Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posebni prilog

Savjeti i recepti sestre Ljubice: Pripremite čaj protiv glavobolje i otkrijte što je ''namještanje želuca''

Savjeti i recepti sestre Ljubice
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL
1/6
29.05.2023.
u 10:14

Dio njezinih recepta i savjeta potražite u srijedu 31. svibnja u posebnom prilogu Narodno ljekovito bilje na dar uz Večernji list.

Priroda skriva pravo bogatstvo kada je riječ o ljekovitom bilju koje se u narodnoj medicini koristiti od davnih vremena te ima široku primjenu u održavanju zdravlja i liječenju raznih bolesti i tegoba. Tradicionalni su pripravci od ljekovitog bilja čajevi, alkoholne iscrpine ili tinkture i mnogi drugi proizvodi, a mogu pridonijeti jačanju organizma, poboljšanju metaboličkih procesa te izbacivanju štetnih tvari iz organizma.

Više od 34 godine sve blagodati darova iz prirode proučavala je i časna sestra Ljubica Bernardica Kovač. Njezini lijekovi i preparati poznati su diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a bila je poznata pod imenom ''Hrvatska ljekaruša''.

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Nakon njezine smrti, nasljednice su nastavile s radom, a golema baština koju je ostavila i dalje je na raspolaganju. Još za života poučila je djevojke kako ''namještati želudac'' po čemu je bila nadaleko poznata, pa se i danas na tu jedinstvenu terapiju može doći u Batin njezino rodno selo kraj Posušja.

Dio njezinih recepta i savjeta potražite u srijedu 31. svibnja u posebnom prilogu ''Ljekovito bilje s. Ljubice Kovač'' na dar uz Večernji list.

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

ČAJ PROTIV GLAVOBOLJE

Sastav:

– visoki jaglac (Primula elatior) 20 g

– niski jaglac (Primula vulgaris) 20 g

– gospina trava (Hypericum perforatum) 20 g

– korijen đumbira (Zingiber officinale) 10 g

– lovor (Laurus nobilis) 5 g

– majčina dušica (Thymus serpyllum) 10 g

Priprema:

Suho bilje isjeckati i izmiješati. Na 1 litru uzavrele vode staviti ravnu jušnu žlicu čaja i kuhati 3 minute. Poklopljeno hladiti pola sata pa procijediti te zasladiti medom. Piti 1 litru čaja tijekom dana, sve dok se zdravstveno stanje ne poboljša.

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije