Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

RECEPT DANA Savršeno za petak: Napravite mrkvu kao dimljeni losos u ovom jednostavnom, ali ukusnom jelu

Prijatelji životinja
12.01.2024.
u 09:30

Ovog petka isprobajte nešto novo!

Ne znate više što raditi petkom za ručak i dosadila vam je uvijek ista riba ili povrće? Isprobajte nešto drukčije – napravite mrkvu kao dimljeni losos te uživajte u ukusnom sendviču. Ovaj su na recept ustupili Prijatelji životinja, a garantiramo vam da će oduševiti svako nepce. Priprema je, iako dugotrajna, vrlo jednostavna. 

Sastojci:

  • oko 1 kg krupne soli (ili manje ovisno o posudi u kojoj se peče mrkva)
  • 3 velike mrkve
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 4 žličice tekućeg dima (može se naći u trgovinama s orijentalnom hranom) ili žličica dimljene paprike
  • 1 žlica octa
  • 1 žličica algi* (za blaži morski okus dodati manje algi)
  • bagel ili slično pecivo
  • bijeli vegan krem namaz
  • nekoliko kapara
  • crveni luk
  • kopar

VEZANI ČLANCI: 

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 190º C.

2. Oprati mrkve bez guljenja kože. Što užoj posudi za pečenje prekriti dno krupnom soli, naslagati jednu mrkvu, prekriti je solju da ne dodiruje stijenke posude te tako naslagati i ostatak mrkvi da se međusobno ne dodiruju već da su samo u kontaktu sa solju. Zadnju mrkvu na vrhu također prekriti solju.

3. Peći u pećnici oko 1,5 sat. Nakon što se malo ohladi, preokrenuti sol i mrkve. Paziti da se sol ne razleti posvuda te nježno guliti mrkve da se ne raspadnu.

VEZANI ČLANCI: 

4. Narezati oguljene mrkve na tanke ploškice. Staviti mrkvu u staklenu ili keramičku posudu malo veću od volumena mrkvi kako bi se tijekom mariniranja mogle okretati. Preliti marinadom od maslinova ulja, tekućeg dima (koji se može zamijeniti mljevenom dimljenom paprikom po potrebi), octa i algi.

5. Marinirati 3 dana kako bi mrkve omekšale i upile marinadu, povremeno protresti kako bi se svi dijelovi namočili, po potrebi dodati još maslinova ulja.

6. Nakon 2 dana na pecivo s namazom posložiti mrkvu, luk i kapare te kopar.

Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete – slaninu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije