Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Poput droge je: Evo što se događa vašem mozgu kada ste zaljubljeni

shutterstock
15.02.2024.
u 10:30

Hormoni i neurotransmiteri dio su romantične ljubavi, ali dugogodišnji parovi moraju uložiti malo truda kako bi održali svoju iskru.

Romantična ljubav može učiniti da se osjećate sigurno i izvan kontrole u isto vrijeme, baš kao da ste na drogama. U TEDTalku iz 2008. pod nazivom 'Zaljubljeni mozak', biološka antropologinja Helen Fisher opisala je romantičnu ljubav kao 'opsesiju', 'nagon' i 'ovisnost'. Fisher i njezini kolege proveli su višestruke funkcionalne MRI (fMRI) studije koje su ispitivale snimke mozga ljudi koji su rekli da su zaljubljeni, prenosi Yahoo.

Otkrili su da su se određeni dijelovi mozga, posebno desno ventralno tegmentalno područje i desna caudatus nucleus, aktivirali kada su sudionicima pokazane slike osoba u koje su bili zaljubljeni. Ovi dijelovi mozga uključeni su u sustav nagrađivanja i otpuštanje dopamina, moždane kemikalije poznate kao 'hormon sreće'.

VEZANI ČLANCI: 

Dr. sc Lucy L. Brown, neuroznanstvenica koja je radila s Fisher, rekla je da je ljubav slična drogiranju. 'Zapravo, koristi se istim sustavom koji koristi kokain kako bi se osjećali nadrogirano', rekla je Brown.

Moždane kemikalije poput 'hormona ljubavi' oksitocina, vazopresina, norepinefrina i opioida stimuliraju se kad ste zaljubljeni. Norepinefrin je odgovoran za ubrzan rad srca, znojenje i tjeskobu kada se prvi put zaljubite. Ali, vazopresin i oksitocin su hormoni koji pomažu u stvaranju duboke veze i motiviraju obrambeno ponašanje koje štiti vašeg partnera ili obitelj od opasnosti.

Svi ti hormoni u interakciji su s dopaminom, koji je neophodan za osjećaj uzbuđenja. 'Drugi način razmišljanja o tome jest da je romantična ljubav zapravo sustav preživljavanja. To je dio tog osnovnog skupa ponašanja koje nam je potrebno da bismo preživjeli, i zajedno sa seksualnim nagonom, da bismo prenijeli svoje gene', rekla je Brown.

GALERIJA: 5 stvari koje žene primijete na muškarcima na prvom spoju

1/7

Ljubav ne samo da uzrokuje hormonalne promjene u vašem mozgu i tijelu, već također aktivira ponašanja koja olakšavaju vezu, prema nedavnoj studiji objavljenoj u Behavioral Sciences. Možda ćete biti spremniji promijeniti svoju rutinu kako biste udovoljili svom partneru ili čak promijeniti svoju odjeću, manire i vrijednosti kako biste postali poželjniji svojoj voljenoj osobi.

'Oksitocin i dopamin rade zajedno kako bi naše voljene osobe dobile 'posebno značenje'. Zbog toga su informacije o našim voljenima posebno važne za mozak', kaže Adam Bode, glavni autor studije.

Ova je studija bila prva koja je ispitivala odnos između romantične ljubavi i sustava aktivacije ponašanja, koji je povezan s nagradama i motivacijom. 'Iako je romantična ljubav obično povezana s jakim emocijama, najjednostavnije rečeno, zapravo se radi o ponašanju. Doživljavamo snažne misli i osjećaje koje nas tjeraju da se ponašamo na određeni način u blizini voljene osobe', rekao je Bode.

VEZANI ČLANCI: 

Kako bi parovi ostali zajedno, potrebno im je više od puke kemije u mozgu. Robert W. Levenson, profesor psihologije na UC Berkeley koji je proučavao grupu od oko 150 dugotrajnih bračnih parova tijekom više od 20 godina, rekao je da je sposobnost parova da utješe jedno drugo i smire se kada se stvari zahuktaju važna za jaki brak. 'Humor, ako se vješto koristi, jedan je od načina na koji umirujemo jedni druge i može biti vrlo učinkovit', dodao je Levenson.

Kad kažete da tražite nekoga s dobrim smislom za humor, rekao je Levenson, to može značiti da tražite nekoga tko 'ima vještine da mi pomogne smiriti živčani sustav'. Tijekom intenzivnih trenutaka sukoba, partneri moraju moći zajedno dijeliti trenutke smijeha i pozitivnih emocija kako bi se automatski živčani sustav ohladio, dodao je.

Iako je znanje o snalaženju u raspravama važno za snažne veze, Brown kaže da dugoročni partneri koji žele održati romantičnu iskru moraju nastaviti namjerno aktivirati sustav nagrađivanja u mozgu. To može biti zakazivanje večernjih spojeva ili maženje u krevetu.

Nekima se romantična ljubav više čini kao duhovno iskustvo i ne može se objasniti neuroznanošću. Ali, Brown je rekao da razumijevanje načina na koji romantična ljubav funkcionira neće oduzeti užitak. Hormoni i neurotransmiteri dio su romantične ljubavi, ali dugogodišnji parovi moraju uložiti malo truda kako bi održali svoju iskru. Sigurna komunikacija, noćni izlasci i zajednički smijeh mogu pomoći u održavanju jakih veza.

Bračni par psihologa: "Ako želite da vam veza uspije, svaki dan radite ove tri stvari"

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije