Vanjski svijet može biti siv, hladan i kišan, ali unutar četiri zida, uz miris svježe pečenog kolača, sve postaje toplije i ljepše. Jednostavan kolač od jogurta i bobičastog voća savršen je za ovakve trenutke, jer donosi savršen balans između sočnosti, prozračnosti i toga neodoljivog spoja slatkog i kiselog. Iako veljača nije sezona svježeg bobičastog voća, smrznuto bobičasto voće čini pravu magiju u kuhinji, vraćajući mirise i boje ljeta usred zime. Recept je podijelio food bloger @patrick_rosenthal. Uživajte!
Sastojci:
- 300 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 250 g šećera
- 60 g maslaca (otopljenog)
- 1 jaje
- 250 g grčkog jogurta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 500 g miješanog bobičastog voća (svježeg ili smrznutog)
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup (26 cm) papirom za pečenje. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Miksajte otopljeni maslac i jaje 2 minute. Umiješajte jogurt, 230 g šećera i vaniliju. Dodajte smjesu brašna i dobro sjedinite. Umiješajte 100 g bobičastog voća u tijesto. Izlijte tijesto u pripremljeni kalup, a po njemu rasporedite preostalo bobičasto voće. Pospite s preostalim šećerom. Pecite u pećnici oko 60 minuta, a zatim ostavite da se hladi u kalupu 40 minuta. Nakon toga, izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Po želji, prije posluživanja, pospite šećerom u prahu.