Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko vam brani da počnete

Prva tura je gotova: Neće dočekati Božić, ali će vam uljepšati prvu adventsku nedjelju!

Tatjana Miletić/MyTastyPot
27.11.2022.
u 07:00

Vrijeme je za blagdanske radosti, a jedna od njih je priprema "gingerbread" keksića kojima se djeca i odrasli jednako raduju. I to ne samo zato što su preukusni već i zato što sam proces pripreme može biti pravi mali kreativni ritual podijelite ga s obitelji ili prijateljima, a pogotovo s najmlađima.

Glazura za ukrašavanje keksića spremna je za manje od 5 minuta. Sve šta vam je potrebno je mala vrećica za zamrzivač, šećer u prahu, limun i jestive boje po želji. Ukoliko želite obojati cijelu površinu keksića, smjesa treba biti malo rijeđa, a radite li različite oblike (oči, gumbići, kravata i slično) može biti malo gušća. Najvažnije je da se vrlo brzo suši, tako da za manje od pola sata imate gotov ukrašen keksić spreman za pakiranje i darivanje ili grickanje, poručuje gastroblogerica Tatjana Miletić.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Božićni keksići

Za tijesto:

250 g maslaca

250 g šećera

2 jaja

2 žumanjka

4 žlice soka od naranče

650 g brašna (tip 400)

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

prstohvat vanilije

žlica cimeta

4 zrna kardamoma 

2 žlice đumbira 

Glazura: 

6 žlica šećera u prahu

1 žlica limuna

Jestiva boja (po izboru)

Priprema:

Dobro umutite maslac i šećer, zatim dodajte jaja, žumanjak i sok od naranče. Potom pomiješajte brašno s praškom za pecivo, sol i sve ostale začine. Sve zajedno dobro sjedinite kako biste dobili glatko tijesto. Tijesto stavite u vrećicu za zamrzivač i ostavite ga u hladnjaku najmanje sat vremena, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći.

Tijesto razvaljajte na 1 cm debljine na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlice takođe uvaljajte u brašno kako biste lakše vadili tijesto iz njih. Keksiće poslažite na papir za pečenje i pritom ostavite mali razmak između. Pecite ih 8 minuta na 200 stupnjeva. Kad ih izvadite iz pećnice nemojte ih odmah skidati s papira nego pustite da se ohlade, kako vam ne bi pucali u rukama.

Napravite glazuru. Dobro sjedinite šećer u prahu i limun. Tako ćete dobiti bazu, tj. bijelu boju. Ukoliko želite neku drugu boju, možete dodavati jestive boje koje je potrebno dobro sjediniti s bazom. Kad je šećerna smjesa gotova, prebacite je u vrećicu za zamrzivač i probušite je čačkalicom, jer ćete na taj način dobiti najtanji mlaz iz vrećice. Svaku boju stavljate u zasebnu vrećicu.

Napomena: Kod pripreme glazure na 300 g šećera u prahu iskoristite jedan cijeli limun.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije