Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savršen za uskrsni stol!

RECEPT DANA Iz bakine bilježnice: Najbolji kuglof za Uskrs – sočan i gotov za čas!

Pexels
08.04.2025.
u 09:30

Ako tražite kuglof koji će se topiti u ustima, a ostati mekan i mirisan i danima nakon, onda ste na pravom mjestu. Ovaj recept je stvoren za uskrsni stol – i za dušu.

Uskrs, osim što simbolizira novi početak i obiteljsku povezanost, donosi i posebne okuse. Upravo je kuglof jedan od onih kolača koji se u mnogim domovima tradicionalno priprema baš za blagdanski stol – uz pogaču, šunku i jaja. Njegova elegantna forma i slatkoća savršeno zaokružuju svečani doručak, a kako se bliže uskrsni dani, pravo je vrijeme da podsjetimo na ovaj klasični, najsočniji recept koji uvijek uspijeva.

Sastojci za kuglof:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 ml ulja
  • 200 ml mlijeka
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • Korica 1 limuna
  • 2 žlice kakaa
  • Malo ruma (po želji)
  • Prstohvat soli
  • Maslac i brašno za kalup

Po želji:

  • Šaka grožđica natopljenih u rumu
  • Čokoladne kapljice ili nasjeckana čokolada
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite s prstohvatom soli u čvrst snijeg. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke, šećer i vanilin šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte ulje, mlijeko, koricu limuna i po želji malo ruma. Kratko promiješajte. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa sve sjedinite mikserom. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka laganim pokretima. Po želji dodajte grožđice ili komadiće čokolade. Odvojite trećinu smjese, u nju dodajte kakao i promiješajte. U kalup prvo ulijte svijetli dio smjese, zatim tamni, i na kraju lagano promiješajte vilicom kako biste dobili mramorni uzorak. Pecite 40–50 minuta, ovisno o pećnici. Provjerite čačkalicom – ako izađe suha, kuglof je gotov. Ohladite 10-ak minuta u kalupu, zatim pažljivo preokrenite na tanjur ili rešetku. Posipajte šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata