine.

Norme postoje


Najalarmantnije stanje je s donjim rubljem, posebice s grudnjacima, jer svaki proizvođač ima svoje kalupe i veličine.

Iako postoje norme, kako za EU tako i za Hrvatsku, nisu se mijenjale posljednjih 20 godina, dok su žene u 20 godina promijenile obujam, visinu i druge ključne elemente za određivanje konfekcijske veličine.

– Nakon opsežnih mjerenja, zaključak je da su Europljanke danas više u prosjeku pet centimetara nego prije 50 godina, a i teže su, u prosjeku osam kilograma – upozorila je antropologinja sa sveučilišta Oxford Silvia Hendricks.

U modnim kućama tvrde da se prilagođavaju potrebama tržišta i da modele kroje prema kupcima.

– Odstupanja u veličinama uvijek je bilo, a posebice nakon inzistiranja na ukidanju brojeva 0 ili 32. Mi smo pronašli način da nađemo svoje kupce – stoji u priopćenju koje je Daily Mailu dala modna kuća Primark.

Cipele sve manje


Zanimljivo je da su se, prešutno, povećali i kalupi cipela, zbog dramatičnog povećanja ženskih stopala posljednjih godina. To se najbolje vidi na ženama koje godinama nose, primjerice, broj 39. Sada im je on prevelik pa moraju tragati za broj manjim cipelama.

– Različiti proizvođači imaju različite kalupe, ali od norme ne bi smjeli odstupati više od deset posto, ali to je tržište koje rijetko tko kontrolira – ističe ortopedica Marija Vukić.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
mica1111
07:32 16.03.2012.

...e,moja Martina da si ti radila na normu onda bi tvoj naslov drugačije zvučao... ...trebalo je stajati standarde,Martina,standarde...norma ti je npr ono kad rad radiš u smjeni i moraš upakirati taj dan 1000 komada gaća u pakete... ...ajde lijepo Klaića prije pisanja...

LI
liliZG
09:56 16.03.2012.

apsolutno točno, prošle godine kupovala sam hlače u jednoj većoj trgovačkoj kući koja ima razne proizvođače pod istim krovom, zamolila prodavačicu za pomoć, a onda mi lijepo reče da uzmem svih modela i svih veličina jer bez isprobavanja više na pamet ne možeš pravilno kupiti odjeću...............Imala je pravo..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije